Vuodelta 2011 jätettävä metsätalouden veroilmoituslomake 2C on pitkälti entisen kaltainen. Puunmyyntitulojen määräaikaisten verohuojennusten viimeisenä vuonna jäljellä on enää 75-prosenttisesti verotettavia puunmyyntituloja. Mahdollisuus 50 prosentin huojennukseen päättyi vuonna 2010.

Viime vuosien verohuojennetut puukaupat ovat pian enää pelkkä muisto.
”Puunmyyntitulojen 25 prosentin verohuojennus edellyttää, että puukaupparahat on saatu vuoden 2011 loppuun mennessä. Lisäksi kaupan pitää olla tehty vuoden 2010 loppuun mennessä, jotta veronalainen osuus on 75 prosenttia tuloista”, ylitarkastaja Kari Pilhjerta Verohallinnosta sanoo.
Jos paperit on tehty vasta 2011 puolella, tulot ovat kokonaisuudessaan verotettavia, vaikka rahat olisi saanutkin vuoden 2011 puolella.
Matkakustannus oman auton käytöstä nousi 25 senttiin kilometriltä. Hankintatyössä ohjetaksat muuttuvat vuosittain, joten ne kannattaa tarkistaa verottajan ohjeista.

Vakuutuskorvauksesta voi
tehdä metsävähennyksen

Metsävakuutuksesta saatavat korvaukset eivät ole verohuojennuksen piirissä. Määräaikainen verohuojennus koskee vain puun myynnistä saatavaa tuloa.
Metsävähennystä vakuutuskorvauksista sen sijaan voi tehdä, jos metsänomistajalla on käyttämätöntä metsävähennyspohjaa.
”Metsävähennyksen käytön perusteena saa olla puun myyntitulojen lisäksi vakuutuskorvauksesta saatua tuloa. Myös omasta metsästä esimerkiksi kesämökin tai maatalouden rakentamiseen otetun puutavaran arvo, joka tuloutetaan metsätalouden pääomatuloksi, on tuloa, josta voi tehdä metsävähennyksen.”
Metsätalouden veroilmoitus 2C ohjaa metsävähennyksen laskentaa. Taulukossa kysytään puun myyntitulot, vakuutuskorvaukset ja hirvivahinkokorvaukset. Metsävähennys voi olla enintään 60 prosenttia niiden yhteissummasta. Metsävähennyksen teon edellytyksenä on, että tulojen yhteissumma on vähintään 1 500 euroa.
Pilhjerta muistuttaa, että vaikka muuten kaikki metsätalouden veronalainen pääomatulo on metsävähennyksen laskennan pohjana, ei metsävähennystä voi tehdä aiempina vuosina tehdyistä, nyt tuloutettavista varauksista. Niiden osalta vähennys on pitänyt tehdä jo sinä vuonna kun tulot on saatu.
Metsävähennystä voi tehdä siihen oikeutetuilta metsätiloilta saatavista tuloista. Metsävähennys edellyttää, että tila on ostettu 1.1.1993 jälkeen. Silloin sen hankintamenosta 60 prosenttia muodostaa metsävähennyspohjan.

Menovaraus kannattaa
tulouttaa nyt

Metsäveroilmoituksen tekijän kannattaa pitää mielessä myös tänä vuonna tapahtuvat veromuutokset. Metsätalouden tulo on pääomatuloa, jonka verokanta nousee 28 prosentista 30 prosenttiin. Yli 50 000 euron pääomatuloista veroa peritään 32 prosenttia. Tätä laskettaessa metsätalouden pääomatulojen lisäksi huomioidaan myös muut pääomatulot, kuten esimerkiksi vuokratulot.
”Nyt voikin miettiä, kannattaako aiempien vuosien tulouttamattomat varaukset tulouttaa nyt vuoden 2011 tuloiksi alemmalla veroprosentilla”, Pilhjerta sanoo.
Seuraavina vuosina maksettavaksi tulevat metsätalouden menot ovat vähennyskelpoisia, vaikka tuloja ei olisikaan. Vähennysten arvo on ensi vuonna suurempi, kun veroprosentti nousee.

Kemera-tuet
veronalaiseksi tuloksi

Kemera-tuet ovat tästä vuodesta eli 2012 alkaen veronalaista tuloa. Ensi vuoden (2012) veroilmoituksessa ne siis lasketaan kokonaisuudessaan mukaan tuloihin ja niihin kohdistuvat menot vähennetään täysimääräisinä.
”Tähän asti Kemera-tukien käsittely on ollut vähän erikoista, koska menot eivät ole olleet vähennyskelpoisia siltä osin kuin niihin on saatu tukia”, Pilhjerta sanoo.
Metsätyöt teettävälle metsänomistajalle muutos on rahallisesti yhdentekevä. Veroja ei makseta enempää eikä vähempää kuin kemera-tukien ollessa verovapaita. Kustannukset ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta ylittäneet tuen määrän. Omatoimisia, itse esimerkiksi hoitotöitä tekeviä omistajia sen sijaan saatetaan nyt verottaa enemmän.
”Kaikkien kemera-tukien muuttuminen veronalaisiksi tarkoittaa, että myös kemeran perusteella maksettavat ympäristötukisopimusten korvaukset menevät veronalaiseksi. Niihin ei yleensä liity kustannuksia, joten niissä vaikutukset on merkittäviä”, Pilhjerta sanoo.



Uusin lehti

SISÄLLYS  1/2012

  • PÄÄKIRJOITUS

    PERUNA: Lapin puikula tuo pohjoiseen mukavat lisätulot

    TUTKIMUS:
    TILUSJÄRJESTELYT: Lohkon koko kohdalleen

    KASVINSUOJELUAINEET: Uusia tuotteita vain muutama
    Rinnakkaistuontina useita uutuuksia
    DLA tuo Yrmalle isommat muskelit
    Clearfield-rypsi tulee markkinoille

    VEROTUS: Viljelijän verotaakka kasvaa
    Kaikki lomakkeet samaan kuoreen
    Viimeiset huojennukset puun myynnistä 2011
    Luovutusvoittojen verotus kiristyy
    Perinnöstä kannattaa joskus luopua

    TALOUS: Maatalouskauppa ei enää tunne rajoja

    LUKIJAMATKA: Kevät koittaa Alpeilla

    JÄTEHUOLTO: Romurallia ympäristön nimissä
    Jätteet kiertoon maatilalla
    Ongelmajäte muuttui vaaralliseksi
    Maatalousmuoveilla monta ottajaa
    Rengaskierrätys pyörii hyvin

    HEVOSTALOUS:
    Kasvatus kasvu-uralla
    – kannattavuus kaipaa potkua

    MAASEUTUYRITYS: Matkailutila hyödyntää hienoa sijaintiaan

    METSÄ: Metsätalouden tuki tienhaarassa
    Suomen Metsäkeskus metsävaratiedon vartijaksi
    Venäjän puu kiintiökauppaan

    TOISTUVAT:
    Uutiset
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Silja Vuori ja Timo Lindholm.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 2.2. ja Kodin Pellervo 19.1.2012.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.