Tuotantoeläinten hyvinvointi on noussut viime aikoina otsikoihin tuon tuosta. Eläinaktivistien tuotantotiloilta kuvaama materiaali ei ole ollut miellyttävää katsottavaa. Toki rikollisin keinoin kuvattu materiaali kohdistuu usein sairaskarsinoihin ja vääristelee sekä epäkohtia tiloilla että todellista kuvaa eläinten hyvinvoinnista. Karjatiloilla on kuitenkin myös sellaisia puutteita eläinten pidossa, joihin on syytä tarttua.

Uuden tutkimuksen myötä ihmisten tieto ja tietoisuus eläinten hyvinvointiin liittyvistä asioista muuttuu ja tarkentuu koko ajan. Eläinten hyvinvointi on tärkeä osa elintarvikkeiden imagoa ja siitä tulee jatkossa varmasti entistäkin tärkeämpi osa teollisuuden sisään ostamien tuotteiden hinnoittelua tai jopa ostoperuste.
Eläinten hyvinvoinnin mittaaminen ei aina ole helppoa. Ihmisillä voi olla hyvinkin erilainen käsitys siitä, milloin eläinten hyvinvointi on riittävän hyvää. Tästä syystä eläinten hyvinvoinnin mittaamiseen tarvitaan erilaisia työkaluja. Uusin tulokas tällä alueella lienee 2009 julkaistu Welfare Quality -järjestelmä eläinten hyvinvoinnin arvioimiseen ja kehittämiseen.

Arviointityökaluksi
eurooppalainen järjestelmä

Welfare Quality on yhteiseurooppalaisen hankkeen tulosta. Se antaa perusteet niin nautojen, sikojen kuin siipikarjankin hyvinvoinnin objektiiviseen arvioimiseen. Menetelmä on systemaattinen ja siinä katsotaan aina myös itse eläintä, ei pelkästään sen ympäristöä.
Systemaattisuus vähentää tekijän henkilökohtaisen tietämyksen tai arvomaailman vaikutusta arvioinnin lopputulokseen. Lopputulos on tekijästä riippumatta luotettava. Soveltuvilta osiltaan Welfare Quality -järjestelmän paloja on jatkossa tarkoitus ottaa myös meidän kansallisen terveydenhuoltojärjestelmämme Nasevan osaksi.

Eläinsuojeluvalvontaan
viisitoista eläinlääkäriä

Myös eläinsuojeluvalvontaan on tulossa uudistuksia. Uudet aluevalvontavirastot AVI:t ovat palkanneet 15 uutta eläinsuojeluvalvontaan keskittyvää läänineläinlääkäriä. Nyt pallo on heitetty kunnille, kuntia edellytetään eriyttämään eläinsuojeluvalvonta praktiikasta.
Tämän myötä maahamme on tulossa useita kymmeniä, usean kunnan yhteisiä uusia valvontaeläinlääkäreitä. Jääviyskysymykset poistuvat, kun eläinlääkäri ei suoraan valvo omia asiakkaitaan. Toivottavasti tämä uudistus tuo praktikkoeläinlääkäreille lisää aikaa ennaltaehkäisevään terveydenhuoltotyöhön.
Evira julisti ”Kansalliset talkoot eläinten hyvinvoinnin kohentamiseksi” helmikuussa 2010. Tuon teeman innoittamana Savonia Ammattikorkeakoululla Iisalmessa järjestettiin Nautojen hyvinvoinnin koulutuspäivä, johon osallistui yli viisikymmentä asiasta kiinnostunutta tuottajaa ja eläinlääkäriä eri puolilta Suomea. Tässä Terve Eläimessä esitellään tuon teemapäivän parasta antia.


Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 5 /2010

  • Tutkimus: Metsänomistajat ikääntyvät, palveluiden kysyntä kasvaa

    Kotieläinjalostus: Genomivalinta pisti vauhtia Faban muutoksiin

    Maatilan talous: Korkojen nousuun voi varautua

    Kasvinviljely: Viljelykesän suunnitelmat valmiina
    Viljalle löytyy vaihtoehtoja

    Tuholaiset: Kirvakesä tulossa?
    Säilörehu: Biologinen säilöntä kaipaa tuekseen happoa

    Lannoitteet: Kotimainen ammoniumsulfaatti markkinoille
    Omilla seoksilla isoja säästöjä

    Lannoitus: Fosforilannoitus ei edelleenkään kannata

    Maanparannus: Raskaan soodan tilakokeet alkavat

    Hyvä Sato -kilpailu: Kisa alkuun sähköisissä tunnelmissa

    Kasvinsuojelu: Rikkakasvit pois rypsipellosta

    Ruotsi: Aurinko korvaa lamput broilerihallissa

    Sikatalous: Ei ole pahnoista puutetta

    Koneet ja tekniikka: Fliegl-vaunut Agrimarketin myyntiin

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Hyvinvoinnin vaatimukset tiukkenevat

    Toistuvat:
    Uutiset
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveenä työssä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Kannen kuvat Silja Vuori, Merja Ojala ja Jari Peltonen.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 3.6 ja Kodin Pellervo 20.5.2010.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.