Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Luomua lännen malliin

Tutustuin viime syksynä luomutuotantoon Kanadan läntisimmissä osavaltioissa Albertassa ja British Columbiassa. Osallistuin viikon pituiselle retkeilylle Galgarystä Kalliovuorten yli Vancouveriin.

Albertan puoleisen, Kalliovuorille kohoavan viljelyalueen ilmasto vastaa Suomen oloja, vaikka alue onkin Suomea etelämpänä. Parin tuhannen metrin korkeus merenpinnasta pitää säät viileinä ja kasvukauden lyhyenä. Niinpä alueen maatalous on karjavaltaista, ja mitä lähemmäs Kalliovuoria mennään, sitä laajemmaksi käy preerioiden laidunnus. Alueella tuotetaan myös viljaa ja öljykasveja, muuta erikoistuotantoa löytyy vähän.

Luomutuotantoa Albertassa on yhden prosentin verran viljelyalasta. Retkeilykohteina olleilla tiloilla tuotettiin pääasiassa viljaa ja pienessä mittakaavassa vihannes- ja maustekasveja. Vilja markkinoitiin luomuun erikoistuneille myllyille ja luomukarjan rehuksi. Vihannes- ja maustekasvisato meni kaupaksi suoraan tiloilta ja oli enimmäkseen tarkoitettu kiinnostuksen herättämiseksi luomutuotteisiin.

Kalliovuorten lähellä tuotetaan luomupihvilihaa hyvin vähin muutoksin tavanomaiseen tuotantoon nähden. Suurin ero tavanomaiseen oli eläinten terveydenhoidossa ja siinä, että kasvuhormoneja ei tietenkään luomussa sallita. Kotieläintuotannossa noudatetaan IFOAMin puitesääntöjä, joiden vaatimustaso on paikoin korkeampi kuin meillä noudatettava neuvoston asetus 2092/91.

Matkalla tutustuttiin muun muassa yhdeksästä pihvikarjaranchista koostuvaan ketjuun, jotka tuottivat luomulihaa. Ranchien koko vaihteli kahdesta tuhannesta neljään tuhanteen hehtaariin (5 000 - 10 000 eekkeriä). Vain loppulihotuksessa käytettiin säilörehu-viljaväkirehuruokintaa, muuten karja kasvoi vapaasti preerioilla.

Tilojen yhteisessä mainosjulkaisussa korostettiin, että luomusertifioitu pihvi on "enemmän" kuin tavanomaisesti tuotettu pihvi. "Enemmän" merkitsi perusteluissa eroa paikalliseen tavanomaiseen tuotantoon verrattuna siinä, että kasvuhormoneja ei käytetty, ei myöskään väkilannoitteita ja kemiallisia kasvinsuojeluaineita. Markkinointi korosti myös luomutuotannon luonnonsuojelullisia näkemyksiä.

Gemo haittaa ja rajoittaa

Albertalaisilla luomuviljelijöillä oli suurena huolena GMO:n eli geeniteknisesti jalostettujen lajikkeiden leviäminen viljelyalueille. Luomurypsiä ei enää voida tuottaa, sillä geenimanipuloidun lajikkeiston valtaaman tavanomaisen viljelyn seassa on mahdotonta säilyttää riittäviä eristysetäisyyksiä. Sama uhka koskee myös luomuvehnän viljelyä.

Viljelytekniikassa alueen luomuviljelijöillä on huolena kestorikkakasvit kuten meilläkin. Niiden säätelyyn oli tarjolla erilaisia äkeitä ja viljelykiertoja. Luomusadon ja sikäläisen tavanomaisen sadon ero oli pienempi kuin Suomessa, mutta määrällisesti suunnilleen meikätasolla. Näin siksi, että tavanomainen viljely ei ole siellä huippuunsa viritettyä, viljelyn kannattavuus perustuu suuriin pinta-aloihin.

British Columbiassa Kalliovuorten länsipuolella säätila lämpenee meren vaikutuksesta ja maan pinnan alenemisesta niin, että hyvin monipuolinen viljely on mahdollista - jopa viinin viljely. Niinpä tutustumiskohteina olivatkin monipuoliset vihannestilat ja muut, muun muassa vihannesten ja yrttien luomusiementuotantoon erikoistuneet tilat.

Retken aikana sai hyvän kokonaiskuvan Kanadan luomuviljelytilanteesta. Merkillepantavaa on, että kaikki yritykset toimivat liiketalousperiaatteella, tukijärjestelmiä ei ollut. Tilakoot vaihtelivat ihan pikkuruisesta valtavan suuriin. Esimerkiksi yhteensä yhden hehtaarin suuruisella monipuolisella vihannes-, mauste- ja humalaviljelyksellä, kolmellakymmenellä kanalla, parillakymmenellä possulla, yhdellä lehmällä ja irlantilaisoluen panolla näkyi Suuressa Lännessä kaksi henkilöä pärjäävän kohtalaisesti. Vastaavasti päätoiminen luomupihvikarjan kasvattaja tarvitsi parin tuhannen hehtaarin preerialaitumet pystyäkseen pitämään yllä hyvää elintasoa keskikokoiselle perheelleen.

Teksti: Esa Partanen, luomuneuvoja, Luomuliiton pj.
S-posti: esa.partanen@maaseutukeskus.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |