Naudoille voidaan tehdä monenlaisia kirurgisia operaatioita. Tavallisimpia ovat sarvien poistot, juoksutusmaha-, napa- ja vierasesineleikkaukset sekä keisarinleikkaus. Joskus lehmältä voidaan joutua poistamaan jopa silmä tai toinen sorkkapuolisko kokonaan.

Monia nautaleikkauksia voidaan tehdä navetoissa. Vaikeat leikkaukset tai ongelmalliset tapaukset vaativat kuitenkin usein klinikkatasoista hoitoa. Suomen ainoa nautaklinikka on Helsingin yliopiston suureläinklinikka Saarella, Mäntsälässä.
Leikkauksen mielekkyys ja hoidon kustannukset tulee arvioida aina tapauskohtaisesti hoitavan eläinlääkärin kanssa. Iso osa leikkauksista kannattaa taloudellisesti, ja hoitavaa eläinlääkäriä kannattaa rohkaista niiden tekemiseen. Klinikkatasoiseen hoitoon kannattaa, varsinkin pitkästä matkasta, lähettää lähinnä jalostuksellisesti arvokkaita, esimerkiksi alkionsiirtotasoisia, eläimiä.
Tarkkaa tietoa Suomessa suoritettavien nautaleikkausten määrästä ei ole, sillä lehmäkortteihin merkittävä hoitokoodi kertoo ainoastaan taudin diagnoosin, ei itse hoitoa. Paikallisen eläinlääkärin leikkausinnosta ja sitä kautta tuottajien tottumuksista johtuen arvelen leikkausten määrässä olevan suuria alueellisia eroja.

Leikkauksia
turha pelätä

Turhan usein leikkaus on se niin sanottu ”viimeinen hoitovaihtoehto” sitten, kun kaikki muut hoitokeinot on jo kokeiltu. Leikkaukseen ryhtymistä ei kuitenkaan kannattaisi pitkittää liikaa. Jos potilaan kunto päästetään liian huonoksi ennen leikkausta, niin paranemisennuste heikkenee huomattavasti.
Tiloilla suoritettavissa operaatioissa omistaja joutuu usein itse toimimaan eläinlääkärin leikkausavustajana. Monissa leikkauksissa paikalle on syytä varata myös toinen apuhenkilö. Leikkauksen suorittamista varten tarvitaan lisäksi riittävästi tilaa ja hyvä valaistus. Paikalle varataan pöytä leikkausvälineille sekä muutamia puhtaita pyyhkeitä ja runsaasti lämmintä puhdasta vettä.
Myös potilaan tarkkailu ja jatkolääkitysten anto leikkauksen jälkeen jää yleensä tuottajan vastuulle. Eläinlääkäri kutsutaan paikalle vasta tilanteen niin vaatiessa, viimeistään kuitenkin tikkien poiston yhteydessä. Näistä syistä tuottajan on hyvä tuntea yleisimpien nautaleikkausten kulku ja leikkausta seuraavat lääkitykset sekä muut mahdolliset jatkotoimenpiteet
Tämän Terve Eläimen jutut ovat kirjoittaneet eläinlääkäri Kaisa Hartikainen, professori Satu Pyörälä ja eläinlääkäri Marita Saarikivi.




Uusin lehti

SISÄLTÖ 4/2008

  • Tutkimus: Makukoulu avaa aistien salat

    Meidän maatila: Maito antoi tilaa muulle

    Maaseutuvirasto:
    Alueellistaminen kestää vielä vuosia

    Kasvinviljely:
    Öljykasviala saattaa kasvaa lähelle 100 000 hehtaaria

    Taloussuunnitelma:
    Selkeyttä maatilan investointiratkaisuihin

    Kasvinviljely:
    Torjunta-aineiden vaihtelu pitää rikkakasvit kurissa

    Kasvitaudit:
    Kauran kehälaikun löytyminen varmistui

    Kasvinviljely:
    Brasiliassa korjataan ennätyssuurta soija- ja maissisatoa

    Ravinteiden hinnat:
    Lannan arvo kohosi

    Ihminen ja sika:
    Eri kohtelu sikalalietteelle ja pääkaupungin jätöksille

    Naudanlihan tuotanto:
    Loppukasvattamossa kokoa ja näköä

    Rakentaminen:
    Pekonia Pelkolan kartanosta

    LSO:n sikalakonsepti:
    Viihtyisää tilaa sioille ja ihmisille

    Rakentaminen:
    Uusi robottinavetta vanhaa hyödyntäen

    Luomutuotanto:
    Kuuden vuoden viljelykierto

    Yrttiviljely:
    Yrittäjän pitää olla moniosaaja

    Terve Eläin:
    16-sivuinen liite
    Kirurgiaa naudoille

    Toistuvat:

    Huomioita
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Tuomo Kautonen, Kimmo Haimi ja Jussi Knuuttila.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 8.5. ja Kodin Pellervo 17.4.2008.