Amerikkalainen maidontuottaja elää lehmien ehdoilla. Tuo asia oli hyvin tiedossa, kun lähdin tarkistamaan uutta navettareseptiä, joka on ollut käytössä Minnesotan ja Wisconsinin osavaltioissa. Edellisestä huolimatta oli hieman yllättävää havaita, kuinka merkittäviä summia pienestäkin parannuksesta jotkut maidontuottajat olivat valmiita maksamaan.

Uusi navettakonsepti perustuu kuivan sahan- ja kutteripurun käyttöön kuivikkeena. Oleellista ja uutta on se, että kuivikepohjaa ilmastetaan vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa. Tämä tapahtuu luontevimmin silloin, kun lehmät ovat lypsyllä. Ilmastus tehdään yleisimmin c-piikkikultivaattorin tapaisella välineellä, jota ajetaan pienkuormaimella tai traktorilla. Samalla puhdistetaan ruokintakäytävä.
Ilmastuksen tarkoitus on nostaa lämpötila niin korkeaksi, että patogeenit ja kärpästen munat tuhoutuvat. Riittävästi happea saavassa kuivikkeessa lämpötilat nousevat korkeiksi. Lämpötilan pitäisi olla vähintään 55 astetta, mieluummin 65. On osoittautunut, että tuo on helpommin sanottu kuin tehty.
Kompostoituminen haihduttaa vettä, tuottaa hiilidioksidia, jonkin verran ammoniakkia, vapauttaa energiaa ja muuttaa ravinteita kasveja miellyttävään muotoon. Jo tästäkin syystä menetelmä tuskin tulee kysymykseen muissa kuin kylmissä rakennuksissa.


Tutkittu juttu

 

Minnesotan yliopisto on tutkinut kompostinavetoita tiiviisti ja tutkii edelleen. Tällä hetkellä kuumin kysymys on, löydetäänkö sahanpurulle ja kutterille korvaavia kuivikemateriaaleja. Löytää pitäisi, sillä ne ovat kalliita ja maksavat noin dollarin lehmää kohti päivässä. Kustannus alkaa olla kipurajalla ja uhkaa muuten erinomaisia tuloksia tuottaneen navettakonseptin yleistymistä.
Tutkittujen karjojen keskituotos oli 10 435 kiloa vuodessa. Tuotokset paranivat yli 900 kiloa keskimäärin, kun lehmät siirrettiin kompostipohjanavettaan. Tutkijat huomauttavat tässä kohtaa, että karjan hoidossa tehtiin muitakin muutoksia, joilla oli oma vaikutuksensa.
Yli puolessa tutkituista karjoista kiimojen havaitseminen ja tiineystulokset paranivat selkeästi.
Utaretulehdustapaukset vähenivät yli puolella karjoista. Edellisestä huolimatta solupitoisuudet laskivat vain 43 prosentilla karjoista. Yhdessä karjassa ne nousivat merkittävästi. Maidon keskimääräinen soluluku oli 325 000. Se on korkea luku suomalaisittain, mutta ei juuri poikkea amerikkalaisesta keskitasosta. Tutkijoiden mielestä tämä on asia, jota tulisi saada kohennetuksi kompostipohjanavetoissa. He suosittelevat perusteellista paneutumista lypsytekniikkaan, mikäli kompostipohjanavetta otetaan käyttöön.
Kompostipohjan selkein etu havaittiin olevan huikeasti parantunut jalka- ja sorkkaterveys. Vain 7,8 prosentilla todettiin havaittavia ongelmia. Se on erinomainen tulos verrattuna parsipihattojen 24,6 prosenttiin. Tutkijat arvelivat, että melkoinen osa havaituista vaurioista juontui todennäköisesti aikaisemmalta parsipihatto- tai parsinavettakaudelta.
Tutkijoilla oli jonkin verran sanomista pölystä. Joissakin navetoissa pölypitoisuudet olivat suuret. Myös kaasupitoisuudet, lähinnä ammoniakki, nousivat turhan suuriksi välittömästi ilmastuksen jälkeen.


Pitäisi sopia ilmastoon
 

Minnesotan yliopiston neuvontayksikön työntekijä Wayne Schoper on jyrkästi sitä mieltä, että lehmien hyvinvoinnin kannalta katsoen kompostipohjanavetta on paras mahdollinen. Hän myöntää, että sahanpurun ja kutterin hinta on kipurajalla. Uusia kuivikkeita etsitään, mutta tulokset ovat olleet laihanlaisia.
Ilmastolla on oma merkityksensä. Minnesotan eteläosissa, juuri Schoperin alueella, kesät tahtovat olla turhan kuumia. Kun siihen lisätään kompostipohjan tuottama lämpö, ongelmia tahtoo olla. Hän sanookin, että Suomessa olot ovat sään puolesta ilman muuta paremmat kuin Minnesotassa. Myös korkea suhteellinen kosteus haittaa. Se lisää sahanpurun kulutusta, koska haihtuminen hidastuu. Suomessa ongelma-aikaa olisi siis syksy. Toisaalta kevään ajattelisi olevan ihanteellinen ainakin maaliskuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin.

 

 

Kompostipohjanavetan avainasiat:

 
* Tilaa tarvitaan ainakin 7,5–7,9 neliömetriä lehmää kohti. Jotkut haluavat tilaa yli yhdeksän neliömetriä.
* Hieno, kuiva sahanpuru ja kutteri ovat toimivin kuivike. Muitakin materiaaleja on tutkittu, mutta sahapurun veroista ei ole löydetty. Kuiviketurvetta ei ole toistaiseksi tutkittu lainkaan.
* Kuivikepohja on ilmastettava kahdesti päivässä vähintään 25 senttimetrin syvyyteen. Ilmava ja kuohkea alusta on paras. Korkea kompostoitumislämpötila pitää kuivikkeen kuivana.
* Kuiviketta on lisättävä viimeistään silloin, kun se alkaa tarttua eläinten karvoihin. On viisasta pitää riittävää käteisvarastoa.
* Lypsykäytäntöihin on kiinnitettävä erityistä huomiota solutuksen ja tulehdusten kurissa pitämiseksi.
* Kompostipohjaa ei pidä valita suin päin. Se ei sovi kaikille tuottajille. Niille, joille se sopii, se voi olla erinomainen vaihtoehto. Se voi olla myös isojen karjojen keino hoitaa ongelmalehmät.
* On olemassa iso kysymys, johon kukaan ei osaa vielä vastata: Kuinka kuiviketurve toimisi kompostipohjanavetassa? Ehkä paremmin kuin muu? – JK

 

 

 

Kuinka kompostipohjanavetta rakennetaan?


Navean pitää olla ympäristöään korkeammalla, jotta sadevedet virtaisivat siitä poispäin.
Kompostialueen pohja tehdään tiivistetystä savesta muun muassa siitä syystä, että se pidättää lantavesiä paremmin kuin mikään betoni.
Vähintään 1,2 metrin korkuinen betoniseinä kiertää makuualueen joka puolelta. Avonaisiksi jäävät vain portit ruokintakäytävälle. Seinät toimivat samalla lantavarastona, joka tyhjennetään kaksi kertaa vuodessa. Saattaa olla, että Suomessa seinämäkorkeus saisi olla 1,4 metriä.
Ruokintakäytävältä tulevalle lannalle on oltava erillinen varastotila.
Juottoaltaat sijoitetaan ruokintakäytävälle. Joissakin tapauksissa niitä on sijoitettu ruokintapöydän puolelle, jolloin ne pysyvät entistä paremmin puhtaina.
Räystäskorkeuden tulee olla vähintään 4 metriä, meillä Suomessa mieluiten 5 metriä.
Vain verhoseinäinen rakenne tulee kysymykseen. Navetan pitää olla mahdollisimman tehokkaasti tuulettuva.
Tuulitukiin ja lumikuormiin on suhtauduttava erityisen vakavasti.
Jos eläimiä halutaan ryhmitellä, on syytä harkita erillisen navetan rakentamista kullekin ryhmälle.
Siemennykset ja muut hoidot tehdään ruokintapöydän lukittavissa porteissa.


Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 1 /2010

  • Pääkirjoitus: Ympäristön asialla

    Tutkimus: Suomalainen pihvinauta ei syö sademetsää

    Maidontuotanto: Aluksi yksi lypsyrobotti

    Verotus: Netti-ilmoitus yleistyy
    Perintöjen arvot uusiksi
    Puutuloista verotetaan puolta, kaikkea tai ei mitään
    Alkutuottaja kohtaa verotilin vasta ensi vuonna
    Oy helpottaa investoinnin suunnittelua

    Lukijamatka: Keväiseen Irlantiin

    Kasvinsuojelu: Rikkojen ja tautien torjunta on ympäristöteko
    Pelloilla elää rehevä rikkalajisto
    Hukkakauran saa kuriin vain ruiskutuksilla
    Kestävät lajikkeet tuovat säästöjä
    Parhaat vinkit tankkiseoksiin
    Nurmet puhtaiksi
    Kasvinsuojeluainemarkkinoilla kuohuu

    Uutuuksia kesälle 2010

    Kompostipohjanavetta: Lehmien lepokoti
    Hyvä, mutta kallis ratkaisu
    Lompakon ja lehmien ehdoilla

    Maaseutuyritys: Fasaanitila hakee uutta suuntaa

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Kemiallinen kastraatio on todellinen vaihtoehto

    Toistuvat:
    Uutiset
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Tuomo Kautonen, Paavo Tuovinen ja Jari Peltonen.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 4.2 ja seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.1.2010.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.