Kasvinsuojeluaineissa löytyy paljon mielenkiintoisia uutuuksia. Sertifioidun siemenen pakkaajat saavat aivan uuden peittausaineen. Öljykasvin viljelyä tulee helpottamaan uusi rikkakasvien torjunta-aine, joka vaikuttaa lehtien kautta. Kasvitautien torjuntaan löytyy myös entistä parempia tehoaineiden seoksia.

Bayerin Lamardor 400 on uutuus ohran, kevätvehnän ja kauran siementen tehopeittaukseen. Valmisteen tehoaineet ovat protiokonatsoli ja tebukonatsoli.
Lamardorin teho on erittäin laaja. Se torjuu hyvin nokitaudit, vehnän haisunoen ja ruskolaikun. Tehoa löytyy myös ohran viirutautiin ja tyvilaikkuun sekä kauran avonokeen. Valmiste torjuu myös muut siemenlevintäiset homeet. Valmisteella on lisäksi vielä jonkin verran tehoa ohran verkkolaikkuun ja kauran lehtilaikkuun.
Lamardorin sisältämät tehoaineet säätävät samalla kasvin kasvuakin. Valmisteella peitattu siemen kasvaa pidemmät juuret ja paksummat varret. Valmistajan kokemusten mukaan tämä parantaa kasvien veden käyttöä ja kuivankestävyyttä.
Lamardoria voi käyttää viljelyksillä peräkkäisinä vuosina. Sitä voi käyttää myös pohjavesialueilla. Lamardoria ei myydä kuitenkaan maatilakäyttöön. Sitä tulevat käyttämään pelkästään siemenpakkaamot tai siementen kunnostajat.

Rikkojen torjuntaan
kolme uutta valmistetta

Tooler on uusi pienannosaine, jonka BASF rekister öi Suomessa kevättalvella 2009. Se on tarkoitettu leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan syys- ja kevätviljoista. Tooler sopii myös apilattomien nurmien suojaviljalle.
Valmiste on hienojakoinen granulaatti, jonka tehoaine on tritosulfuroni. Tooleria käytetään kevätviljoilla 50 ja syysviljoilla 70 grammaa hehtaarille. Vesimääräksi suositellaan 150–200 litraa hehtaarille. Suurinta vesimäärää käytetään tiheässä ja voimakaskasvuisessa kasvustossa.
Ruiskutusnesteeseen lisätään kiinnite. Tämä suositus koskee erityisesti tilanteita, joissa olosuhteet ruiskutusajankohtana ovat kuivuuden tai kylmyyden vuoksi epäsuotuisat. Kiinnitettä voi valmistajan mukaan käyttää myös silloin, kun Tooleria sekoitetaan toisen rikkakasviaineen kanssa.
Kiinnitteeksi Toolerin kanssa sopii esimerkiksi 0,1–0,2 litraa Mestarin kiinnikettä tai SitoPlussaa tai 0,5 litraa Dashia hehtaarille.
Toolerin vahvuus on sen hyvä teho mataraan. Valmistajan kokeissa Tooler on ollut hellävaraisempi viljoille kuin muut pienannosvalmisteet. Se ei ole aiheuttanut viljakasvustoissa vaalenemista.
Tooleria voidaan sekoittaa myös useiden muiden rikkakasvi-, tuholais- ja kasvitautivalmisteiden kanssa. Myös hukkakaura-aineita voidaan ruiskuttaa yhdessä Toolerin kanssa.
Tooler tulee markkinoille 350 gramman pakkauksessa. Yksi pakkaus riittää kevätviljoilla seitsemän ja syysviljoilla viiden hehtaarin käsittelyyn.

Syysviljoille
Broadwaytä

Berner Kasvinsuojeluosasto tuo ensi kesän markkinoille syysviljapeltojen leveälehtisten ja heinämäisten rikkakasvien torjuntaan tarkoitetun uutuuden nimeltään Broadway. Berner on hakenut Broadwaylle käyttölupaa myös kevätvehnän viljelyssä.
Broadway on Dow AgroSciencesin valmistama pienannosvalmiste, missä tehoaineet ovat pyroksulami ja florasulami. Pyroksulami on uusi tehoaine Suomessa. Florasulamiinin moni viljelijä tuntee jo Primuksesta.
Valmistetta voidaan käyttää kaikilla maalajeilla. Ruiskutuksen jälkeen kasvustossa voi näkyä nopeasti ohimenevää vaalenemista, jolla ei ole kuitenkaan huomattu olevan vaikutusta vehnien sadonmuodostukseen. Vaalenemista on havaittu erityisesti kevätvehnälajikkeilla.
Käyttömääräsuositus on 165–220 gramma hehtaaria kohti. Heinämäiset rikat vaativat suosituksen ylimmän käyttömäärän. Yhdellä pakkauksella ruiskutetaan noin viisi hehtaaria. Ruiskutteen vesimääräksi suositellaan 100–150 litraa hehtaarille.
Tehon varmentamiseksi hehtaarin ruiskutusnesteannokseen lisätään aina Dassoil-kiinnitettä 0,5–1,0 litraa. Dassoilin vaikutus perustuu sen kykyyn säilyttää ruiskutusnesteen pisarakoko mahdollisimman pienenä. Pieni pisarakoko on edellytys hyvään tehoon, varsinkin heinämäisiä rikkoja vastaan.
Broadwaytä ei voi sekoittaa Modduksen kanssa. Sen sijaan syysviljojen viljelyssä Broadwayta voi huoletta sekoittaa klormekvatti-kasvunsääteen ja lehtilaikkutautien torjuntaan tarkoitettujen kasvinsuojeluaineiden kanssa.
Broadwayn torjuntateho on erinomainen savikkaan, mataraan, saunakukkaan, pillikkeeseen, linnunkaaliin ja luohoihin sekä hukkakauraan. Myös juolavehnään Broadwayn teho on kohtuullisen hyvä.
Broadway soveltuu vain lohkoille, joilla ei ole pohjavesirajoituksia.

Öljykasvien rikkojen
torjunta helpottuu

Galera on uuden sukupolven rikkakasvien torjunta-aine rypsi- ja rapsikasvustojen ruiskutuksiin. Sitä valmistaa Dow AgroScience.
Galeralla ei ole vielä rekisteröintiä Suomessa. Berner uskoo kuitenkin saavansa sille käyttöluvan vielä kesälle 2010. Galera vaikuttaa rikkakasveihin lehtien kautta. Maalajilla ja maan kosteudella ei ole siksi merkitystä sen tehoon.
Galera on kahden tehoaineen seos. Toinen tehoaineista on klopyralidi ja toinen piklorami. Klopyralidi on tuttu tehoaine Matrigonista. Piklorami on uusi tehoaine Suomessa.
Galeran torjuntateho on hyvä jauhosavikkaan, kiertotatariin, linnukaaliin ja mataraan. Myös pelto-ohdakkeeseen ja peltovalvattiin saadaan Galeralla hyvä teho, kunhan nämä lajit ovat torjuntahetkellä riittävän kookkaita.
Galera ruiskutetaan kun rypsi ja rapsi ovat ohittaneet kaksilehtiasteen. Valmistetta käytetään hehtaarille 0,3 litraa. Tankkiin tulee lisätä myös 0,5–1,0 litraa Dassoil-kiinnikettä. Ruiskutteeseen voidaan sekoittaa myös rapsikuoriaisen torjunta-aineita. Vesimääräksi Berner suosittelee 100–200 litraa vettä hehtaarille.
Ruiskutuksen jälkeen pitää olla kuusi tuntia poutaa, jotta Galeran teho on rikkakasveihin paras mahdollinen.

Kasvitautien torjunta-
aineissa tehoparannuksia

Bravo Premium on Syngentan uusi vehnän ja ohran lehtilaikkutautien torjunta-aine. Sen tehoaineet ovat propikonatsoli ja klorotaloniili. Propikonatsolia on ollut jo pitkään useissa markkinoilla olleissa kasvitautien torjunta-aineissa. Sen sijaan klorotaloniili on Suomessa viljoilla ensi kertaa käytössä.
Tehoaineiden seos lisää torjuntatehoa erityisesti ohran Ramularia-lehtilaikun ja rengaslaikun sekä vehnän ruskolaikun ja harmaalaikun torjunnassa. Valmistaja lupaa yllättäen myös erinomaista tehoa ohran fysiologisiin laikkuihin. Bravo Premiumilla on hyvä teho myös ruosteisiin ja ohran verkkolaikkuun.
Bravo Premium sopii erityisen hyvin myöhäisille mallasohra-lajikkeille. Paras suoja tauteja vastaan saadaan kun Bravo Premiumista tehdään tankkiseos Menaran kanssa. Kolmen tehoaineen seos antaa entistä paremman ja pidemmän suoja-ajan tauteja vastaan. Menarassa on nimittäin propikonatsolin lisäksi tehoaineena syprokonatsolia.
Valmistajan kokemuksen mukaan hyvässä seoksessa on Bravo Premiumia 1,0 litraa ja Menaraa 0,25 litraa hehtaaria kohti. Ruiskutteen vesimäärä on hehtaarille 100–300 litraa.
Bravo Premiumia voidaan sekoittaa monien muidenkin tautiaineiden tai kasvunsääteiden kanssa. Tankkiseokseen voi myös lisätä lehtilannoitteita.
Kasvukauden aikana valmistetta voidaan käyttää korkeintaan kaksi kertaa. Mutta peräkkäisinä vuosina sitä ei saa käyttää samalla lohkolla, eikä sitä saa käyttää myöskään pohjavesialueella.
Bravo Premiumilla ruiskutetun pellon olkien käytöllä ei ole rajoituksia.

Uusia tehoaineita
löytyy Bayeriltakin

Prosaro EC 250 on Bayerin uusi triatsolityyppinen valmiste, joka sopii lehtilaikkutautien torjuntaan kaikilla viljoilla sekä pahkahomeen torjuntaan rypsillä ja rapsilla.
Tämänkin valmiste on kahden tehoaineen seos. Protiokonatsoli on tuttu tehoaine Prolinesta, mutta tebukonatsolia ei ole aikaisemmin Suomen pelloilla käytetty.
Prosarolla on valmistajan mukaan erinomainen teho ruosteisiin, vehnänrusko- ja vehnän DTR-lehtilaikkuun. Valmiste tehoaa erinomaisesti myös ohran verkko- ja rengaslaikkuun. Härmään teho on hyvä. Lisäksi se antaa suojaa viljojen punahometta sekä rypsin ja rapsin pahkahometta vastaan.
Yksinään Prosaroa käytetään viljojen lehtilaikkutautien torjunnassa 0,5–0,75 litraa hehtaarille. Prosaron seoskumppaniksi sopii Comet. Cometin avulla seokseen saadaan kolmas tehoaine, pyraklostrobiini. Hehtaarin annos seosta valmistetaan 0,25–0,50 litrasta Prosaroa ja 0,25–0,50 litrasta Cometia.
Punahomeeseen Prosaro tehoaa 0,5–1,0 litran hehtaariannoksella. Ruiskutus suoritetaan viljan kukinnan alussa. Pahkahomeen torjunnassa Prosaron käyttömäärä on myös 0,5–1,0 litraa hehtaarille.
Valmistetta voi käyttää pohjavesialueilla. Sitä voi käyttää myös peräkkäisinä vuosina.
Delaro SC 325 on strobiluriinin ja triatsolin valmis seos. Aikaisemmin vastaava valmis strobin ja triatsolin sekoitus Suomen markkinoilla oli Stratego EC 250:ssä. Delaro tuo siis todellista parannusta tilanteeseen.
Delarossa triatsoli on laadukas protiokonatsoli, kun taas Strategossa se on vanhempaa kemiaa edustava propikonatsoli. Tehoainepitoisuuksia on myös parannettu melkoisesti. Delarossa on nyt trifloksistrobiluriinia 150 grammaa ja protiokonatsolia 175 gramma litrassa valmistetta. Strategossa trifloksistrobiluriinia ja propikonatsolia oli kumpaakin vain 125 grammaa litrassa valmistetta.
Näiden parannuksen vuoksi uusi valmiste tehoaa entistä paremmin ohran verkko- ja rengaslaikkuun. Myös vehnänrusko- ja DTR-lehtilaikkuun sekä ruosteisiin ja härmään teho on parantunut.
Valmistaja suosittelee käyttämään Delaroa ohralle 0,4–0,8 litraa ja vehnälle 0,6–1,0 litraa hehtaaria kohti. Punahomeen torjunta tehdään samalla annosmäärällä kuin vehnän lehtilaikkutautien torjunta.
Delaroa voidaan käyttää samalla pellolla peräkkäisinä vuosina. Valmisteella on kuitenkin pohjavesirajoitus.


Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 1 /2010

  • Pääkirjoitus: Ympäristön asialla

    Tutkimus: Suomalainen pihvinauta ei syö sademetsää

    Maidontuotanto: Aluksi yksi lypsyrobotti

    Verotus: Netti-ilmoitus yleistyy
    Perintöjen arvot uusiksi
    Puutuloista verotetaan puolta, kaikkea tai ei mitään
    Alkutuottaja kohtaa verotilin vasta ensi vuonna
    Oy helpottaa investoinnin suunnittelua

    Lukijamatka: Keväiseen Irlantiin

    Kasvinsuojelu: Rikkojen ja tautien torjunta on ympäristöteko
    Pelloilla elää rehevä rikkalajisto
    Hukkakauran saa kuriin vain ruiskutuksilla
    Kestävät lajikkeet tuovat säästöjä
    Parhaat vinkit tankkiseoksiin
    Nurmet puhtaiksi
    Kasvinsuojeluainemarkkinoilla kuohuu

    Uutuuksia kesälle 2010

    Kompostipohjanavetta: Lehmien lepokoti
    Hyvä, mutta kallis ratkaisu
    Lompakon ja lehmien ehdoilla

    Maaseutuyritys: Fasaanitila hakee uutta suuntaa

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Kemiallinen kastraatio on todellinen vaihtoehto

    Toistuvat:
    Uutiset
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Tuomo Kautonen, Paavo Tuovinen ja Jari Peltonen.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 4.2 ja seuraava Kodin Pellervo ilmestyy 21.1.2010.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.