Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Perunoita leveissä penkeissä


Kevätkynnön jälkeen maa ajetaan isolla auralla tälle mallille. Jussi Knuuttila

Skotlannissa perunan viljelylle kuuluu kummia. Perunaa kasvatetaan leveissä penkeissä kahdessa, kolmessa ja jopa neljässä rivissä penkkiä kohti. Menetelmä vaikuttaa suuritöiseltä, mutta toisaalta viljelytekniikassa lienee puolensa, sillä se vaikuttaa yleistyvän vuosi vuodelta.

Tohtori Stuart Wale (kuvassa) Scottish Agricultural Collegesta pitää menetelmää hyvänä ja ainakin skotlantilaisiin oloihin sopivana. Stuart Wale on Aberdeenin kupeessa sijaitsevan opinahjon kasvinviljelyosaston johtaja.

Leveät ja hienoksi muokatut penkit antavat juuristolle tilaa kehittyä, Wale sanoo. Kun homma tehdään oikein, vältetään myös kyntöanturan muodostuminen. Erityisellä tekniikalla saadaan samalla kivet pois häiritsemästä nostoa, vaikkakaan niitä ei ajeta pellolta pois. Kivet ovat Skotlannissa itseuudistuva luonnonvara samaan tyyliin kuin meillä Savossa.

Leveissä penkeissä saadaan runsaasti hyvälaatuisia ja tasakokoisia perunoita, joskin pienempiä kuin tavanomaisella penkin ja rivin tekniikalla, selvittää Wale menetelmän etuja edelleen. Tästä syystä menetelmää käytetään erityisesti salaattiperunan viljelyssä. Satojen on todettu nousevan selkeästi. Parhaat viljelijät pääsevät normaalivuosina 70 tonnin hehtaarisatoihin.

Varjopuoliksi Wale mainitsee mahdollisen perunaruven lisääntymisen ja maan liiallisen muokkautumisen vaaran. Menetelmässä on myös tavanomaista enemmän työvaiheita, joten kustannuksetkin ovat tavanomaista suuremmatt. Sitä toisaalta korvaa noston helppous.

Maan on oltava kevyttä, jos leveitä penkkejä aiotaan käyttää, Wale varoittaa. Jäykissä maissa ongelmia tulee viimeistään noston kanssa, sillä nostokoneen käsittelemä maamäärä lisääntyy kolmanneksella.

Katsaus
viljelytekniikkaan

Leveiden penkkien tekniikka alkaa Skotlannissa kevätkynnöllä. Kevätkynnön tehtävä on murtaa ja sekoittaa maa ilman väkivaltaa. Kynnön jälkeen maa aurataan järeillä vakoauroilla suuriin penkkeihin, kaksi penkkiä traktorin renkaiden väliin.

Penkkien hieman kuivahdettua penkit käsitellään pohjia myöten erityisellä kivikoneella. Se nostaa penkin vantaalla elevaattorille ja seuloo maasta kivet ja kokkareet. Ne pudotetaan poikittaiselevaattorilla kahden penkin yli penkkien väliin, jossa traktorin pyörä painaa ne tiukasti maahan. Näin kivet on eliminoitu siksi sesongiksi.

Penkki tietenkin mataloituu moisessa käsittelyssä ja menettää muotoaan. Nyt päästään istuttamaan. Istutustraktorin edessä on aura, joka jakaa penkin kahtia. Perässä tulee istutuskone, joka esimerkiksi kolmirivisessä tapauksessa jakaa siemenperunat siten, että jokaiselle jää mahdollisimman paljon tilaa kehittyä. Keskimmäinen rivi istutetaan usein hiukan korkeammalle kuin reunimmaiset.

Istutuskoneen perässä ovat levyt, jotka muotoilevat penkit kunkin viljelijän maun mukaisiksi. Tässä näytti olemaan saman verran variaatioita kuin oli viljelijöitäkin. Istutussyvyys on normaalisti 15 senttiä. Koko penkin leveys on tyypillisesti 180 senttiä ja penkin pitää mahtua traktorin pyörien väliin.

Käytännön viljelijä

Angus Cheyne viljelee perunaa ja siirtonurmikkoa lähellä Carnoustieta, noin 115 kilometriä Edinburghista koilliseen. Pohjanmeri on aivan lähellä.

Perunaa on vuosittain 88 hehtaaria. Lisäksi hän urakoi noin 40 hehtaarin verran muille viljelijöille. Kyseessä on pienten viljelijöiden yhteenliittymä, jonka toimitusjohtajana Cheyne toimii.

Cheyne ei löydä mitään varjopuolia leveissä penkeissä viljelystä. Hänen mukaansa kolme riviä yhdessä penkissä tuottaa erinomaista, tasakokoista salaattiperunaa. Hänen penkkinsä tosin eivät ole aivan opin mukaiset, sillä hänen perunariviensä välissä on kohtalaisen syvät vaot.

Cheyne käyttää starttilannoitusta, joka sijoitetaan perunarivin alapuolelle. Hänkin varoittelee istuttamasta leveään penkkiin, jos maa on vähänkin jäykkää. Parhaat tulokset leveä penkki antaa keveillä mailla.

Teksti: Jussi Knuuttila
S-posti: @netikka.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö 8/04 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |