Tänään ajattelin sitä, miten varma olin ammatillisesti vuonna 1983. Olin varma, siitä, että psykiatria minusta ei ainakaan tule. Tämä muistelus sai minut ajattelemaan vieläkin henkevämpiä, ja siitä täytyy kirjata seuraavat totuudet.
Ihminen on laumaeläin, myös ajattelultaan. Mitä useampi on tiettyä mieltä tietystä asiasta, sitä todennäköisemmin tämä joukko saa uusia kannattajia. Tällainen ajatus saattaa olla niin vanha, että lopulta kukaan ei pysähdy miettimään koko asiaa. Näin on aina ollut ja näin jatkukoon.
Aika ajoin tulee kuitenkin joku, useimmiten itse- ja omapäinen ihminen, joka kysyy itseltään löydettyään yleisestä totuudesta heikkouksia: miten niin?

Maailmanhistoria on täynnä esimerkkejä ajattelun juuttumisesta. Autokeisari Henry Ford sai tehdä useita konkursseja ennen onnistumistaan, Kolumbus joutui purjehtimaan toiselle mantereelle todistaakseen, että maapallo ei ole pannukakku. Wrightin veljesten piti epäonnistua lukuisia kertoja näyttääkseen lopulta epäilijöille, että siipien puute ei ole todiste ihmisen lentokyvyttömyydestä.
Edison keksi ennen onnistumistaan tuhat tapaa, miten sähkölamppu ei toimi ja teki yli tuhat muutakin keksintöä, mutta häntä auttoikin se, että mies kävi elämässään koulua kolme kuukautta. Hänen oli opittava asiat itse.
Koettuaan ensin rajuakin vastusta vastavirtaan uinut saa asioiden auettua muiltakin lopulta yleensä kateellisen myönnytyksen. Yksinkertaista, kuka hyvänsähän tuon olisi tajunnut. Ja pian uusi totuus on yleinen ja kaikkien uusi totuus. Vanha saa jäädä.
Kun sitten uudet aatteet on hyväksytty, yhtäkkiä kaikki juoksevat parvena niiden perässä. Kuinka moni it-alan yritys meni nurin vain kymmenen vuotta sitten ja kuinka moni asiasta innostunut opiskelija myi myöhemmin 60-luvulla kenkiä avaruusfysiikan tohtorina, kun Sputkik oli tehnyt ensimmäisen avaruuslennon. Laumasieluisuus voi vaikuttaa niin monella tavalla. Voittajia ovat ensimmäisinä ehtineet; tämän olen huomannut myös oman alani kehityksessä.


Albert Einstein on sanonut, että mielikuvitus on tietoa tärkeämpää, ja hänen luulisi tietävän mistä puhuu. Talonpoikaisjärki ei aina toimi. Etenkin näinä aikoina mielikuvitus, epäsovinnainen ajattelu, on yksi tapa löytää ulosmenoaukko tässä taantuman labyrintissa. Siitä miten se tapahtuu, pitkän johdannon jälkeen lyhyt oppitunti.
Katolisessa kirkossa on virka, jonka haltijan tehtävän on etsiä todisteita siitä, että taivaaseen ei pääsisikään. Häntä kutsutaan paholaisen sanansaattajaksi. Hänen tehtävänsä on löytää siis katolisen uskonkäsityksen heikkoudet ja vahvistaa näin kirkon oppia. Tehtävänsä on siis epäillä, jotta usko vahvistuisi.
Mekin voimme ottaa tällaisen viran vastaan. Voimme haastaa perinteisen totuuden etsimällä todisteita sen puolesta, ja – päinvastoin kuin katolisessa kirkossa – myös sitä vastaan. Punnitsemme kumpaakin seikkaa aivojemme kymmenysvaa´alla ja teemme johtopäätöksemme. Kumpikin vaakakuppi voi voittaa; tärkeintä on keikuttaa vanhaa totuutta.
Kotipizza- ja Hesburger-ketjut ovat loistavia esimerkkejä vanhan totuuden keikuttajista. Oliko ”mitään järkeä” perustaa Carrolsin rinnalle kilpaileva ketju tai aloittaa pizzojen teko pizzerioiden luvatussa maassa? Tänä päivänä kummallakin on muistaakseni lähes 300 toimipistettä, myös rajojemme ulkopuolella. Olen varma, että perustajia on aikanaan pidetty ”hulluina”.
Epäilen vahvasti, että kumpikin on lukenut Sherlock Holmesin rikosmysteerejä. Tämä kuvitteellinen henkilö on kirjailija Doylen kautta kuvattu tavalla, joka tuo väistämättä mieleen paholaisen sanansaattajan. Sherlock toteaa rikokseen liittyvä tosiasiat, sulkee pois siihen liittyvät mahdottomat ja todennäköiset ratkaisut ja etsii sen sijaan vastausta epätodennäköisyyksien kautta. Tätä kautta rikokset sitten selviävät hämmästyttävällä tavalla.

Palaan alkuun. Nyt 26 vuotta myöhemmin ihmisen mieli on ainoa alue, joka erityisesti kiehtoo – kuten nykyään sanotaan, aikuisten oikeesti. Olisinpa vuonna 1983 haastanut itseni Sherlock-tekniikalla.




Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 3 /2009

  • Tutkimus: Nenäläpillä hiljainen ja stressitön vasikkavieroitus

    Maidontuotanto: Lypsyrobotilla lisäaikaa muihin navettatöihin

    Osuuskunta: Yhteisostoilla 30 euron alennus rehutonnilta

    Kasvinsuojelu: Glyfosaattitujaus ennen puintia parantaa kannattavuutta

    EU-asetus: Kasvinsuojeluaineita katoaa markkinoilta

    Maanparannus: Kalkkikivijauheiden tehoissa isot erot

    Kasvinsuojelu: Virossa myydään edullisia torjunta-aineita
    Tuontiin tarvitaan Eviran lupa

    Investointituki: Ennakkosuunnittelu kukkaron mukaan

    Kasvinviljely: Katse kohti kasvukautta
    Puolet kylvösiemenistä puolet jo toimitettu

    Muokkaus: Kuokka haastaa aurat

    Ruokinta: Samaa apetta kaikille lehmille

    Luomutuotanto: Metsästä lisätuloja viljatilalle

    Työterveys: Vuosihuolto virittää hyvään työkuntoon

    Yritys: Hanhifarmi tuottaa munat ja paistit

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Laajentavan lypsykarjatilan eläinterveyden haasteet

    Toistuvat:
    Huomioita
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat
    Timo Lindholm, Jari Peltonen ja Silja Vuori.
  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 2.4. ja Kodin Pellervo 19.3.2009.


  • Pellervon Iso Kalenteri sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.