Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Bonus voisi toimia lantasakkoja paremmin
Puhtaus on puoli ruokaa

Useimpien ruokamyrkytysten perussyy on hyvin yksinkertainen: ruokaan pääsee ulostetta. Lannan mukana ruokaan päässeet taudinaiheuttajat lisääntyvät nopeasti. Osa niistä muodostaa ihmiselle hengenvaarallisia myrkkyjä, jotka eivät haise eivätkä maistu ruokaa syödessä.

Näiden myrkytysten estäminen on teoriassa helppoa: ei päästetä ruokaa likaantumaan. Lihan suhteen pitäisi pystyä ehkäisemään eläinten likaantuminen maatiloilla, kuljetuksessa, teurastamolla, leikkaamossa, kaupassa ja vielä ruokaa laitettaessa kotona tai ravintoloissa.

Suurin osa Suomessa teurastetuista naudoista on hyvin puhtaita, josta kiitos kuuluu niille huolellisille tuottajille, jotka ovat aina tienneet, että puhtaus on puoli ruokaa.

Kaikissa tuotantorakennuksissa eläimet eivät pysty pitämään itseään puhtaina. Ihan kaikki tuottajat eivät ole riittävän ammattitaitoisia pystyäkseen tuottamaan vain puhtaita eläimiä. Pieni vähemmistö aiheuttaa riskejä kuluttajille ja samalla vaarantaa koko alan maineen. Tällaisiin tapauksiin tehoaa parhaiten tuntuva sakko.

MTK, Suomen Lihateollisuusyhdistys, Suomen Lihanjalostajat, Lihakeskusliitto, Pro Agria -yhtymä, Suomen Teurastamoeläinlääkärien Yhdistys, Elintarvikevirasto ja maa- metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosasto sekä Elintarvikealan kuljetusyrittäjät ovat päättäneet ryhtyä nykyistä kovempiin toimiin lantaisuuden vähentämiseksi. Naudan ja lampaan tilityshinnasta vähennetään jatkossa jopa kaksikymmentä prosenttia, jos eläin on pahasti lantainen. Sakko on suuri ja sen voi olettaa tepsivän. Silti sekään ei riitä korvaamaan niitä vahinkoja, joita lantaisesta eläimestä teurastamolla aiheutuu.

Tuottajien motivaation parantamiseksi sakkojen vastapainona tai vaihtoehtona kannattaisi harkita puhtauslisän tai puhtausbonuksen maksamista niille tuottajille, joiden lähettämät eläimet ovat erityisen puhtaita. Merkityksetöntä ei ole sekään, että puhtauslisästä kuluttajalle välittyvä kuva olisi myönteisempi kuin nykyinen likaisuussakkojen synnyttämä mielikuva.

Tässä Terve eläimessä keskitytään siihen, mitä maidon- tai lihantuottaja voi tehdä estääkseen eläimiään likaantumasta.

Teksti: Veikko Tuovinen, Suomen Eläinterveydenhuolto
S-posti: veikko.tuovinen@suomenelainterveydenhuolto.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |