Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Haluaako verottaja lopettaa
osuustoiminnan Suomesta

Yritysverouudistuksen eteneminen näytti osuustoiminnan kannalta katsottuna vielä viime vuoden lopulla kehittyvän myönteiseen suuntaan. Kun sitten hallitus esitti lakiehdotuksensa eduskunnalle, oltiin osuustoimintaväen piirissä tyrmistyneitä. Synkkä tunnelma johtuu siitä, että yritysverouudistus on hallituksen esittämässä muodossa osuuskunnille epäoikeudenmukainen. Osuuskuntien perustaminen ja pääomahuolto ovat ajautumassa vaikeuksiin, ellei eduskuntakäsittelyssä saada korjauksia hallituksen esitykseen.

Asian ydin on osuuskuntien ja osakeyhtiöiden eriarvoinen kohtelu. Osuuspääoman korko olisi ehdotuksen mukaan veronalaista jo 1 500 euron jälkeen. Listaamattomassa osakeyhtiössä osinko olisi veronalaista vasta 90 000 euron jälkeen. Verorajan tulisi kaiken järjen mukaan olla saman suuruinen.

Mikä tekee tilanteen vielä ikävämmäksi, on se, että viljelijät ja muutkin kansalaiset ovat useimmiten jäseninä useissa osuuskunnissa. Verotuksessa korot lasketaan yhteen. Eipä siis juuri kannata liittyä osuuskuntaan, jos hallituksen esitys toteutuu ja vaihtoehtoinen osakeyhtiö on olemassa.

Hallituksen esitys ei tyydytä lainkaan tuottajaosuuskuntien jäseniä. Jäsenkohtaiset pääomapanokset ovat näissä osuuskunnissa jo nyt suuria ja tulevat kasvamaan edelleen tilakoon suuretessa. Kun viljelijä on jäsenenä osuusmeijerissä, osuusteurastamossa ja Metsäliitossa, on 1 500 euron veroraja varsin pian vastassa.

Monet osuuskunnat eivät käytännössä lainkaan eroa listaamattomista osakeyhtiöistä. Mikäli veroesitystä ei muuteta, osuuskunta yritysmuotona käy harvinaiseksi Suomessa. Ei kai hallitus tähän voi pyrkiä.

Jos ehdotus toteutuu ilman tarvittavia muutoksia, mihin se johtaa? Kukaan kasvua ja kehitystä hakeva ei enää perusta osuuskuntaa. Paljon pääomaa vaativat yritykset perustetaan muuhun yritysmuotoon. Pari vuotta sitten saatiin osuuskuntalaki uudistettua. Yksi uudistuksen pääkohteita oli oman pääoman ehtoisia rahoitusinstrumentteja koskevien säädösten kehittäminen ja sitä kautta osuuskuntamuodon yleistyminen yritystoiminnan organisoitumismuotona. Uudistettuun lakiin kohdistui suuria odotuksia. Ne ovat nyt valumassa hukkaan.

Euroopan Unioni antoi tänä keväänä ensimmäisen osuustoiminnan edistämistä koskevan linjauksensa. Sanoma tekstissä on, että osuuskunnille on rakennettava toimiva ja tasa-arvoinen toimintaympäristö. Suomen yritysverouudistus vetää asiaa täsmälleen päinvastaiseen suuntaan. Eduskunnalla on mahdollisuus ja velvollisuus korjata uhkaava katastrofi.

Teksti: Martti Seppänen
S-posti: martti.seppanen@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö 6/04 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |