Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Porsaat lihasikalan karsinoihin 
tuottajittain eroteltuna

Porsaiden toimittaminen lihasikalaan tuottajittain eroteltuna tarkoittaa sitä, että yhteen lihasikalan karsinaan tulee pääsääntöisesti vain yhden porsaantuottajan porsaita. Muutamiin jakojäännöskarsinoihin tulee kahden tuottajan porsaita. Monivuotisen kokemuksen perusteella voi sanoa, että tällaisesta erottelusta on paljon hyötyä.

1. Tautien diagnosointi ja hoito helpottuu

Monet lihasikaloissa puhkeavat taudit, esimerkiksi kuljetustauti ja ödemitauti, kohdistuvat tyypillisesti vain yhden porsaantuottajan porsaisiin. Kun porsaat on jaoteltu lihasikalan karsinoihin tuottajittain, riittää, että hoidetaan vain kyseisen tuottajan porsaat. Ei tarvitse lääkitä kaikkia sikoja. Täten säästetään lääkityskuluissa ja parannetaan hoidon tuloksellisuutta.

2. Välitysporsaiden laadunvalvonta paranee

Porsaiden erottelu tuottajittain parantaa välitysporsaiden laadunvalvontaa. Erilaiset laatuvirheet, esimerkiksi tyrät, niveltulehdukset, karjuporsaat jne., tulevat selvästi esille. Laadultaan jatkuvasti heikkoja porsaita lähettävä porsaantuottaja erottuu nopeasti joukosta. Tilanteen nopeaan korjaamiseen pyrkivä neuvonta saadaan kohdistettua oikeaan osoitteeseen.

3. Tarttuvien tautien jäljittäminen helpottuu

Silloin, kun lihasikalaan on tullut porsaita vaikkapa kahdestakymmenestä eri emakkosikalasta, on usein vaikeaa päätellä, mistä emakkosikalasta jokin tarttuva tauti (esimerkiksi kapi) on lähtöisin. Tuottajittain erottelu helpottaa jäljitystyötä. Usein tartunta voidaan jäljittää yhden ainoan lihasikalassa havaitun tautitapauksen perusteella.

Tartuntaa levittävän emakkosikalan jäljittämisellä voidaan estää uusien tartuntojen levittäminen. Emakkosikalasta haetaan porsaita kahden viikon välein. Hävittämällä tauti yhdestä emakkosikalasta estetään vuositasolla yli kahdenkymmenen lihasikalan saama tartunta. Lihasikalan pitäjä voi olennaisesti auttaa teurastamon terveydenhuoltoa ilmoittamalla kaikista havaitsemistaan tarttuvista taudeista.

Aktiiviset, sikalansa terveyttä tarkoin vaalivat lihasikaloiden pitäjät ovat korvaamaton apu tautipesäkkeiden jäljitystyössä. Taudeista raportoimista ei eläinterveydenhuollossa koeta valittamisena vaan laadunvalvontana. Ei pidä arkailla ottaa yhteyttä. Eläinlääkärin tekemä terveystarkastus heti ensimmäisellä viikolla sikojen saapumisesta tehostaa laadunvalvontaa ja mahdollistaa havaittujen tautien nopean hoidon.

Kuljettaja tarvitsee apua tuottajittain erottelussa

Tuottajittain erottelu on hyödyllistä lihasikalan kannalta, mutta se on melkoinen lisätyö välitysauton kuljettajalle. Hänen täytyy merkitä jokaisen talon siat erikseen. Lihasikalassa eri talojen porsaat pitää pystyä ohjaamaan eri karsinoihin.

Kuljettaja merkitsee samassa karsinassa kuljetettavat eri tuottajien porsaat erilaisella värillä. Lihasikalassa eri talojen porsaat tunnistetaan värikoodista ja ne voidaan ohjata eri karsinoihin. Tämä on teknisesti hankalin työvaihe.

Lihasikalan pitäjä pystyy omalta osaltaan auttamaan kuljettajaa tässä työssä tekemällä valmiiksi pohjapiirustuksen omasta sikalastaan. Tähän sikalakarttaan merkitään, minkä numeroisia sikoja mihinkin karsinaan tulee. Jotkut tuottajat ovat varanneet jokaisen karsinan aitaan pahvinpalan tai maalarinteippiä, johon voidaan tussilla merkitä kyseisen karsinan tatuointinumerot. Osaan karsinoita joudutaan laittamaan kahden tuottajan porsaita, jottei karsinoita jäisi vajaiksi. Kuljettajan kanssa voi yhdessä suunnitella, miten erottelu saataisiin helpoimmin tehtyä.

Teksti: Veikko Tuovinen, A-Tuottajat Oy
S-posti: veikko.tuovinen@a-tuottajat.fi

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |