Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Tulos hukkuu lantaan

Likaisuus ja lantaisuus navetassa aiheuttavat tiloille suuria taloudellisia tappioita. Tappioita tulee sekä taudeista että tuotosten tippumisista. Ripulit, utaretulehdukset ja sorkkasairaudet ovat ikävän yleisiä tuotannon kompastuskiviä.

Salmonellaripuli voi hidastaa eläimen kasvua etenkin, kun sairastuvat eläimet ovat useimmiten nuoria. Nuorista vasikoista jopa puolet saattaa kuolla taudin seurauksena. Aikuisilla naudoilla salmonella heikentää tuotoksia.

Lisää kuluja salmonellasta aiheutuu tartunnan saneeraamisesta pois tilalta. Salmonellatapauksissa tilalle rapsahtavat rajoittavat määräykset. Valtio osallistuu salmonellakustannuksiin maksamalla näytteiden oton ja tutkimisen. Lisäksi ryhmävakuutus korvaa yleensä puolen vuoden ajalta saneerauksesta aiheutuvia kustannuksia. Tilan maksettavaksi jäävät tuotannon pieneneminen ja mahdolliset eläinten menetykset.

EHEC-tartunnoissa tappioita syntyy juuri päinvastaisista syistä kuin salmonellatapauksissa. EHEC sinällään ei aiheuta ongelmia naudoille eikä ole aiheuttamassa tuotostappioita. Jos tilalta löytyy EHEC, tilan odotetaan toteuttavan eläinlääkärin kanssa suunniteltua riskienhallintasuunnitelmaa.

Suunnitelman toteuttamisen hinnaksi on arvioitu 200-9000 euroa tilan lähtötilanteesta riippuen. Muita kuluja tulee vasikoiden välitykseen myynnin loppumisesta arviolta 2000 euron edestä. Koska eläintautilainsäädäntö ei tunne EHEC-bakteeria, kaikki kulut lankeavat tilan maksettaviksi. Vakuutuksia EHECin ei varalle ole ainakaan vielä.

Tehokkain tapa estää salmonella- tai EHEC-tartunnan leviäminen eläimistä ihmisiin on lähettää naudat teuraaksi puhtaina. Lisäksi huolehtimalla eläinten puhtaudesta ja hyvästä rehuhygieniasta estetään taudin leviäminen tilalla eläimistä toisiin.

Salmonellatapauksissa näillä toimenpiteillä hyvin todennäköisesti vältytään sekä taudilta että taudin mukanaan tuomilta ikäviltä seuraamuksilta. EHECin suhteen hullua on, ettei hyvänkään hygienian tila voi tällä hetkellä varmasti välttyä EHECiltä. Huolehtimalla eläinten puhtaudesta ja yleisestä hygieniasta navetassa tuottaja voi pienentää EHECin löytymisestä aiheutuvan riskienhallintasuunnitelman kuluja.

Likaiset eläimet sairastuvat helposti

Ympäristöperäisten utaretulehduksen aiheuttajat ovat yleistyneet useissa maissa. Näihin utaretulehdusbakteereihin kuuluu myös E. coli, jota löytyy runsaasti terveenkin lehmän ruoansulatuskanavasta. Ongelmia kolibakteeri aiheuttaa etenkin pian poikimisen jälkeen kun lehmän vastustuskyky on heikentynyt. Riskiä sairastumiselle lisää taudinaiheuttajabakteerin runsas esiintyminen lehmän ja utareen läheisyydessä. Lannan tahrima utare ja sonnassa uivat vetimet ovat hyvin todennäköisiä kolibakteerin uhreja.

Utaretulehduksista aiheutuu suomalaisille tiloille 85 miljoonan euron tappiot vuosittain. Jo yhden tulehduksen välttäminen merkitsee huomattavaa parannusta tilan tulokseen. Kun vältytään tulehdukselta, vältytään myös sen aiheuttamilta hoitokustannuksilta, maidon erilleen lypsyä seuraavilta menetyksiltä sekä tulehduksen jälkeiseltä tuotannon laskulta. Yhteensä näiden tekijöiden vaikutus alkulypsykauden utaretulehduksessa, jollaisia kolitulehdukset usein ovat, on keskimäärin 430 euroa. Koska kolineljännekset usein jäävät solutteleviksi hoidosta huolimatta, voi taloudellinen tappio olla jopa kaksinkertainen.

Puhtaalla lehmällä on myös puhtaat sorkat. Huolehtimalla parren ja pihatossa kulkukäytävien puhtaudesta ja kuivuudesta pystytään ennaltaehkäisemään etenkin tartunnallisia sorkkasairauksia sekä jalkojen loukkaantumisia. Kuiva, puhdas ja mukava makuupaikka lisää lehmän makuullaoloa, jolloin sorkkakuume vähenee. Ellei näistä asioista huolehdita, jopa enemmistö karjan lehmistä voi ontua.

Lehmän tuotosta voidaan lisätä jopa yli kymmenen prosenttia huolehtimalla sorkkien kunnosta. Keskituottoisen lehmän kohdalla kymmenen prosentin tuotoksen lisäys merkitsee 260 euron lisätuloa. Säännöllisen sorkkahoidon kustannus, noin 30 euroa lehmää kohden, on pieni tulokseen nähden.

Merkitystä on myös teurastamon lantaisuusvähennyksellä. Vähennyksen suuruus on kahden ja kuuden prosentin välillä vaihdellen teurastamoittain ja salmonellavähennys viisikymmentä prosenttia lihasta maksettavasta hinnasta.

Kun erityisen likainen tai salmonellapositiiviseksi tiedetty eläin joutuu sairasteurastukseen, nousevat tuottajalta perittävät kulut huomattavasti. Likaisesta, pienestä naudasta ei tällöin jää tuottajalle tuloa lainkaan.

Teksti: Outi Hälli
S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |