Suomesta suuri luomumaa? Jorma Ollilan johdolla istunut maabrändivaltuuskunta esittää loppuraportissaan, että vähintään puolet Suomen maataloustuotannosta tulisi olla luomua vuoteen 2030 mennessä. Raportissa on noin sata muutakin ehdotusta, mutta luonto, ympäristö ja sen mukana luomu nousevat vahvasti esille.
Ehdotus luomutuotannon kasvattamisesta ja sen hyödyntämisestä kotimaisen ruuan markkinoinnissa ei ole ollenkaan uusi. Sitä on viljelty yhtä pitkään kuin luomu-sana on kuulunut suomalaisten sanavarastoon. Mutta ei valmiinkaan idean lämmittäminen huono keksintö ole. Päinvastoin.
Luomutuotanto ei ole kuitenkaan saanut riittävästi kantoa siipiensä alle. Tällä hetkellä luomutuotteiden osuus elintarvikkeiden kulutuksesta on Suomessa yksi prosentti ja viljelyalasta luomulla on noin kuusi prosenttia. Pieniä lukuja verrattuna siihen optimismin määrään, mitä luomusta on vuosien varrella kuultu.
Vaatimattomat tuotantomäärät eivät johdu tuottajista. Kuluttajat eivät edelleenkään tungeksi luomutiskeillä, ja kaupallakin on heikon kysynnän takia melko suppeat luomuvalikoimat. Yksi syy suomalaisten hitaaseen luomusyttyvyyteen lienee se, että täällä myös tavanomaisesti tuotetut elintarvikkeet ovat puhtaita. Taitavat olla luonnonmukaisempia kuin esimerkiksi hollantilainen luomu. Viime aikoina luomun kysyntä on tosin lisääntynyt ja osa viljelijöistä löytänyt tuotannolleen kasvavat markkinat.
Jos brändäys onnistuu ja luomuruualle syntyy kysyntää, on syytä olla tyytyväinen. Toimivien markkinoiden imussa uusia tuottajia löytyy varmasti. Edellytyksenä tietysti on, että luomusta saadaan tuotantokustannuksia vastaava hinta. Tehokkaasti hyödynnettynä luomumaan maineen pitäisi kantaa myös ulkomaille. Onko tulevaisuutemme luomuviennissä?



Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 12 /2010

  • Tutkimus: Maito ja liha tulevat yhä suuremmilta tiloila

    Ilmakuvat: Pieninkin työvirhe paljastuu

    Hyvä sato -kilpailu: Yllätykset jatkuvat

    Elintarvikkeet: EU:ssa kirjavat hinnat

    Lannoitus: Valmisteiden väliset erot merkityksettömiä
    Suomalaiset suositukset eivät pärjää ruotsalaisille

    Maidontuotanto: Laadun takeena korkea hygienia

    Näyttely: Elmia keskittyi koneisiin

    Tietotekniikka: Netti ulottuu tilan joka kolkkaan

    Kotieläintalous: Elektroninen korvamerkki helpottaa eläinvalvontaa

    Yhteinen hankinta: Tuhat kuutiota lietettä päivässä

    Rypsi ja rapsi: Galera-kokemukset keskipisteessä

    Öljykasvit: Termiinien täyttämisessä tiukka linja

    Viro: Maitomarkkinat elpymässä

    Maidontuotanto: Aperuokinta ei aina takaa pötsin tasapainoa

    Maaseutuyrittäjä: Joulukuusia vuosikymmenten kokemuksella

    Työturvallisuus: Maataloudessa sattuu vuodessa 5 000 tapaturmaa

    Ratsutila: Yritys kasvaa hevosten ympärille

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Elämää vasikan silmin

    Toistuvat:
    Uutiset
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveenä työssä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Markku Ruottinen ja Vesa Haapala.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 5.1.2011 ja Kodin Pellervo 16.12.2010.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.