Kotimaisten ruislajikkeiden talvenkestävyys tuo varmuutta viljelyyn, mutta pitkä korsi tekee viljelyn hankalaksi. Borealin tavoitteena on parantaa laonkestävyyttä lyhentämällä kortta ilman, että sato ja talvenkestävyys heikkenevät. Apuna käytetään venäläistä geeniä.

”Kolme uutta, aiempaa lyhyempää ruislajiketta on nyt virallisissa lajikekokeissa. Yksi niistä on selvästi lupaavin ja voi mennä eteenpäin vauhdilla”, rukiin jalostuksesta vastaava kasvinjalostaja Esa Teperi Borealilta kertoo.

Korsi lyhenee
hitaasti

Uuden lajikkeen kehittäminen on hidasta ja nopea eteneminen tarkoittaakin, että kylvösiementä saataisiin myyntiin kolmen - neljän vuoden päästä. Paljon ratkeaa kuitenkin syksyllä, kun ensimmäiset viralliset koetulokset lajikkeista saadaan.
”Uusi lajike on perinteisen tyyppinen, mutta lyhyempi. Borealin kokeissa se on ollut satoisimpia rukiita. Leivontalaatu on ollut hyvä ja talvestakin se on selvinnyt hyvin”, Teperi kertoo.
Pohjoisessa ruisaineistossa ei ole kovinkaan paljon lyhytkortisia lajikkeita. Avuksi on 1990-luvun alussa löydetty venäläisestä geenipankista erityinen rukiin lyhytkortisuusgeeni. Sitä on risteytetty mukaan Borealin jalostusaineistoon jo pitkään. Sen sisältävä lajike voisi olla jopa 30 - 40 senttiä nykyisiä lyhyempi.

Kotimaisia hybridejä
ei ole tulossa

Eurooppalaiset jalostajat ovat kiinnostuneita pohjoisista siemenmarkkinoista ja satsaavat aiempaa enemmän talvenkestävyyteen. Saksalaisten yhteistyökumppaneiden hybridilajikkeita on kylvössä Borealilla.
Suomen ruismarkkinat ovat Teperin mukaan niin pienet, ettei oman hybridijalostusohjelman perustaminen ole mahdollista. Muutenkin ruis on Borealille pieni kasvi.
”Synteettisten lajikkeiden kehittämistä olemme hieman kokeilleet. Se on edullisempi menetelmä, jossa varsinaisten hybridien tapaan hyödynnetään heteroosia eli erilaiset perimät omaavien lajikkeiden jälkeläisten suurempaa kasvuvoimaa”, Teperi kertoo.
Synteettisen lajikkeen kylvösiemen tuotetaan siementuotantotilalla niin, että kahta eri lajiketta tai jalostuslinjaa viljellään samalla pellolla. Ne pölyttävät toisiaan ristiin ja pellolta puitavassa siemenessä on heteroosin ansiosta suurempi sadontuottokyky.
Mitä tahansa lajikkeita ei synteettisen lajikkeen saamiseksi kannata yhdistää.”Vanhempien” on oltava sopivan erilaisia, mutta toisaalta samanlaisia, jotta lopputuloksena on yhtenäinen lajike.

Populaatiolajike
Perinteinen lajike, joka on jalostettu risteyttämällä sopivia yksilöitä keskenään. Haluttuja ominaisuuksia omaavat jälkeläisyksilöt on valittu jatkoon ja vähitellen niistä on saatu uusi lajike. Uuden lajikkeen on erotuttava aiemmista ja sen täytyy olla yhtenäinen, eli poikkeavia yksilöitä ei saa esiintyä. Kaikki kotimaiset ruislajikkeet ovat populaatiolajikkeita.

Hybridilajike ja heteroosi
Kahden lajikkeen risteytys, joka on poikkeuksellisen satoisa. Elinvoimaisuus johtuu heteroosi -ilmiöstä. Sillä tarkoitetaan hyvästä geeniyhdistelmästä johtuvaa risteytyselinvoimaa, joka ilmenee jälkeläissukupolvessa.
Hybridilajikkeen kylvösiemen tuotetaan erillisten isä- ja äitilinjojen avulla. Äitilinja ei tuota siitepölyä, vaan isälinja pölyttää sen. Isälinjaa kylvetään äitilinjan sekaan pieni osa. Puitava sato on normaalisti lisääntyvää isälinjaan risteyttämällä lisätyn palauttajageenin ansiosta.
Hybridirukiin viljelijä kylvää siis peltoonsa vain yhdenlaista siementä. Hänen siemensatonsa on tasalaatuinen, mutta kylvösiemeneksi se ei enää kelpaa. Siemenet ovat perimältään erilaisia eikä niistä saatava kasvusto juuri tuota satoa.
Isä- ja äitilinjat tuotetaan toisistaan erillään alueilla, joilla ei muuten viljellä ruista. Siemenen tuotanto vie useamman vuoden.




Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 8 /2009

  • Tutkimus: Päivitystarvetta lihanautojen ruokintasuosituksissa

    Maidontuotanto: Tulipalon jälkeen uusi nousu

    Viljamarkkinat: Viljan hinnat lähtevät syvistä kuopista

    Ruis: Hybridilajikkeista uutta tehoa viljelyyn
    Evolo sai kultamitalin
    Viljelyssä kaksi erää
    Hyväkuntoisilla mailla satoa 8 tonnia hehtaarilta
    Kylvötavat on kokeiltu
    Viljelyn oppii nopeasti
    Siementuotanto alkaa Italian pelloilta

    Sikatalous: Täpärä torjuntavoitto

    Nurmipäivät 2009: Suuri on kaunista

    Koneet ja tekniikka: Vetokalusto konetta myöten

    Hyvän sadon viljelykokeet: Kasvinsuojelutyöt tehty

    Syysvehnä: Talvehtimisriskit hallinnassa

    Viljasato: Suomessa EU:n suurimmat ohran interventiovarastot

    Hybridiurea: Tehotyppeä Suomen pelloille

    Kasvinviljely: Suorakylvöä ja kasvinsuojelua
    Syvältä tai kevyemmin

    Rypsi: Teollisuus viilaa hinnoitteluaan

    Hyvinvointituki: Olo kuin Onnelan sioilla

    Ammatti: Maatilan emännästä politiikan pätkätyöläiseksi

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Sikainfluenssaa myös Suomen sioissa

    Toistuvat:
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveisiä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat
    Jari Peltonen, Kimmo Torkkeli ja Jussi Knuuttila.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 3.9. ja
    Kodin Pellervo 20.8.2009.


  • Pellervon Iso Kalenteri sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.