Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 

Kaiken varalta

Saattaa tuntua oudolta, mutta Suomi on henkeä kohti laskettuna palokuolemien johtava maa maailmassa. Maatiloilla palaa noin kolmesataa rakennusta vuodessa. Sitä mukaa, kun maatilojen määrä vähenee ja tilakoko kasvaa, käyvät myös suurpalot yhä yleisemmiksi.

Suomalainen viljelijä on monitoimimies, joka osaa ja haluaa tehdä kaiken itse. Myös sähkötyöt, vaikka se ei olisi luvallistakaan. Niinpä suuri osa tulipaloista saa alkunsa viallisista sähkölaitteista. Myös lämmitys, tulenkäsittely ja tulityöt ovat usein syynä tulipaloihin.

Hälytyslaitteet ja järjestelmät käyvät yhä tärkeämmiksi yksiköiden kasvaessa. Kun palo syttyy, on aina kova kiire. Palokunta on saatava paikalle pikaisesti, mutta ennen sitä kuluvat minuutit ratkaisevat paljon.

Tilalla on oltava asiallinen alkusammutuskalusto ja suunnitelma siitä, kuinka kriisitilanteen tullen toimitaan.

Mikäli tilalle on asennettu palohälytinlaitteisto, sen tulee olla vakuutusyhtiön hyväksymä ja tarkastama.

On hyvä, jos hälytys voidaan ohjata käsipuhelimeen.

Laitteiston pitää olla sellainen, että se sietää kosteutta, pölyä ja lantakaasuja. Sen tulee toimia myös sähkökatkojen aikana.

Maatilalle on laadittava hälytystilanteiden varalle toimintasuunnitelma. On piirrettävä kaavakuva, josta ilmenevät poistumistiet ja sammutuskaluston sijainti. On myös valmisteltava toimintaohje, jonka jokainen tilalla tuntee: Jokainen tietää, miten toimii, kun hälytys tulee.

Alkusammutuskalusto on äärettömän tärkeä. Yhtä tärkeää on, että tilalla olevat ihmiset osaavat sitä käyttää. Sammuttimien ja vesipisteiden paikat on valittava tarkoituksenmukaisesti ja merkittävä näkyvästi.

Luonnollisesti muutenkin, mutta myös palontorjunnan kannalta karjasuojat on pidettävä siistinä. Kaikki ylimääräinen palava tavara lisää tulipalon riskiä ja kasvattaa palokuormaa.

Ei riitä, että on suunnitelma ja se on luettu. Toimintaa palon ja hälytyksen varalta on harjoiteltava käytännössä. Kaikkien perheen jäsenten on tunnettava laitteistojen toiminta ja osattava toimia oikein. Asiat on selitettävä myös tilapäisille työntekijöille ja lomittajille.

Erilaiset asiaan liittyvät ohjekirjat ja käyttöohjeet on luettava huolellisesti ja niitä on säilytettävä paikassa, missä ne säilyvät lukukuntoisina ja myös löytyvät tarvittaessa.

Selvää on, että sähköasennusten pitää olla lainmukaisia. Niitä eivät saa päästä vaurioittamaan vesi, koneet eivätkä eläimet.

Tulipalo saattaa saada alkunsa ajoneuvosta. Niitä ei yleensäkään pitäisi säilyttää karjasuojissa eikä rehuladoissa. Jos kuitenkin on pakko, olisi hyvä asentaa päävirtakytkin heti akun jälkeen.

Joka tapauksessa on aina ensin varmistettava, että ihmiset ovat turvassa. Kun tilanne on nopeasti selitetty kaikille paikallaolijoille ja työnjako sovittu, hälytetään palokunta. Se on syytä tehdä turvallisesta paikasta, sillä luuria ei saa sulkea ennen kuin siihen saa luvan.

Asiat saattavat paperilla tuntua liiankin yksinkertaisilta ja helpoilta, mutta tosipaikan tullen tahtoo iskeä hätäännys ja paniikki. Jos silloin on muutamakin harjoituskerta takana, säästyy ratkaisevia minuutteja, ihmishenkiä, eläimiä ja omaisuutta.

Teksti: Martti Seppänen
S-posti: martti.seppanen@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |