Pohjois-Savossa Lapinlahdella sijaitseva Finnwild on Suomen suurin riistalintujen tuottaja, ja tilalla kasvatetaan vuosittain kymmeniätuhansia sorsia. Lisäksi lintutalo tuottaa ankkoja ja kalkkunoita.

Sorsanpoikasia hoidetaan aluksia kuin kananpoikasia. Ne saavat kananuntuvikkorehua ja niitä pidetään lämpimässä. Myöhemmin niitä ruokitaan viljalla. Kuva Antti Saraja

Harvoin näkee tällaista määrää heinäsorsan poikasia yhtä aikaa kuin Finnwildin kasvatushallissa Lapinlahden Nerkoossa.

”Tässä on noin 1 700 sorsanpoikasta, jotka ovat kuoriutuneet munista kaksi päivää sitten. Munat olivat sitä ennen meillä täällä hautomakoneissa 24 päivän ajan”, Finnwild Oy:n toimitusjohtaja Jouko Kumpulainen, 64, kertoo ja näyttää sorsan munia, joita on kahta eri värisävyä; punertavia ja vaaleanvihreitä.

Parin päivän ikäiset poikaset liikkuvat jo nopeasti. Muutama vähän muita pienempi voi lennähtää välistä selälleen tasapainon pettäessä, jolloin Kumpulainen kääntää poikasen oikeinpäin.

”Sorsanpoikasia hoidetaan aluksi kuin kananpoikasia. Ne saavat kananuntuvikkorehua, ja niitä pidetään suojaisessa ja lämpimässä tilassa 32 asteessa. Myöhemmin niitä ruokitaan viljalla.”

Lintufarmarin osaaminen on kertynyt kantapään kautta, sillä sorsien kasvattaminen ei ole niin yksinkertaista kuin voisi ajatella. Hoitaminen vaatii tarkkaa huolenpitoa.

”Siinä on monta vaihetta. Ensin sorsia elätetään yksitoista kuukautta, tätä seuraa kuukauden kestävä muninta-aika maaliskuusta huhtikuun alkuun. Vesilintu ei ole kuitenkaan helppo munija; kyllä tässä on tappiot kärsitty. Kananpoikasia syntyy paljon helpommin”, Kumpulainen toteaa.

”Tauteja sorsilla ei ole ollut, joten niitä ei ole tarvinnut lääkitä mitenkään. Mahdolliset lintukuolemat, mikäli niitä tulee, tapahtuvat yleensä ensimmäisen kolmen vuorokauden aikana.”
Kesäkuussa sorsat päästetään ulkotarhoihin, joissa on oltava katot, etteivät emäsorsat lennä tiehensä.

Lintufarmin taustoista ja toiminnasta lisää lehdessä

Uusin lehti

SISÄLLYS  10/2012

    Pääkirjoitus
    Ajankohtaista

  • MAIDONTUOTANTO
  • Pajusten Navettalaajennus syntyi rivakkaan tahtiin

    Korkatin tilan huippukarja uuteen robottinavettaan

    VANA-valmisnavetta on lehmiä vaille valmis navetta

    Ritilänpuhdistusrobotit puurtavat ilman hikipisaroita

  • NAUDANLIHANTUOTANTO
  • Nortusten vankassa lihakarjanavetassa uutta tekniikkaa

    Mansikkaharjun maatalousyhtymä keskittyy lihakarjaan

  • TUTKIMUS

  • Angus- ja limousinsonnit tilakokeessa

  • ELÄINJALOSTUS

  • Sonnin valinnassa kokonaisuus ratkaisevaa

    Hovilahden sonniasemalla vaiheikas historia

  • SIKATALOUS
  • Reilu sika -hanke haastaa keskustelemaan sikatalouden etiikasta

  • LAMMASTALOUS

  • Lampaankasvatus jatkuu Majalammin tilalla

    Kainuunharmaksen valtteina liha ja talja

  • KANANMUNANTUOTANTO
  • Kananmunamarkkinoiden kannattavuus koetuksella

    Maku-Muna tuottaa munapastaa Mynämäellä

     

  • Kannen kuva: Vesa Jääskeläinen Seuraava Eläin-liite ilmestyy 5.12.2012.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.