Myrkytystapauksia sattuu naudoille vuosittain erilaisten lähteiden mukaan noin viisikymmentä. Määrä ei ole valtakunnallisesti katsottuna kovin suuri, mutta yksittäisen tilan kohdalla menetykset voivat olla isoja ja itse tilanne hyvin dramaattinen.

Myrkytystä aletaan yleensä epäillä vasta usean eläimen sairastuessa tai menehtyessä. Näin osa, todennäköisesti pääosa yksittäisistä tai lievistä myrkytystapauksista jää diagnosoimatta.

Valtaosa nautojen myrkytystapauksista sattuu laidunkauden aikana. Eläimet syövät myrkyllisiä kasveja, juovat saastunutta vettä tai tutkivat ja maistelevat kaikenlaista tiellensä sattuvaa tavaraa. Varsinkin nuoret eläimet ovat uteliaita ja näin kaikista alttiimpia myrkytyksille.

Lasten ja eläinten myrkytyksissä on yhtäläisyyksiä, molemmat ovat yleensä tahattomia eikä potilas itse kykene kertomaan, mitä myrkyllistä ainetta on mahdollisesti nauttinut. Molempien myrkytykset olisivat myös pääosin estettävissä aikuisten huolellisen ja tarkkaavaisen toiminnan avulla.

Tämän oppaan tarkoituksena on esitellä nautojen tavallisimpia myrkytysten aiheuttajia, myrkytysten oireita ja mahdollista hoitoa.

Rehu ja juomavesi voivat sisältää erilaisia eläimille myrkyllisiä aineita kuten homemyrkkyjä tai sinilevää. Maassamme esiintyy lukuisia naudalle myrkyllisiä kasveja ja maatiloilla käytetään paljon erilaisia kemiallisia aineita. Lietelannan sekoittaminen voi olla kohtalokasta niin eläimille kuin hoitajallekin.

Vaaratilanteiden tunnistaminen auttaa myrkytysten ennaltaehkäisyssä.

Naudan myrkytystapausta epäiltäessä tuottajan kannattaa aina ottaa välittömästi yhteys omaan eläinlääkäriinsä. Maassamme toimii myös laaja tietopankki, Myrkytystietokeskus, jonne on kerätty tietoja erilaisista myrkytysten aiheuttajista, annettavasta ensiavusta ja muusta mahdollisesta hoidosta. Yhteyden Myrkytystietokeskukseen ottaa pääsääntöisesti hoitava eläinlääkäri.




Uusin lehti

SISÄLTÖ 8/2006

  • Kasvinviljely ja energia
  • Viljassa paljon fysiologisia laikkuja
  • Ruokohelven kylvössä on omat niksinsä
  • Kivinen Kairineva
  • Kelvolliset lohkot Löyhinkinevalla
  • Ruokohelpi valtaa Vapon turvetuotantoalueita
  • Rahtikylvö hyödyttää urakoitsijaa ja viljelijää
  • Juolavehnää hengiltä pesäkkeitä sivelemällä
  • Täydennyskylvöillä edullista nurmirehua
  • Aikaiset ohrat kärsivät eniten kuivuudesta
  • Ruista kylvöön
    16-sivuinen liite
  • Rukiin hinta määräytyy Itämeren markkinoilla
  • Saksassa kannustetaan lisäämään rukiin viljelyä
  • Leivon Leipomo luottaa suomalaisuuteen
  • Fazerille puolet Suomen ruissadosta
  • Ruisleipää luullaan suomalaisemmaksi
  • Sopimuskylväjä tietää tulevan sadon hinnan
  • Kotimainen ruis tarvitsee erikoisviljan aseman
  • Lyhyt korsi on jalostuksen ykköstavoite
  • Hybridiruis tuottaa hyväkuntoisella maalla hyvän sadon
  • Raisio luottaa hybridilajikkeisiin
  • Kylvöaika vaikuttaa kasvinsuojeluun
  • Talvi on kova koitos rukiin oraille
  • Peittaus on paras tapa torjua lumihometta
  • Kasvupisteet vaarassa
  • Ruisleipä on ravitsemuksen aarrearkku
  • Ruiskuitua lisätään vaaleisiin leipiin
  • 100+
  • Raision rehutehdas siirtyy Ylivieskaan
  • Kutut lähtivät, juustot jäivät
  • Terve Eläin
  • 16-sivuinen liite:
  • Naudan myrkytykset
  • Luomu-Pellervo
  • Sivut 46-47
  • Talous ja markkinointi
  • Mitä uutta Okrassa?
  • Farmarissa on valtava tarjonta
  • McCormickin hevosvetoinen niittokone mullisti sadonkorjuun
  • Toistuvat
  • Pääkirjoitus
  • Vähätalo
  • Verkossa Nummi
  • Antinpoika
  • Väinö Vältti
  • Vaaran paikka
  • 100+ Terveys
  • Nollarajalla
  •  
  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 7.9.2006 ja Kodin Pellervo 17.8.2006.