Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Kasvinsuojelua tarpeen mukaan

Kemiallisella kasvinsuojelulla on arvostettu asema Suomessa. Se on merkittävä lenkki kasvintuotannon kokonaisuudessa. Meillä ei ole ollut sellaista ikävää "myrkkykeskustelua", kuin joissain muualla.

Moni viljelijä onkin sitä mieltä, että kasvinsuojeluruisku on toiseksi tärkein kone tilalla kylvökoneen jälkeen, kun halutaan tuottaa hyviä ja laadukkaita satoja.

Viranomaisten suhtautuminen on sekin asiallista, eikä lupien saanti kangertele, jos anomukset on osattu tehdä niin, ettei käsittely viivästy niiden puutteellisuuden takia.

Suorakylvö antaa kasvinsuojelulle uusia haasteita ja ongelmia. Rikkakasvit, kuten juolavehnä ja myös monet taudit ovat ärhäkämpiä kuin kyntöviljelyssä.

Myös tuholaisista on harmia lähes joka vuosi, kuten nytkin viirukaskas ja sen levittämä kääpiökasvuviroosi. Tämän vitsauksen torjumiseen ei oikein ole muuta keinoa kuin viljelykierto ja oikea-aikainen kylvö.

EU:sta päinkin on tulossa uusia reklementtejä. Rinnakkaisrekisteröinti tarkoittaa sitä, että jos joku aine on Suomessa hyväksytty käyttöön, pitää sitä kaikkien halukkaiden saada tuoda maahan. Tähän asti näin ei ole ollut.

Käsky on käynyt, että tämän syksyn aikana pitää virkamiesten laatia säädöstö, joka nojalla uuteen käytäntöön voidaan siirtyä vuoden vaihteessa.

Keväällä saattaa siis olla uusi kuvio, jos ns. villejä maahantuojia ilmaantuu. Toivottavasti ei ainakaan sellaisia, joilla ei ole vastuuta tekemisistään, ei palveluja, eikä neuvontaa. Viranomaisten tehtävänä on katsoa, että ongelmia ei tule.

Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana kasvinsuojelu on Suomessa lisääntynyt. Osittain tämä johtuu suorakylvön yleistymisestä, osittain siitäkin, että kasvitautien torjunta on aiemmin ollut melko vähäistä.

Tauteja vastaan kamppailtaessa erittäin käyttökelpoinen apu on kasvitautiennustepalvelu. Se on osa farmit.net-palvelua ja hyödyntäminen tapahtuu joko internetissä tai kännykällä. Ennuste laaditaan lähimmän sääaseman tietojen perusteella. Jos oman tilan sademäärät ovat tiedossa, se auttaa ennusteen tarkentamsessa. Vaikka ennuste hyvä onkin, ei siihen kannata sokeasti tuijottaa, vaan käyttää sitä oman päätöksenteon tukena. Pellolle on mentävä kontalleen ennen torjuntapäätöksen tekoa.

Kun tilalla tapahtuu sukupolvenvaihdos, yleensä myös kasvinsuojelu tehostuu. Nuoret isännät ovat valistuneita ja näkevät, että kun hyvän sadon eteen on uhrattu muita kalliita panostuksia, ei hommaa kannata pilata kehnolla kasvinsuojelulla. Myös se mielletään, että toimitaan tarpeen mukaan, ei summittaisesti.

Urakkaruiskutus on toimintatapana yleistynyt. Pienille tiloille se sopiikin hyvin. Ongelmia saattaa kuitenkin tulla siitä, että ruiskutukseen kelvollisten päivien määrä on rajallinen, kuten tämäkin kesä on osoittanut. Urakkaruiskuttaja ei kerta kaikkiaan ehdi kaikille pelloille yhtä aikaa ja tulee pettymyksiä. Keskikokoiset ja sitä suuremmat tilat turvautunevat jatkossakin omaan ruiskutuskalustoon.

Kasvinsuojelun SM-kisatkin on taas käyty. Onnittelut kaikille osanottajille rohkeudesta tulla mittaamaan tietojaan ja taitojaan ja voittajille erinomaisista suorituksista!

Teksti: Martti Seppänen
S-posti: @pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö 8/04 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |