Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Kasvinsuojelu on
viljelyn haastavin asia

Kesä ja tämänvuotiset Kasvinsuojelun Suomen Mestaruus-kilpailut lähestyvät. Kilpailut pidetään Kasvu 2004 -tapahtumat yhteydessä Kemira GrowHow'n Kotkaniemen tutkimusasemalla Vihdissä kesäkuun 22. päivä.


Loppukilpailijoita vuonna 2003. Oikealla Martti Tytykoski, joka on tänäkin vuonna tulossa lisäämään ammattitietojaan. Kuva Saara Salonen

Kilpailussa on kaksi osaa, alkukilpailu ja loppukilpailu. Alkukilpailuun pääsee mukaan sata ensin ilmoittautunutta, finaaliin heistä selviää kuusi parasta.

Kasvinsuojelun SM-kisassa on tunnetusti hyvät palkinnot. Voittajalle on luvassa kasvinsuojeluaineita 1 700 euron edestä. Hopealle selvinnyt saa kasvinsuojeluaineita tai -tarvikkeita 1 000 euron edestä ja kolmas 500 euron arvosta.

Kilpailuun voi ilmoittautua juuri nyt sähköpostilla osoitteeseen kasvinsuojelumestari@agrimedia.fi tai postitse osoitteeseen 
Agrimedia Oy
Virkkalantie 12-16 B 13
08700 VIRKKALA
.

Vanhat virheet harmittavat

Ensimmäisenä edellä mainittuun osoitteeseen sähköpostia on lähettänyt Martti Tytykoski Alastarolta. Hän päätti ilmoittautua heti kun huomasi kilpailusta maininnan internetissä, ettei asia pääse unohtumaan.

Tytykoski oli kilpailussa mukana jo edelliskerrallakin, kaksi vuotta sitten. Silloin hän sijoittui kuudenneksi.

"Jotain jäi hampaankoloon viime kerralta. Tein pari tyhmää virhettä ratkaisevassa vaiheessa, ja ne haluan nyt korjata", Tytykoski muistelee. Viimekertaisessa kilpailussa hän karsiutui pudotuspelissä niukasti neljän parhaan joukosta.

Periaatteessa hän lähtee nyt parantamaan sijoitustaan, mutta toteaa kyllä, että jos on paljon osallistujia, saa kuudenteenkin sijaan olla tyytyväinen.

Tavoitteena lisätä ammattitaitoa

Tytykoskella on edessään kolmas kesä viljelijänä. Hän on valmistunut Mustialan ammattikorkeakoulusta agrologiksi ja sen jälkeen ottanut viljatilan ohjakset käsiinsä.

"Kasvinsuojelu on nykyaikaisen viljelyn haastavin asia. Siitä puhutaan paljon julkisuudessakin, sen kannattavuudesta ja taloudellisuudesta. Kilpailusta on se hyöty, että voi arvioida omaa osaamistaan tällä saralla ja huomaa, missä on puutteita", Tytykoski pohtii.

Hän kertoo lähteneensä ensimmäiseen kilpailuun mukaan yleisestä mielenkiinnosta. Mielenkiinnon herättäminen onkin ollut yksi kilpailun tavoitteista.

"SM-kisan tarkoituksena on edistää viljelijöiden ammattitaitoa ja herättää kiinnostusta kasvinsuojeluun. Tehtävissä näkyvät niin tarpeenmukaisuus kuin ympäristöasiatkin", kehityspäällikkö Jarmo Virtanen Kemira GrowHow'sta kertoo. Hän on yksi kilpailun järjestäjistä Kasvinsuojeluteollisuus Ry:n kautta.

Virtanen pitää kasvinsuojelua Tytykosken tavoin nykyaikaisen viljelyn haastavimpana osana. "Kasvinsuojelu on yksittäisistä tekijöistä se, jolla saa suurimmat sadonlisät aikaan."

Pakollisten ympäristö- ja kasvinsuojelukoulutusten myötä viljelijöiden kasvinsuojeluosaaminen on Virtasen mielestä parantunut roimasti. Se näkyy muun muassa neuvontapuheluissa. Nyt puheluja tulee enemmän kuin ennen, mutta kysymykset ovat vaikeutuneet. "Ennen saatettiin kysyä suoraan käyttöohjetta, nyt kysytään muun muassa vesiensuojeluun, jäämiin tai ympäristöön liittyviä asioita."

Virtanen suosittelee SM-kisaa kaikille viljelijöille, jotka tekevät kasvinsuojelutyötä. Lähtökohtana kilpailussa on, että koulutukset käynyt tavallinen viljelijä siinä pärjää. "Erikoiskasveista ei kysytä, vaan tehtävät liittyvät pääasiassa viljaan ja nurmeen. Jotain voi tulla rypsistä tai perunasta, mutta ei sen vaikeammista kasveista."

Miksi kilpailuun kannattaa osallistua? "Palkinnot ovat mahtavat. Mukaan kannattaa lähteä leikkimielellä ja haastaa vaikka kaveriporukan selvittämään, kuka porukasta osaa nämä asiat parhaiten." Siinäpä vinkkiä maamiesseuroille ja naapuruksille!

Ajankohtaiset asiat näkyivät kysymyksissä

Nuorena viljelijänä Tytykoski arvioi omaksi vahvuudekseen opinnoista saadut tiedot. Ne ovat vasta koulunsa päättäneellä hyvin mielessä. "Sen sijaan käytännön asioista minulla ei ole niin pitkää kokemusta kuin vanhemmilla viljelijöillä."

Tytykoski aikoo valmistautua kisaan pääasiassa tekemällä käytännön kasvinsuojelutöitä tilallaan. Lisäksi hän aikoo selata rikkakasvikuvastoja ja katsoa joitain asioita Mustialan aikaisista muistiinpanoistaan.

"Kun kisa pidettiin viimeksi, oli paha kirvakesä. Kirvantorjunnasta oli useampi kysymys. Muutenkin kilpailussa oli ajankohtaisia aiheita, jotka vähän vaihtelevat vuosittain. Seuraamalla lehtiä ja tämän kesän kasvinsuojeluasioita voi ennakoida, mitä kilpailussa täytyy tietää", Tytykoski vinkkaa.

Teksti: Saara Salonen
S-posti: saara.salonen@agrimedia.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö 5/04 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |