Hybridiruis kylvetään Suomessa ensimmäisenä Euroopassa. Heinäkuussa puitavan uudissadon siemen ei siksi tahdo ehtiä ajoissa Suomen markkinoille ilman erityisjärjestelyitä. Suomessa kylvettävä hybridipinta-ala olisikin hyvä tietää mahdollisimman aikaisin keväällä.

KWS:n jalostamien hybridien tuottamiseen tarvittavien äiti- ja isälinjojen ylläpitoviljely tapahtuu Italiassa. Italia on ideaalinen alue hybridilinjojen ylläpitoon, koska Italiassa ei muuten viljellä ruista. Eristysetäisyyksien järjestäminen on siksi helppoa.
Italiassa viljeltyjen isä- ja äitilinjojen siemensadot tuodaan KWS:n siementehtaalle Saksaan kunnostettavaksi. Tehtaalla on viranomaisten hyväksymä oma siemenlaboratorio, jossa hybridilinjojen geneettinen laatu sekä siementen elinvoima varmistetaan monilla tutkimuksilla.

Käyttösiemen viljellään
Saksassa tai Tanskassa

Kunnostuksen jälkeen äitilinjojen kylvösiemenen joukkoon sekoitetaan pölyttäjäksi kymmenen prosenttia isälinjaa. Varsinaisessa käyttösiemenen tuotannossa äitilinjan ympäri kylvetään vielä yksi kylvökoneen leveys pelkkää isälinjaa.
Koirassteriili äitilinja ei tuota omaa siitepölyä. Siksi äitilinja pölyttyy pellolla yksistään isälinjan tuottamasta siitepölystä. Isälinjassa on mukana koirassteriliteetti-tekijän palauttaja geeni. Sen avulla puitava sato lisääntyy normaalisti.
Suomessa viljellyt Picasson ja Evolon hybridisiemenet on kasvatettu jalostajalta saatujen tietojen mukaan joko Tanskassa tai Saksassa.

Mitä hybridi ja
heteroosi tarkoittavat?

Hybridilajikkeiden heteroosivaikutus saadaan aikaiseksi pakottamalla lajikkeen valmistamisessa käytetyt äiti- ja isälinjat ensin sukusiitokseen. Toisin sanoen, perinnöllistä yhdenmukaisuutta viedään jalostustyössä hybridilajikkeen äiti- ja isälinjoissa hyvin pitkälle yli sen, mitä rukiin normaali sadontuottokyky sietäisi.
Kun kaksi tällaista perimältään tiukasti paketoitua linjaa lopulta risteytetään keskenään, nousee perinnöllisen erilaisuuden aste eli heteroosi yhtäkkiä voimakkaasti. Sen seurauksen rukiin elinvoima ja sadontuottokyky lisääntyy voimakkaasti.
Haasteellisin vaihe jalostustyössä on kokein tutkia, mitkä äiti- ja isälinjat toimivat parhaiten keskenään niin, että heteroosi on herkimmillään ja tuottaa yhdistelmässä uuden ja ylivoimaisen lopputuloksen.
Hybridilajikkeen viljelyä ei kannata enää jatkaa sen siemenellä tuotetusta sadosta, koska hybridisiementen tuottamisessa käytetään koirassteriliteettiä. Koirassteriliteetti estää itsepölytyksen.
Jos hybridilajikkeen tuottamaa satoa yritettäisiin käyttää kylvösiemenenä, seuraavassa sukupolvessa esiintyisi koirassteriliteetin vuoksi lisääntymiskyvyn häiriöitä ja lisäksi viljelykelpoisuutta heikentävää muuntelua monissa ominaisuuksissa.


Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 8 /2009

  • Tutkimus: Päivitystarvetta lihanautojen ruokintasuosituksissa

    Maidontuotanto: Tulipalon jälkeen uusi nousu

    Viljamarkkinat: Viljan hinnat lähtevät syvistä kuopista

    Ruis: Hybridilajikkeista uutta tehoa viljelyyn
    Evolo sai kultamitalin
    Viljelyssä kaksi erää
    Hyväkuntoisilla mailla satoa 8 tonnia hehtaarilta
    Kylvötavat on kokeiltu
    Viljelyn oppii nopeasti
    Siementuotanto alkaa Italian pelloilta

    Sikatalous: Täpärä torjuntavoitto

    Nurmipäivät 2009: Suuri on kaunista

    Koneet ja tekniikka: Vetokalusto konetta myöten

    Hyvän sadon viljelykokeet: Kasvinsuojelutyöt tehty

    Syysvehnä: Talvehtimisriskit hallinnassa

    Viljasato: Suomessa EU:n suurimmat ohran interventiovarastot

    Hybridiurea: Tehotyppeä Suomen pelloille

    Kasvinviljely: Suorakylvöä ja kasvinsuojelua
    Syvältä tai kevyemmin

    Rypsi: Teollisuus viilaa hinnoitteluaan

    Hyvinvointituki: Olo kuin Onnelan sioilla

    Ammatti: Maatilan emännästä politiikan pätkätyöläiseksi

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Sikainfluenssaa myös Suomen sioissa

    Toistuvat:
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat
    Jari Peltonen, Kimmo Torkkeli ja Jussi Knuuttila.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 3.9. ja
    Kodin Pellervo 20.8.2009.


  • Pellervon Iso Kalenteri sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.