Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Lika ja taudinaiheuttajat navetasta
tarkalla kesäpesulla

Kesä on parasta aikaa suorittaa navetan perusteellinen vuosipuhdistus. Eläimet saadaan ulos pesun ajaksi ja lämpimällä säällä eläintilat kuivuvat nopeasti pesun jälkeen. Navetan säännöllinen puhdistus on tärkeä toimenpide, jolla voidaan parantaa tuotantohygieniaa, pienentää tartuntapainetta ja vähentää tautiriskejä. Puhtaassa navetassa on ilo työskennellä myös itse.

Ennen varsinaista pesua lietekuilut on syytä tyhjentää, ettei lantakaasujen pitoisuus navetassa pääse nousemaan liian suureksi pesun aikana. Kaikki eläintilat tyhjennetään pesun ajaksi. Mikäli tämä ei ole mahdollista, navetta voidaan pestä myös osastoittain.

Mekaaninen lika kannattaa poistaa harjaamalla mahdollisimman hyvin ennen varsinaisen vesipesun aloittamista. Myös kaikki irtotavara on syytä siirtää syrjään pesun ajaksi.

Pestävä kohde kannattaa laittaa likoamaan jo edellisenä päivänä, jolloin lika irtoaa helpommin. Liotuksessa voidaan käyttää apuna desinfioivia pesuaineita, näin vähennetään mahdollisten taudinaiheuttajien leviämistä navetassa pesun aikana.

Varsinainen pesu suoritetaan painepesurilla. Ilmastointi kannattaa sulkea pesun ajaksi ja ilmastointikanavat suojata kastumiselta. Lämmin noin 60-asteinen pesuvesi takaa parhaan pesutuloksen.

Pesussa tulee edetä ylhäältä alaspäin. Ensin pestään katto, seinät ja parsirakenteet. Seuraavaksi pestään parret ja lattiat rintamana edeten, likaisen veden roiskimista ruokintapöydälle tulee välttää. Ruokintapöytä ja juoma-astiat pestään viimeisinä.

Käytä pestessä vain kohtuullista painetta, jotta et vaurioita navetan puu- ja betonirakenteita. Pesuaineeksi sopivat painepesureihin tarkoitetut desinfioivat pesuaineet, joita on saatavilla alan liikkeistä. Navetan pesussa kannattaa muistaa asiallinen pesuvarustus; sadeasu sekä hengitys- ja kuulosuojaimet ovat tärkeä osa työturvallisuutta.

Eläintilojen annetaan kuivua kunnolla ennen kuin niihin otetaan eläimiä. Nuorkarjan tiloissa tämä onnistuu yleensä hyvin kun eläimet ovat laitumella koko kesän. Lypsykarjan tiloissa kuivumisajasta voidaan joutua tinkimään kun eläimet on saatava lypsylle. Tällöin on muistettava käyttää runsaasti kuivikkeita.

Jos tilalla on ollut ongelmia jonkun tarttuvan taudin suhteen, kannattaa suorittaa vielä loppudesinfektio ennen eläinten ottamista navettaan. Kolmivaihekasvattamoissa ja muissa kertatäyttöisissä eläintiloissa loppudesinfektio tehdään yleensä aina ennen uuden eläinryhmän tuloa.

Desinfiointi onnistuu parhaiten puhtaissa ja kuivissa olosuhteissa. Navettoihin sopivat desinfektioaineet voidaan levittää pinnoille esimerkiksi reppuruiskun avulla. Myös kuuma höyry soveltuu desinfektioon. Desinfektiotapa tai -aine kannattaa valita taudinaiheuttajan mukaan.

Asianmukainen puhdistustekniikka, oikea työjärjestys ja tilanteeseen sopiva pesu- ja desinfektioaine takaavat parhaan lopputuloksen. Puhtaassa navetassa eivät taudinaiheuttajat viihdy.

Teksti: Kaisa Hartikainen 
S-posti: 

 

| Sivun alkuun | 6/04 sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |