Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Viljan laatuvaihtelut suuria
Puitavana kirjava sato

Puidun viljan ensimmäiset laatuanalyysit ovat olleet vaihtelevia. Viljanostajat suosittelevat, että erilaatuiset erät pidetään erillään.

"Satoa tuntuu tulevan ihan mukavasti, mutta laadusta ei vielä tiedä. Maltaaksi tätä yritän, mutta saa nähdä, kuinka käy", siuntiolainen Johan Strandberg toteaa puidessaan Barke-ohraa.

Hän pääsi kylvämään huhtikuun puolella, joten kaksitahoisen ohran puintikin alkoi elokuun 23. päivä. Sade katkaisi puinnin, mutta seuraavana päivänä homma jatkui.

Strandbergin ohra näyttää hyvältä. Jyvät ovat pulleita, eikä tikkujyviä kouraan osu. "Vähän kosteaa tämä vielä on, puintikosteus on noin 25 prosenttia. Lohkon toisessa päässä pelto on pikkuisen pehmeää ja sinne tuli uria, mutta pääosa peltoa kantaa ihan hyvin."

Kaikkiaan Strandbergillä on ohraa puitavana 25 hehtaaria. Lisäksi hän viljelee rypsiä ja vehnää. Barkesta Strandberg arvioi saavansa yli viiden tonnin hehtaarisadon.

Laatuvaihtelua on paljon

"Viljaliikkeistä olen kuullut, että ensimmäiset ohra- ja syysvehnänäytteet ovat olleet laadultaan hyvin vaihtelevia. Erityisesti hehtolitrapainoissa on ollut suurta vaihtelua ja valkuainen on ollut pienempi kuin viime vuosina, mutta joukossa on ollut myös hyviä eriä", hankintapäällikkö Kari Kiltilä Suomen Rehusta sanoo.

Ensimmäiset laatuanalyysit ovat Turun ja Salon seudun pelloilta, alueelta, missä puimaankin päästiin aikaisin.

"Ensimmäisistä laatuanalyyseistä ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta samanlaiselta eli vaihtelevilta pellot ovat kesän mittaan näyttäneet. On ollut rikkaruohoisia ja puhtaita peltoja, on ollut terveitä ja vähemmän terveitä kasvustoja, riippuen siitä, miten kasvinsuojeluruiskutukset ovat onnistuneet", Kiltilä pohtii.

Kostea ja sateinen kesä on sopinut monelle kasvitaudille. Jos taudit ovat päässeet jylläämään, jyväkoko jää pieneksi.

Pieni valkuaispitoisuus kuulostaa myös loogiselta. Monin paikoin on tulossa vähintään kohtuullinen sato, ja suuressa sadossa valkuainen jää helposti pieneksi. "Niiltä seuduilta, missä kuivuus monesti syö määrää, voi nyt tulla hyviä satoja", Kiltilä toteaa.

Erilaiset erät omiin siiloihin

Lakoviljan hehtolitrapaino ei yleensä kovin suuri ole, eikä veden vaivaamista kohdista laatutavaraa ole tulossa.

"Jos pellot ovat täysin veden riivaamia, ne kannattaa puida selkeästi erikseen. Samoin jos näkee, että osa lohkoista on tautista ja osa tervettä, ne kannattaa pitää erillään. Viljaa käyttävän teollisuuden kannalta erilaisten erien sekoittaminen on hankala homma. Sekoitetuista eristä voi tulla yllättäviä kuormien palautuksiakin, jos laatu ei täytä vaatimuksia", Kiltilä sanoo.

Syyskylvöala jää vähiin

"Syysvilja-ala tulee jäämään reippaasti pienemmäksi mitä se on viime vuosina ollut", ProAgria Uudenmaan maaseutukeskuksen kasvinviljelyagronomi Vesa Niskanen sanoo.

Rukiin kylvön pitäisi olla elokuun viimeisellä viikolla täydessä vauhdissa, mutta puituja peltoja ei rukiille kylvettäväksi juuri ole. "Kesantoja sentään on vähän vapaana", Niskanen toteaa.

Syysvehnän kylvössä pelivaraa on enemmän, mutta senkin kylvöala tulee jäämään totuttua pienemmäksi. Monilla pelloilla jo puinti on ongelmallista märkyyden takia, eikä syyskylvöjä niille lohkoilla kannata edes yrittää.

Teksti: Saara Salonen
S-posti: @agrimedia.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö 9/04 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |