Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Ruokintaperäisten sairauksien riskit, oireet, ehkäisy ja hoito

Suuri osa lehmien sairauksista johtuu rehujen ja ruokinnan virheistä, puutteista ja muutoksista. Ruokintaperäisten sairauksien riskit kasvavat, kun lehmästä haetaan sen kykyjen ylärajoille nousevaa tuotosta. Kasvava sairastumisriski on kuitenkin pakko hyväksyä. Tuotosten nousun tavoittelulle ei kovassa kilpailussa juuri vaihtoehtoa tarjota.

Kovien tuotosten tavoittelu edellyttää yrittäjältä vahvaa osaamista. Rehut ja niiden vaikutukset on tunnettava hyvin. Yhtä lailla on osattava sopeutua rehujen ja niiden laadun vaihteluun. On osattava arvioida olosuhteita, ruokintamuutoksia, pakkasten ja helteiden vaikutusta sekä puhtauden ja hygienian merkitystä.

On myös osattava arvioida yli- ja aliruokintaa, seurata sonnan koostumusta, luokitella lehmät kuntoluokkiin ja toimia oikein eri tuotantovaiheissa. Lisäksi pitää vielä etsiä ja tunnistaa sairauksien oireita ja osata reagoida niihin nopeasti. Ja on myös osattava hoitaa ja hoidattaa sairastuneita eläimiä, koska niitäkin tulee, kaikesta yrittämisestä huolimatta.

Tämän Terve Eläin -liitteen jutut pääosin kirjoittanut eläinlääkäri Paula Anttila on nähnyt työssään niin onnistuneen kuin epäonnistuneenkin ruokinnan seurauksia lukuisilla tiloilla. Paula on koonnut juttuihinsa sitä tietämystä, mitä eläinlääkäreillä on lehmän ruokintaperäisten sairauksien ehkäisystä ja hoidosta ryydittäen asiaa käytännössä hyviksi havaitsemillaan nikseillä.

Paketti on tarkoitettu märehdittäväksi hitaasti, pieninä annoksina, hyvässä valaistuksessa, sopivassa lämpötilassa, mukavan pehmeällä alustalla maistuvan rehun (tuoretta vihreää, valkuaisrehuna vaikka juustoa, hiilihydraatteina leipää) ja runsaan vesiannoksen kera. Sitten kuppi kahvia palan painikkeeksi.

Lopuksi pieni varoituksen sana: Yllä olevat rehut eivät sovi ilman varauksia esimerkiksi laktoosi-intoleranteille, keliaatikoille tai niille lukuisille, jotka eivät kahvia voi juoda. Aivan samoin lehmät ovat yksilöitä, joista joillekin ei syystä tai toisesta sovi jokin, jota kokemuksesta hyvänä suositellaan.

Teksti: Veikko Tuovinen, Suomen Eläinterveydenhuolto
S-posti: veikko.tuovinen@suomenelainterveydenhuolto.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |