Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Osuuskuntien verotuskohtelu
oikeudenmukaiseksi

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla kiistellyn yritys- ja pääomaverouudistuksen. Ratkaisu oli osuustoiminnan kannalta pettymys. Tosin eduskunta hyväksyi asiasta osuustoimintaa tarkoittavan ponnen. Nyt on kaikin voimin huolehdittava siitä, että ponsi ei jää kuolleeksi kirjaimeksi, vaan laki pikaisesti korjataan osuustoimintaa kohtaan oikeudenmukaiseksi.

Ponnessa eduskunta edellyttää, että pikaisesti selvitetään ja selvityksen pohjalta tarvittaessa valmistellaan verosäädösten muutos siten, että osuuskunnan osuuspääomalle maksama korko rinnastetaan verotuksessa pääsääntöisesti listaamattoman yhtiön maksamaan osinkoon. Maatalouden tuottajaosuuskuntien jäseniä kohdellaan tasavertaisesti muiden osuuskunten jäsenten kanssa.

Se hyvä ponnessa on, että se pakottaa valtiovarainministeriön tekemään tänä syksynä asiasta selvityksen. Muu onkin sitten hämärän peitossa. Täytyy uskoa ja toivoa, että poliitikot hoitavat asian oikeudenmukaiseen kuntoon.

Eduskunnan ponnessa todetaan myös, että samalla selvitetään, voidaanko ketjuverotus myös alle 10 prosentin omistukseen poistaa silloin, kun omistus liittyy läheisesti omistajien liiketoimintaan ja osuudet on omistettu vähintään viisi vuotta.

Pohjanmaan Lihalla on tämä ongelma, koska sen osuus Atriasta on huomattavasti pienempi kuin Itikan ja Lihakunnan, vain kolme prosenttia.

Teurastamoiden jäsentiloilla voi olla jopa 40 000 euroa kiinni osuuspääomassa ja tulosta jaetaan osuuspääoman koron muodossa. Verovapauden rajaa tulisi ehdottomasti saada ylöspäin. Myös osuusmeijereissä 1 500 euron raja käy ahtaaksi. Asiaa pahentaa se, että useimmat maidontuottajat ovat myös Metsäliiton ja lihaosuuskuntien jäseniä.

Suomi on ollut monella tavalla osuustoiminnan mallimaa. Kun EU:n komission asiakirjaa osuustoiminnan edistämisestä Euroopassa valmisteltiin, Suomi oli myönteisenä esimerkkinä. Nyt tilanne on päinvastainen, kun osuustoiminnan asemaa heikennettiin suhteessa osakeyhtiöihin.

Nyt on olemassa sellainen mahdollisuus ja vaara, että osuuskuntia aletaan muuttaa osakeyhtiöiksi verotuksen takia ja vilkas kiinnostus uusien pienosuuskuntien perustamiseen laantuu. Mielikuvilla on suuri merkitys silloin, kun uusi yrittäjä valitsee yritysmuotoa. Jos toisaalla puretaan osuuskuntia, miksi kukaan sellaista perustaisi.

Kun pohtii sitä, miksi kyseinen esitys yleensä annettiin osuustoimintaa sortavassa muodossa ja miksi eduskunta sen vielä hyväksyi, tulee mieleen selitys, että tavoitteena on valtion verotulojen lisääminen. Viljelijöiltä halutaan periä enemmän veroja.

Tavoitteena tulee kuitenkin olla, että osuuskunnat ja osakeyhtiöt ovat tasavertaisia. Verottomuuden raja samaksi, eli 90 000 euroon! Eivät tavallisten ihmisten keskimäärin osakeyhtiöistä saamat osingotkaan ole kuin 2 000 euroa. Silti raja tavoittelee sataa tuhatta.

Nyt tarvitaan painetta julkisuuteen ja poliitikkojen suuntaan. Osuuskuntien hallintohenkilöillä ja jäsenillä on nyt tilaisuus toimia koko osuustoiminnan ja oman osuuskunnan ja samalla oman tilansa talouden hyväksi. Ottakaa yhteyttä omiin kansanedustajiinne, kirjoittakaa yleisönosastoihin ja pitäkää asiaa esillä aina kun keskustelette ihmisten kanssa.

Teksti: Martti Seppänen
S-posti: etunimi.sukunimi@pellervo.fi

 

| Sivun alkuun | Sisältö 9/04 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |