Brucella-bakteerin aiheuttaman nautojen luomistaudin seuraaminen tankkimaidosta on lopetettu. Valvonta kohdistetaan niille tiloille, joilla luomisia on. Luomisista on ilmoitettava oman alueen kunnaneläinlääkärille.

Luominen karjassa aiheuttaa tuottajalle paljon päänvaivaa. Abortoineen lehmän tuotoskausi pitenee tai mahdollisesti lehmä on poistettava karjasta. Eläimen uudelleen tiineeksi saaminen kasvattaa siemennyskustannuksia. Aborttia mahdollisesti seuraava kohtutulehdus voi vaatia useita hormonihoitoja.
Olipa kyse sitten keinosiemennyksellä tai alkionsiirrolla alkunsa saaneesta vasikasta, uppoaa arvokas perimä luomisen myötä lietekouruun. Emolehmäkarjoissa vasikka on lehmän tärkein tuotos ja tappiot näin suhteessa suuremmat.
Alkiokuolemat eivät välttämättä näy eläimestä ulospäin. Lehmä voi tulla uudelleen kiimaan normaalilla tai pidentyneellä kiimavälillä. Kuta pitemmällä tiineys on, sitä todennäköisemmin luominen huomataan.
Eräät abortteja aiheuttavat tartunnalliset tekijät aiheuttavat myös kuolleena syntyneitä täysiaikaisia vasikoita. Elävinä syntyneet, mutta heikkoina menehtyneet vasikat saattavat kuulua samaan kategoriaan. Ongelman ilmenemismuotoja on siis monia.
Naudalla luomisesta puhutaan, kun tiineys keskeytyy ennen 260. tiineysvuorokautta. Alle viiden prosentin luomistiheys voi mennä vielä huonon tuurin piikkiin. Mikäli keskeytyneitä tiineyksiä tai luomisia on lyhyellä aikavälillä enemmän, on syytä keskustella asiasta oman eläinlääkärin kanssa.
Ongelmatilanteissa huolellinen karjan hedelmällisyyskirjanpito on arvossaan. Muistiinpanojen kanssa on helpompi miettiä vastauksia luomisen kannalta oleellisiin kysymyksiin: Missä vaiheessa tiineyttä luominen tapahtuu? Millaisia sikiöt ovat olleet? Onko muita sairauden oireita? Onko olosuhteissa tai ruokinnassa tapahtunut muutoksia? Onko karjaan ostettu eläimiä? Millaista spermaa siemennykseen on käytetty?

Brusella-tartunnan
mahdollisuus selville

Luomisongelman selvittämiseen kuuluu brusella-tartunnan poissulkeminen. Nautojen luomistautia aiheuttava bruselloosi luokitellaan lakisääteisesti vastustettaviin vaarallisiin eläintauteihin. Brusella voi aiheuttaa sairautta myös ihmisessä.
Suomessa luomistautia on tavattu viimeksi puoli vuosisataa sitten. Virallisesti Suomi on taudista vapaa. Jotta tautivapaus säilyisi, on siitä kuitenkin oltava todisteita. Näitä todisteita on hankittu tähän mennessä satunnaisotannalla otetuista tankkimaitonäytteistä.
Brusella-seuranta on vuoden 2008 alusta kohdennettu riskiperusteisesti tiloille, joilla luomisia esiintyy. Mikäli tilalla on luomisia, tulee tuottajan ilmoittaa siitä kunnaneläinlääkärille. Kunnaneläinlääkäri ottaa tarvittaessa verinäytteitä luoneista eläimistä vasta-ainemäärityksiä varten. Tuottajalle tilakäynti ja verinäytteiden tutkimukset ovat maksuttomia.

Näyte nopeasti
laboratorioon

Karjaterveyden ongelmatilanteisiin täytyy reagoida nopeasti. Odottelu kasvattaa taloudellisia tappioita ja antaa mahdollisille taudinaiheuttajille aikaa levitä.
Tuottaja voi oma-aloitteisesti lähettää näytteitä aina luomisen tapahduttua. Evira tarjoaa tähän tarkoitukseen sopivia tutkimuspalveluja. Luomisongelmissa näytteeksi kannattaa toimittaa sekä sikiö että jälkeisiä.
Laboratoriotutkimuksissa suljetaan pois suuri joukko tunnettuja luomisenaiheuttajia. Eräät luomisenaiheuttajat voivat tarttua joko toisiin eläimiin tai ihmiseen. Mikäli spesifistä taudinaiheuttajaa ei todeta, voi tuottaja huokaista helpotuksesta. Kyse ei ollut ainakaan mistään tarttuvasta taudista.
Tutkia kannattaa siis aina. Laboratoriovastaus kourassa voi jututtaa omaa eläinlääkäriä mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Tuottajan, eläinlääkärin ja näytteitä tutkivan laboratorion yhteistyö tilaongelmien selvittelyssä antaa hedelmällisimmän lopputuloksen.

Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 1 /2009

  • Tutkimus: Sinivalkoinen merkki on tärkein lihatuotteissa

    Lannoitteet: Runsastyppisten lannoitteiden liukenevuudessa valtaisat erot
    Fosforin käyttökelpoisuudessa isot vaihtelut

    Lypsy: Robottitilalla työtä tarjolla

    Lannoitus: Korjausliike lannoitteiden hintoihin

    Verotus: Puukauppatulon verotus on hetkestä kiinni
    Metsävähennys kasvaa ja käyttö nopeutuu
    Tilatukioikeus on kaupankäynnin kohde
    Pellon vuokraamisesta voi hakeutua alv-velvolliseksi
    Työterveyshuollon kulut vähennyskelpoisia
    Verotarkastus voi tuoda verottajan kotikäynnille

    Rikkojen torjunta: Yksi ajokerta suorakylvöpellolla – säästöä 30 euroa

    Geenimuuntelu: Jalostaja ei pelkää gm-tuotantoa

    Rakentaminen: Automaatiosta tehokas navetta-apulainen

    Keksintö: Puukaasutin hakekuivuriin

    Ranska: Pormestarin lihakas luomukarja

    Lammastalous: Lisätuotannolle runsaasti tilaa

    Työterveys: Kuntoremontti notkistaa nivelet ja piristää mieltä

    Kylvösiemen: Evira tarkentaa

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Luomiset ilmoitettava eläinlääkärille

    Toistuvat:
    Huomioita
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Jari Peltonen, Silja Vuori ja Eviran arkisto.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 5.2.2009 ja Kodin Pellervo 22.2.2009.



  • Pellervon Iso Kalenteri sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.