Kotieläinagronomi Raija Tamminen kertoo tavanneensa rehujen hintahuippujen aikaan maidontuottajia, jotka eivät olleet edes uskaltaneet katsoa rehujen hintoja.

”Tarjouksien selvittäminen tulee koko ajan yhä tärkeämmäksi. Rehujen hintavaihtelut ovat arkipäivää ja pienikin kustannushyöty on aina lisää tuloa”, sanoo Tamminen, ProAgria Kymenlaakson maidontuotannon neuvonta-alavastaava.
Tamminen on tehnyt suunnitelmia maitotiloille Kymenlaaksossa kesästä lähtien uudella kotimaisella Rehuvaste-ohjelmalla. Ensimmäiset laskelmat neuvojat tekivät Excel-ohjelmalla, joulukuun vaihteessa he saivat Internet-version.
Rehuvaste on ensimmäinen osio vähitellen täydentyvästä KarjaKompassista, maidontuotannon ohjausjärjestelmästä, joka kuuluu ProAgria Keskusten palveluihin. Rehuvasteen laskelmien kaavat tulevat Maatalouden tutkimuskeskuksen MTT:n Tuotosvaste-hankkeen tuloksista. Ohjelman teknisen sovelluksen teki ProAgria Maatalouden Laskentakeskus.
Rehuvasteen avulla voi verrata nykyistä lypsykarjan ruokintaa yhteen, kahteen tai kolmeen muuhun ruokintavaihtoehtoon. Ohjelma näyttää, mitä lehmät kullakin reseptillä tuottavat ja mitä se tietää euroina. Tuottaja päättää, mitä vaihtoehtoa ryhtyy käyttämään. Ohjelma ottaa huomioon nurmirehujen laadun, ruokinnan väkirehutason, energian ja valkuaisen saannin.

Saattaa kumota
totuttuja tapoja

Tamminen huomauttaa, että Rehuvaste ei ole varsinainen ruokinnan suunnitteluohjelma. Sen ajamiseen valmistaudutaan tilalla kuitenkin samaan tapaan: kuutioidaan rehuvarastot, hankitaan analyysit tilan omista nurmirehuista ja viljoista sekä pyydetään ostorehuista hintatarjoukset.
Omille rehuille Rehuvaste-ohjelma ehdottaa rehurekisterin hintoja, niiden tilalle syötetään tilalla toteutuneet tuetut tuotantokustannushinnat, pelkät muuttuvat kustannukset tai jos on perusteltua, nollataan nurmirehujen hinnat.
Suunnitelma tehdään vuositasolle tai aina, kun ruokintaolosuhteet muuttuvat. Rehuvaste ennustaa esimerkiksi tuotoksen ja rehukustannukset maitolitraa kohden sekä valkuaisen ja rasvan määrän.
Tamminen sanoo Rehuvasteella pystyttävän nopeasti myös näkemään, mitä ostorehusta kannattaa maksaa.
”Eräillä tiloilla Rehuvaste osoittaa jopa yli 10 000 euroa suurempaa maitotuottoa-rehukustannusta vuodessa, kun vaihdetaan väkirehuruokintatyyppiä”, ProAgria Maaseutukeskusten Liiton kehityspäällikkö Juho Kyntäjä kertoo jo Excel-ajojen kokemuksista.
Kyntäjä myös toteaa Rehuvasteen saattavan tilalla kumota luuloja siitä, mikä rehu lypsättää parhaiten. Rehuvasteella ei haeta optimituotantoa, vaan sitä, millä rehuvaihtoehdolla syntyy paras taloudellinen tulos. Rehuvasteella voi kyllä seurata, mihin tilan karja jalostusarvonsa perusteella pystyisi.
Ohjelma voi pöllyttää myös tilasokeutta ja ruokinnan ajatusluutumia. Raija Tamminen sanoo esimerkiksi, että luomutuotannossa pärjää kotimaisilla härkäpavulla ja herneellä siinä, missä rypsipuristeellakin.
Tamminen soisi myös viljan tuoresäilönnän yleistyvän, sillä se on energian kannalta edullista, koska kuivurivaihe jää pois. Tuoresäilönnän suosio näyttääkin lisääntyneen. Menetelmässä on kuitenkin haasteensa mukautua toisten tilojen toimintaan, jos käytetään ostoviljaa.

Hyvä säilörehu
on ratkaisevaa

Ruokinnan osuus lypsykarjatilan muuttuvista kustannuksista on noin kaksikolmasosaa...

Lisää Maatilan Pellervossa 1/2009

Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 1 /2009

  • Tutkimus: Sinivalkoinen merkki on tärkein lihatuotteissa

    Lannoitteet: Runsastyppisten lannoitteiden liukenevuudessa valtaisat erot
    Fosforin käyttökelpoisuudessa isot vaihtelut

    Lypsy: Robottitilalla työtä tarjolla

    Lannoitus: Korjausliike lannoitteiden hintoihin

    Verotus: Puukauppatulon verotus on hetkestä kiinni
    Metsävähennys kasvaa ja käyttö nopeutuu
    Tilatukioikeus on kaupankäynnin kohde
    Pellon vuokraamisesta voi hakeutua alv-velvolliseksi
    Työterveyshuollon kulut vähennyskelpoisia
    Verotarkastus voi tuoda verottajan kotikäynnille

    Rikkojen torjunta: Yksi ajokerta suorakylvöpellolla – säästöä 30 euroa

    Geenimuuntelu: Jalostaja ei pelkää gm-tuotantoa

    Rakentaminen: Automaatiosta tehokas navetta-apulainen

    Keksintö: Puukaasutin hakekuivuriin

    Ranska: Pormestarin lihakas luomukarja

    Lammastalous: Lisätuotannolle runsaasti tilaa

    Työterveys: Kuntoremontti notkistaa nivelet ja piristää mieltä

    Kylvösiemen: Evira tarkentaa

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Luomiset ilmoitettava eläinlääkärille

    Toistuvat:
    Huomioita
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Jari Peltonen, Silja Vuori ja Eviran arkisto.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 5.2.2009 ja Kodin Pellervo 22.2.2009.



  • Pellervon Iso Kalenteri sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.