Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Eläinten tarkkailu 
on robottitilan tärkein työ

Robotin lypsäessä navettarutiinit muuttuvat radikaalisti. Ensimmäiseksi navetalla käydään tietokoneen kimppuun. Moni katsoo ensin viivelistat ja maidon laadusta kertovat raportit. Poikkeavuuksiin tartutaan heti.

Alkuvaiheissa tietokoneen kanssa voi aikaa kulua paljonkin. Oikeiden asioiden löytäminen raportista ja niihin tarttuminen on yksi kannattavimmista töistä automaattilypsytilalla.

Tietokonelista kertoo, koska mikäkin lehmä on viimeksi lypsyllä käynyt. Viivelistaa onkin syytä seurata tarkasti. Jos jollakin lehmällä on yli 12 tuntia edellisestä lypsystä, täytyy selvittää, missä on vika. Onko se laiska, onko jalka kipeä? Joillakin tiloilla reagointiraja on lyhyempi, esimerkiksi kahdeksan tuntia. 

Listoista etsitään myös poikkeavuuksia ja muutoksia. Jos joku ennen säännöllisesti ja paljon lypsänyt yhtäkkiä vähentää maitomäärää, syy pitää selvittää. Sama koskee maidon sähkönjohtavuutta, syömistä tai aktiivisuutta.

Eläinsilmää
pitää olla

Laiskojen lehmien lypsylle patistelun ohella moni hoitaa vastapoikineiden ja hiehojen lypsyt saman tien, jotta voi tarkkailla lypsyn onnistumista. Hiehojen paapominen on tärkeää. Niiden pitää alusta asti tottua siihen, ettei utareessa ole koskaan painetta, vaan ne käyvät tarpeeksi usein lypsyllä.

Laiskoja tai hiehoja lypsylle hakiessa tulee samalla muutenkin tarkkailtua eläimiä. Moni robottitilojen tuottajista sanoo, että robottilypsyyn siirtyminen vaatii karjanhoitajalta hyvää eläinsilmää. Alkavat sairaudet tai muut poikkeavuudet pitää huomata, vaikka ei lehmään enää säännöllisesti koskekaan.

Robotin tärkein pointti on juuri siinä, että vapautuu aikaa eläinten seurantaan. Siihen aikaa myös pitää käyttää.

Alkava tulehdus
heti hoitoon

Kiimantarkkailussa aktiivisuusmittari on monen mielestä hyvä apuväline, mutta vain apuväline. Ihmissilmää se ei korvaa. 

Eräs tuottaja toteaa, että robottiaikana tietää heti, jos on jotain muutoksia, koska kone huomauttaa niistä. Monta utaretulehdusta on nyt vältetty sillä, että koneen ilmoittaman pienen muutoksen jälkeen lehmä juoksutetaan usein lypsylle.

Samansuuntaisia kokemuksia oli muillakin. Kone kertoo, jos joku ei käyttäydy samalla lailla kuin aiemmin. Muutoksiin voi puuttua heti, ennen kuin eläin on todella sairas.

Navetta
rauhoittuu

Monella robottitilalla on todettu lehmien viihtyvän paremmin nykyisessä navetassa. Eläimet ovat nyt selvästi rauhallisempia. Jos lehmä lypsettäessä potkaisee, robotti ei manaile tai läimäise sitä eikä adrenaliinia pääse kehittymään.

"Nykyään jos navetassa joku ammuu, tietää, että sillä on jotain asiaa, kiima tai muuta. Muuten täällä on hiljaista", muuan isäntä kertoo.

Teksti: Saara Liespuu 
S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Artikkelit 1/05  | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |