Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

 
Helmikuu 1998

JUSSI KNUUTTILA

Agromek on huippunäyttely

Tanskalainen Agromek on aina ollut hyvä näyttely. Niin tänäkin vuonna. Vaikka väkeä oli paljon, mitään yletöntä ahtautta ei ollut ja vieras voi häiriöttömästi syventyä kiinnostuksensa kohteisiin. Traktorit näyttelystä puuttuivat, mutta suomalaista kävijää se tuskin häiritsi. Päivässä tai parissa ei ehdi missään tapauksessa tutkimaan kaikkea yli tuhannen näytteilleasettajan antia.

Agromekin uusi puheenjohtaja, Maskinfabrikken Cormall A/S:n toimitusjohtaja Peter Hansen sanoo, että Agromek pyrkii tavoitteisiinsa tinkimättä. Tavoitteisiin on myös päästy, koska näyttelyn omistavat suurimmaksi osaksi näytteilleasettajat Tanskan konevalmistajien yhdistyksen kautta, osaksi maataloustuottajat. Näytteilleasettajia Agromekissa oli toista tuhatta. Näyttely levittäytyy kahdeksan ja puolen hehtaarin alueelle. Näytteilleasettajat olivat varanneet riittävästi henkilökuntaa paikalle. Jokainen sai kontaktin esittelijään pienen odottelun jälkeen.

Ulkomaalaisten vieraiden ja lehdistön kohtelu on oma lukunsa. Heitä pidetään kuin piispaa pappilassa.

Agromek osaa myös hyödyntää internet-yhteyksiä. Pari viikkoa ennen näyttelyä oli sen kotisivulla hyvin monipuolinen opastus vieraille sekä kattava selostus näytteilleasettajien tärkeimmistä artikkeleista. Vieras voi näin jo kotonaan valita kiinnostuksensa kohteet ja merkitä ne internetistä printattuun näyttelykarttaan.

Agromek on niin laaja näyttely, että ilman etukäteissuunnittelua sen läpi katsominen vie useita päiviä. Ennakkosuunnittelulla ja suunnitelman armottomalla noudattamisella voi säästää paljon aikaa, mutta tietysti silloin joitakin herkkupaloja jää väkisinkin näkemättä.

Uutuuksia
löytyi

Aivan maata mullistavia uutuuksia ei toki näytteillä ollut, mutta kuitenkin näyttelykin oli kelpuuttanut Euroopan uutuuksien sarjaan 22 laitetta.

Näyttely palkitsi Strangko AMS Liberty -yhtiön uuden AMS Freedom -lypsyrobotin. Toinen palkittu oli Egebjerg Maskinfabrik. Sen tuote on tietokoneohjattu emakoiden ruokinta-asema, So-biomat 10.

Kolmannen palkinnon korjasi Hydro Agri lehtivihreäanturillaan. Lehtivihreäantureilla ja levitystä ohjaavalla tietokoneohjelmalla säädetään typpilannoitteen levitystä reaaliajassa kasvuston lehtivihreäpitoisuuden mukaan.

AMS Freedom -lypsyrobotti voidaan asentaa suoraan lattialle. Se pystyy lypsämään parhaimmillaan kuusikymmentä lehmää vuorokaudessa.

Perusteluissa mainittiin, että nyt esitelty uusi robotti on yksinkertaisempi ja luotettavampi kuin tähän asti markkinoilla olleet robotit. AMS Freedom on myös huomattavasti halvempi asentaa kuin lypsyrobotit tähän asti. Lypsyrobotin kykyä tunnistaa vetimien sijainti ja utareen koko on myös pystytty parantamaan.

Tietokoneohjattu emakoiden ruokinta-asema So-biomat 10 kontrolloi yksilöllisesti rehun ja veden määrää ja ruokkii emakot hitaasti pitkin päivää. So-biomat 10 on sopiva ummessaolevien emakoiden ruokintaan pihatoissa. Sen hinta on suhteellisen edullinen, joten emakoiden määrä ei tarvitse olla aivan megaluokkaa, jotta homma kannattaisi.

Tavanomainen ruokinta tuottaa nälkäisiä ja agressiivisia emakoita. Joutilaspihatossa tulee helposti ruokittua hieman liikaa, jotta emakoiden temperamentti pysyisi kohtuullisena.

Hydro Agrin lehtivihreäantureilla ja levitystä ohjaavalla tietokoneohjelmalla säädetään typpilannoitteen levitystä reaaliajassa kasvuston lehtivihreäpitoisuuden mukaan. Mukana kehitystyössä on ollut Hydro Agri, Amazon, Massey Ferguson ja Dronningborg.

Kymmenen prosentin sadonlisiä on lupa odottaa verrattuna perinteiseen toimintatapaan. Menetelmää voi käyttää vain kasvavaan kasvustoon, parhaiten syysviljoille.

Rikin ja mangaanin puute voi aiheuttaa virhettä, koska ne vaikuttavat lehtivihreäsynteesiin. Myös kuivuus saattaa aiheuttaa virhettä.

Peltoviljelyssä keskitytään nyt
ajokertojen vähentämiseen

Jyrsimiä Agromekissa ei kovin paljon ollut näkyvissä. Ilmeisesti enin puhti kyntämättä viljelyynkin on laantumassa, ainakin auroja oli esillä pilvin pimein. Paluuaura tuntuu selättäneen sarka-auran lopullisesti.

Suurin osa tanskalaisista viljelijöistä on edelleen kynnön kannalla. Jotkut ovat sitkeästi yrittäneet päästä siitä eroon, mutta aina on tultu verissä päin takaisin ruotuun. Syynä on enimmäkseen nopeasti lisääntynyt rikkaruohojen määrä ja sitä kautta lisääntynyt rikkojen kemiallisen torjunnan tarve.

Kongskilde on tehnyt esisopimuksen ™verumin auratuotannon ostamisesta Electroluxilta. Kauppa vahvistettaneen muutamassa kuukaudessa.

Peltoviljelyssä on nyt keskitytty ajokertojen vähentämiseen. Näyttelystä löytyi monenlaisia yhdistelmiä, joissa kantavana periaatteena oli tehdä sekä kylvömuokkaus että kylvö kerta-ajolla.

Yhdistelmissä oli melkein poikkeuksetta etumaisena pyöränvälien tiivistys, sitten järeä lata, s-piikkiäes tai vastaava, seuraavana muutama pakkerikiekko ja lopuksi yhdistelmän päällä pneumaattinen kylvöyksikkö säiliöineen. Normaalit kylvövantaat seuraavat viimeisenä.

Aika usein koko yhdistelmä on nostolaitteen varassa säiliöineen päivineen. Näitä oli jokaisen valmistajan osastolla erilaisina yhdistelminä. Lannoitteiden sijoitusvantaita niistä sai hakea, puhumattakaan starttifosforin annostelusta. Kylvökoneen perässä oli harvoin mitään tiivistysjyrää tai vastaavaa.

Kvernelandin Compact III-L on melko tyypillinen esimerkki nykyisestä suuntauksesta. Se on pneumaattinen, työleveydeltään kolmesta kuuteen metriin leveä kylvöäesyhdistelmä. Siinä on tasauslata ja kaksi riviä pakkerirenkaita.

Fiona Vision on saman tapainen pneumaattinen kylvöäesyhdistelmä. Siinä on täyttölaite vakiona. Koneessa on mikroprosessorin ohjaama siemenputkien sulkumekanismi. Siemenlaatikko voidaan asentaa myös traktorin eteen.

Silmään pisti se, että Väderstad ei ollut tuonut Concordeaan näyttelyyn. Tehtaan edustaja sanoi, että Concorde on varsin vaativa ajettava, eikä toisaalta ole oikein sovelias kevyille maille. Rapid paikalla oli ja senkin eteen oli lisätty kaksi riviä möyhennyslautasia.

Danfoilin ruisku
käyttää vähän vettä

Danfoil Produktion on yhdeksänkymmentäluvun ajan valmistanut mielenkiintoista kasvinsuojeluruiskua, jolla on monia tavanomaisesta poikkeavia ominaisuuksia.

Ruisku perustuu patenttiin, jonka ydin on polttomoottorin kaasuttajan kurkkua muistuttava suutin. Suutin on yksinkertainen, eikä pienilläkään torjunta-ainemäärillä ole herkkä tukkeutumaan. Sitä ei liioin tarvitse vaihtaa, vaikka torjunta-aineen määrää hehtaaria kohti muutetaan. Samalla suuttimella ajetaan kaikki ruiskutukset.

Suuttimen läpi ajetaan kevyesti paineistettua ilmaa, joka tempaa sinne pumpatun torjunta-aineseoksen mukaansa repien sen pisaroiksi.

Pisarat kulkeutuvat kohteeseen paineilmavirran mukana.

Ilmasuihku on sellainen, että sen turbulenssi eli pyörteisyys on suurimmillaan noin puolen metrin etäisyydellä suuttimesta. Tämä takaa tasaisen levityksen. Puhallusilman paineella voidaan säätää paitsi pisarakokoa, myös tunkeutuvuutta kasvustoon.

Ruiskulla voidaan levittää erittäin pieniä vesimääriä, kahdestakymmenestä kahdeksaankymmeneen litraan hehtaarille. Pienimmälläkin ruiskulla voi levittää kertatankkauksella liki kolmekymmentä hehtaaria, hinattavalla noin seitsemänkymmentä.

Kahdentuhannen litran säiliöllä varustetun ruiskun pumppukin on teholtaan vain sata viisikymmentä litraa minuutissa eli se ei läpäisisi uutenakaan meikäläisiä ympäristötuen edellyttämiä vaatimuksia. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka säädökset ja rajoitukset usein laahaavat kehityksen jäljessä ja ovat sille vakava este.

Byrokraatit istuvat kammioissaan miettimässä varmaankin vilpittömällä mielellä ja hyvää tarkoittaen rajoitusten ja velvoitteiden muotoa ja tavoitteita, kun reaalimaailma samaan aikaan ajaa ohi oikealta ja vasemmalta.

Danfoilin ruiskulla on saatu erinomaisia tuloksia varsinkin perunalla. Pisarakoko on tehtaan mukaan optimaalinen eli sadan viidenkymmenen ja kahdensadan mikrometrin välillä. Tällä saadaan paras peitto ja silti vältetään paha tuulikulkeutuminen. Ilmavirran aiheuttama turbulenssi peittää perunan lehtien alapinnat lähes yhtä hyvin kuin yläpinnatkin.

Polttovioituksia tai vastaavia Danfoilin tekniikalla lienee mahdollista aiheuttaa, varsinkin jos ei osata suhteuttaa ajattelua ja työtapoja pienten vesimäärien käyttöön. Tanskalaisen tutkimuslaitoksen kokeista otetut lainaukset Danfoilin esitteessä ovat kyllä mykistävän mairittelevia.

Hardin Twin Force pystyy tekemään kasvinsuojelutöitä jopa kahdenkymmenen viiden kilometrin tuntivauhdilla, tehdas väitää. Puomi on jousien varassa ja vaimennettu heiluntaa vastaan. Ilmamäärää on lisätty ja suutinkärkien kulmaa voidaan säätää entistä laajemmissa rajoissa. Työleveyksiä on tarjolla kahteenkymmeneen kahdeksaan metriin asti.

Avoin järjestelmä
täsmäviljelyyn

Agrivision/Fiedstar Dronningborg Agri Systemsiltä tarjoaa hardwaren ja softwaren täsmäviljelyn tarpeisiin. Systeemi on DIN 9684 -kommunikointijärjestelmän mukainen ja siten kaikkien valmistajien käytettävissä.

Järjestelmä sopii niin puimureihin, traktoreihin kuin työkoneisiinkin. Fieldstar-järjestelmää käyttävät tällä hetkellä ainakin Massey Ferguson ja Fendt. Suomessa esimerkiksi Tume ottaa sen käyttöön ensi syksynä esiteltävissä kylvölannoittimiensa täsmävarustuksissa.

Kehitystyössä ovat olleet mukana: Dronningborg, Massey Ferguson, Fendt, Amazone, Greenland (Vicon), Lely, Rauch, B±gballe, TeeJet, RAU, Douven, Chafer, Agrifac, Tume, Claas, Mller Elektronic ja LH Agro.

Laitteistolla pystytään tarkkaan paikkatietoon perustuvaan lannoitteiden, siementen ja torjunta-aineiden levitykseen.

Lietelantavaunu
neljällä akselilla

Lietelanta tulee aina vain kalliimmaksi, koska ympäristövaatimuksia kiristetään ympäri Eurooppaa. Näyttää lisäksi siltä, että yhtä oikeaa ratkaisua ei toistaiseksi ole.

Vogelsang on entistä enemmän kiinnostunut matalaan multaavista vantaista. Vannasvälejä on seitsemästätoista sentistä kahteenkymmeneen kahteen. Muillakin valmistajilla näitä vantaita on lekulevittimien ohella.

Harso Maskiner esitteli öSupertankkeriksiö kutsutun lippulaivansa, jonka uumeniin mahtuu kaksikymmentä viisi tonnia lietelantaa. Tankkerin voi varustaa kaikilla mieleen tulevilla varusteilla ja vähän ylikin.

Lietevaunu kulkee normaalisti kolmeakselisen telin varassa, jonka renkaat ovat liki miehenkorkuiset. Pikkuisen tuli mieleen mannertenvälisten ohjusten kuljetusalustat. Teli oli luonnollisesti ohjautuva. Etumpyörät osoittivat kääntymissuuntaan ja takapyörät toisaalle. Keskiakseli oli jäykkä. Akseleita voi tarvittaessa nostella hydraulisesti.

Supertankkeriin saa painon mukaan toimivan annostelun, jota tietokone ohjaa ajonopeuden ja esiasetusten perusteella. GPS-valmius luonnollisesti löytyy. Painoliuskat ovat niin tarkat, että muutaman kilon painonmuutos on todettavissa.

Levitykseen on saatavana letkulevityspuomeja kahteenkymmeneen viiteen metriin asti. Myös tavanomainen pintalevitys on tarjolla. Vaunun voi varustaa omalla täyttöpumpulla, joka on hydraulimoottorilla pyöritettävä ja jota siirrellään hydraulisen puomiston varassa. Vaunu täyttyy pumpulla alle kahdessa minuutissa. Vaahto palautetaan pumppauksen yhteydessä takaisin säiliöön.

SAK-lietevaunu pani akseleissa vielä Harsoakin paremmaksi. Näyttelyssä esiintynyt suurin malli oli varustettu neljän akselin telillä. Isosta koostaan huolimatta vaunun mahanalusta vaikutti olevan renkaita täynnä. Kaksi etuakselia ja taka-akseli olivat ohjautuvia.

Lietelanta alkaa haista hiljakseen eurooppalaiseenkin nenään. Lietelannan hajuja vähentäviä tuotteita löytyi hyvä tarjonta.

Kiusallisimmin silmään pisti ranskalainen tuote, Sani Lisier. Se on suurelta osin männystä tislattujen terpeenien ja alkoholien seos. Tuotetta voi käyttää sekä lietesäiliössä että levitysvaunussa.

Aine neutraloi hajuja, mutta ei reagoi kemiallisesti lietelannan aineosien kanssa. Tököttiä levitetään noin litra neljään kuutioon, eikä aine ollut mitenkään halpaa.

Luulisi Suomessa löytyvän kapasiteettia tällä alalla, pitikö ranskalaisten keksiä tämäkin idea. Björn Thorsen A/S pitää hallussaan aineen pohjoismaisia myyntioikeuksia.

Bioscan Odensesta Tanskasta esitteli Biorek lietelannan -separointijärjestelmää. Järjestelmä itse asiassa hajottaa lietelannan jakeisiin.

Ensin erotellaan kiinteät kuidut suodattamalla ne pois nesteestä. Kiintoaine kompostoidaan.

Jäljelle jäävä liemi prosessoidaan biokaasureaktorissa metaaniksi. Saatu kaasu käsitellään ilmalla, jolloin saadaan rikki eroteltua kaasusta. Puhdas kaasu poltetaan tai ajetaan aggregaatilla sähköksi.

Erikoissuodatin puhdistaa loppuliemen, josta puhdistuksen jälkeen erotetaan typpi ammoniumlannoitteeksi. Käsittely jatkuu käänteisellä osmoosilla, jossa puhdas vesi erotetaan ravinteista.

Sandager Skovgaardin tilalla tuhannen sadan emakon sikalan liete käsitellään kyseisellä menetelmällä. Neljänkymmenen kuution päivittäisestä lietelantasatsista hierotaan kolmekymmentä kolme kuutiota puhdasta vettä, kuutiometri typpilannoitetta, viisi kuutiota PK-lannoitetta, kuutio kompostia ja yhteensä neljätuhatta kolmesataa kahdeksankymmentä kilowattituntia energiaa, josta osa käytetään prosessin ylläpitoon.

JF:ltä järeä
tarkkuussilppuri

JF-tehtaan osastolla oli kunniapaikalla uusi FCT 1350 -tarkkuussilppuri. Silppuri pystyy kesyttämään yli kaksisataa hevosvoimaisen traktorin.

Näin järeässä silppurissa on ollut pakko käyttää tuhannen kierroksen voimansiirtoa. Voimansiirtoa on muutenkin totutusta melkoisesti muutettu. Ketjuista on monessa kohden luovuttu ja tilalle on otettu nivelakselivälitys.

Vaikka noukkimen leveys on kolme metriä kymmenen senttiä, niin kuljetusleveys on vain kaksikymmentä senttiä leveämpi. Se on saatu aikaan joutsenkaulavetopuomilla, jonka alla noukin pääsee ylösnostettunakin vapaasti kääntymään. Joutsenkaulapuomista on sekin etu, että toista karhoa voidaan ottaa traktorin pyörien välistä ja toista sivulta yhtäaikaisesti.

JF:n iso tarkkuussilppuri on tarkoitettu vaihtoehdoksi itsekulkeville tarkkuussilppureille. Se on niin järeä, että täyden tehon irti saaminen vaatii luonnollisesti tavallista isommat peltokuviot ja paksut karhot. Kuormaaminen vieressä ajavaan ajoneuvoon alkaa tuntua tässä järeysluokassa aika luonnolliselta pyrkimykseltä.

Viljan kuivatukseen
mikroaaltokuivuri

Näyttelystä löytyi ilmeisesti maailman tai ainakin Euroopan ensimmäinen viljankuivuri, joka käyttää kuivauksessa mikroaaltotekniikkaa apuna.

Mikroaaltokuivurissa on asennettu magnetroneja peräkkäin pitkin viljansiirtoruuvia. Megatronien määrä määrittää kuivaustehon. Niiden mikroaaltoteho räjäyttää kosteuden jyvän pintaan. Vesihöyryn poistamiseen käytetään laitteen hukkalämpöä. Isommissa sovelluksissa on tarpeellista käyttää kuumaa ilmaa vesihöyryn poistamiseen. Kuivuri on itävyyden surma ainakin kovin kosteaa viljaa kuivattaessa.

Kuivuri on jatkuvatoiminen eli vilja menee ruuvin toisesta päästä sisään ja tulee toisesta ulos. Tehoa kuluu noin kymmenen kilowattituntia prosenttiyksikköä ja tonnia kohti. Kier Mikro Wawe Odensesta etsii valmistuksesta kiinnostunutta tahoa.

Vesisumulla
jäähdytystä

kotieläin- rakennuksiin Skovin LPV-jäähdyttimillä on mahdollista pitää sisälämpötila kotieläinrakennuksessa viisi kuusi astetta ulkolämpötilaa alempana.

Laitteistossa on suuttimet, jotka asennetaan tuloilmaluukkujen läheisyyteen niin, että suuttimien antama vesisumu osuu tuloilmavirtaan. Sumu on niin hienojakoista, että se haihtuu saman tien ja sitoo tuloilmasta energiaa.

Pumpun tuotto on suurimmillaan 11 litraa minuutissa, pienimmillään noin 2 litraa minuutissa. Painetta voidaan säätää viidenkymmenen ja kahdeksankymmenen baarin välillä. Suuttimia voi olla kahdestakymmenestä viidestä sataan kahteenkymmeneen kappaletta.

Laitetta voi käyttää myös ilman kostuttamiseen tarvittaessa tai vain liotuksen ennen pesua. Sillä voi levittää myös syövyttämättömiä desinfiointiaineita. Pienen suutinkoon takia laitteistossa käytetään kolminkertaista suodatusta, etteivät suuttimet tukkeutuisi.

Skovin DOL 92B ja DOL 91 -ilmanvaihtolaitteet voidaan ohjelmoida ohjaamaan laitteistoa tai sitä voidaan ohjata käsin. Käsikäyttöisessä versiossa on taukosäädin ja laitteisto voidaan asettaa pysähtymään, kun tavoiteltu viilennystaso on saavutettu. Laitteistoa voidaan edelleen täydentää hygrostaatilla ja kosteusantureilla, jotka pysäyttävät laitteiston, kun suhteellinen kosteus nousee liian korkeaksi.

Skov on kehittänyt myös DOL 2001 -hälytysjärjestelmän, joka on suunniteltu varta vasten GSM-verkkoon. Laite hälyttää valittuihin numeroihin, kunnes joku vastaa ja kuittaa hälytyksen. Se voi lähettää myös tekstiviestejä.

Parsimatto, jossa perusaineena käytetään rouhittua kumia autonrenkaista, löytyi hollantilaisen Pasture BV:n osastolta. Rouhe on ommeltu tiiviiseen pussiin pötkyiksi. Koko komeuden päälle asennetaan kanadalainen vahalla kyllästetty paksu kangas. Kangas pitää kosteutta melko hyvin.

Valmistajan mielestä täydellinen vesitiiviys ei ole eläinten iholle hyväksi, vaan se on hautovaa. Maton kestävyydeksi povataan kymmentä vuotta. Hinta asettuu viidensadan markan paikkeille neliöltä.

Päällyskankaan osuus hinnasta on noin kolmannes. Carilon-erikoismuovista on valmistettu juomakuppi, jossa on monia uusia ratkaisuja. Kupissa on reunus, joka vähentää veden loiskuttelua. Kupin pohja voidaan ruuvata reunuksesta irti, jolloin puhdistus on helppoa.

Kupin venttiiliä voidaan säätää nollasta kolmeenkymmeneen litraan minuutissa. Kun venttiili on täysin kiinni, voidaan sen suodatin irrottaa puhdistusta varten ilman vesilinjan sulkemisen tarvetta.

Kuppia valmistaa Dan Egtved Agro-Teknik Tanskassa.

Itsekantava
emakkokarsinan täysritilä

Itsekantava emakkokarsinan täysritilälattia ilman teräskannattimia sai näyttelyssä Euroopan uutuuden leiman kylkeensä.

Ph Farm Equipmentin kehittämässä ritilälattiassa emakko on betoniritilän päällä, jonka molemmin puolin on muoviritilät porsaille. Muoviritilöiden kannatus hoidetaan lasikuituisilla kannattimilla, joten koko systeemi pysyy ylhäällä ilman muuta terästä kuin mitä on käytetty betoniteräksiin. Rakenne on siis korroosion kestävä.

Porsaiden alle on tarjolla polyesterilevy, jota voidaan lämmittää vesikierrolla.

Erilaisia ultraääniskannereita tiineyden tarkastamiseen oli runsaasti esitteillä. Hinnat liikkuvat muutamissa kymmenissä tuhansissa.

Kehittyneimmillä malleilla asiantunteva käyttäjä voi testata eri eläinlajeja erilaisilla antureilla ja saada tietoa myös sikiön verenkiertojärjestelmän kunnosta. Tällainen malli on kanadalainen AMI B7v. Edustaja Tanskassa on Euro Vet.

Unitron TM 18 -sikaskanneria tuo Kesko Suomen markkinoille. Agromekissa oli esillä muutama yrittäjä, jotka olivat erikoistuneet kuivikkeiden valmistukseen ja myyntiin. A/S Spanvall esitteli sioille tarkoitetun tuotteen, joka oli valmistettu pelletöidystä kutteripurusta.

Pellettejä oli hieman rikottu pelletöinnin jälkeen. Lopputulos on pölyämätön, kosteutta imevä ja ilmaa raikastava kuivike.

Esillä oli myös broilereille tarkoitettuja tuotteita, henkäyksen ohutta, leveää, kiharaa ja kuivaa lastua, josta oli puupöly tarkasti poistettu. Broilereitten jalat kuulema moittivat karkeampia tuotteita.

Verntofta valmistaa pesurobotteja. Robotissa ei ole tietotekniikkaa, vaan homma hoituu mikrokytkimillä. Pesu voidaan hoitaa automaattisesti pesukertoja tai liotuksia toistaen.

Mistral-lämmittimiä tehdään Italiassa. Polttoaineita voi valita propaanista kevyeen polttoöljyyn. Tanskassa seoskaasulämmittimet ovat sallittuja. Niiden eteen on vain rakennettava kipinänsammuttimet.

Seoskaasulämmittimet voisivat olla ratkaisu meikäläisiinkin kotieläinrakennuksiin lisälämmön antajaksi. Tehon tarvehan voi olla suurikin, mutta kuitenkin yleensä lyhytaikainen. Kokonaisenergian kulutus on joka tapauksessa pieni, eikä polttoaineen hinnalla ole siten suurtakaan merkitystä.

Keskon Suomessa markkinoimaa Anti Chew-hajustetta oli esillä Unitron Skandinavian osastolla. Se on tarkoitettu ehkäisemään hännänpurentaa sioilla. Maku on kuulema kaikkea muuta kuin mummon muusissa.

Sama firma kauppasi sähkötoimista hännän poikki polttavaa typistyslaitetta. Taitaa olla syytä konsultoida Eerikäisen kanssa, ennen kuin rupeamme tässä asiassa apinoimaan unionin sikamiehiä.

Petokärpänen hoitaa kärpäset biologisesti. Petokärpäskantaa ylläpitämällä voidaan huonekärpäskannat pitää aisoissa. Petokärpänen hoitaa homman siten, että sen toukat syövät navettakärpäsen toukat.

Petokärpänen on itse ujo luonteeltaan ja viihtyy vain näkösuojissa kuten ritilän alla, jonne se myös laskee munansa. Tästä syystä kunnollisia tuloksia tällä biologisella menetelmällä ei ole saatavissa ilman hyvää hygieniaa muualla kotieläinrakennuksessa.

Suomessa System Lahti Isostakyröstä tekee sopimuksia kärpästorjunnasta petokärpäsillä. Asiakkaan tehtäväksi jää laatikoiden sijoittaminen kotieläintiloihin, kun ne tulevat tilalle.

Rehuihin antibiotteja
korvaavia lisäaineita

Agro Korn on erikoistunut erilaisten rehujen lisäaineiden valmistukseen. Niillä pyritään saamaan samoja vaikutuksia kuin antibiooteilla.

Fra Acid Dry on orgaanisten happojen seos, jossa päärooli on maitohapolla. Kokeissa on saatu lupaavia tuloksia tuotteen bakteerien kasvua estävistä ominaisuuksista. Muun muassa E. Coliin ja salmonelloihin vaikutukset ovat hyvin tehokkaat.

Näyttelyssä oli selvästi havaittavissa melkoinen tarjonta erilaisia rehujen lisäaineita, jotka ovat vaikutuksiltaan antibioottien kaltaisia. Myös erilaisten laajavaikutteisten desinfektioaineiden vaikutuskarttoja esiteltiin uutterasti. Sieltä löytyi kesyttäjä niin sikaruton kuin newcastlen taudin aiheuttajille.

Porsaiden rauta- ja muuhunkin hivenaineruokintaan on kehitelty monia tuotteita. Feomin on pasta, joka annostellaan porsaan suuhun. Siinä on useita hivenaineita raudan ohella, vitamiineja ja maitohappobakteereja.

Maitohappobakteerien uskotaan suojaaavan porsasta ripulilta. Ne muodostavat biokalvoksi nimitetyn suojakerroksen suoliston limakalvolle, josta haitalliset mikrobit eivät pääse läpi.

Amandus Kahlin firmasta Hampurista oli esitteillä matriisipuristimia pelletöintiin. Kokoluokat alkoivat kolmesta kilowatista. Pelletöintilaitteet sietävät materiaalin kosteusvaihteluja jonkin verran. Ruotsissa yrittäjä pelletöi kompostia suhteellisen märkänä ja kuivaa pelletit vasta sitten. Menetelmä kuulema toimii varsin hyvin.

Itävaltalainen Schauer on valmistanut sikojen Spotmix-ruokintalaitteen. Se on risteytys liemiruokkijaa ja kuivaruokkijaa.

Rehu puhalletaan putkea pitkin sikalaan, jossa tietokoneen ohjaamat venttiilit päästävät sen karsinoiden kouruihin kuten liemiruokkijassakin.

Tässä laitteessa vesi sekoitetaan rehuun kuitenkin vasta venttiilin jälkeen.

Valmistajan mukaan karsinakohtaisen vesi-rehuannoksen säätäminen on hyödyllistä. Laitteistossa ei liioin esiinny kovin herkästi pilaantumista, koska se puhdistuu jokaisen ruokinnan yhteydessä paineilman ja vesisumun avulla.

Tuulivoimalla
on tulevaisuutta

Tuulimyllyjen valmistus kasvaa Tanskassa ripeästi. Alan vuotuinen kasvu lähentelee kolmeakymmentä prosenttia.

Suuntaus on selvästi nykyisin suosiossa olevista puolen megawatin myllyistä noin megawatin tehoisiin myllyihin. Suurimmat valmistuksessa olevat ovat jo puolentoista megawatin kokoisia.

Tuulimyllyä on turha yrittää pyörittää heikossa tuulessa energian saalistusmielessä, mutta uudelleenkäynnistys on aina operaatio sinänsä ja siitä olisi hyvä päästä jollakin tapaa eroon.

Wind World on alalla suhteellisen pieni valmistaja, mutta he ovat juuri onnistuneet kehittämään hyvin tyynessä käynnistyvän mallin. Suurin etu tästä on se, että käynnistyksien lukumäärä vähenee.

Iloisesti otti silmään se, että maailman suurin tuulimyllyjen valmistaja Vestas käyttää Valmetin vaihteistoja tuulimyllyissään.

Pieniä
parannuksia

Walterscheid esitteli nivelakselin, jonka muotoputkien voiteluväli on kaksisataa viisikymmentä tuntia. Keksintö perustuu rasvasäiliöön, joka on muotoputkien sisällä.

Voiteluaineen annostelu on automaattista ja aktivoituu pyörintänopeuden kasvaessa. Ristinivelen neulalaakerit on rasvattava kuten ennenkin.

Trimalla on nyt etukuormaimissaan työkalujen pikakytkentälaite, joka mahdollistaa kytkennän hytistä nousematta.

Kytkentätapit työnnetään hydrauliikalla lukitusreikiin. Homma hoituu varmasti, mikäli kytkentäohjaimet ovat puhtaat.

*Kirjoittaja: Jussi Knuuttila
*E-mail: jussi.knuuttila@pp.inet.fi
*Agromekin kotisivu
| Sivun alkuun | Uusin lehti | Palaute | Uutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |