Viljan hinnan kehittymistä seuraavan kannattaa muistaa, että kaiken takana on lopulta sää.

”Ennusteet sadoista ja viljan kulutuksesta aiheuttavat hintavaihteluja. Satoennusteiden muutosten takana taas ovat sääolot ja -ennusteet. Myös varastojen suuruus on merkittävä tekijä. Tilanteessa, jossa jonkin viljan tase on ylijäämäinen ja ylijäämä näyttää vain kasvavan koko ajan, on turha odottaa että hinta nousisi”, Rikard Korkman sanoo.

Hän seuraa itse kansainvälisen viljaneuvoston, IGC:n ennustetta. Kuukausittain ilmestyvä raportti antaa tuoreen ennusteen tuotannosta, kulutuksesta ja varastoista. Muutos edellisen kuukauden lukuihin ratkaisee, mihin suuntaan hinta kehittyy. Itse luku ei siis ole niin tärkeä kuin se, miten se on muuttunut edelliseen raporttiin verrattuna. Varsinkin varastojen suhde kulutukseen (stock/use ratio) on markkinoiden kannalta tärkeä avainluku.

”Suomessa ollaan nykyisin avoimessa viljamarkkinassa. Hinta riippuu kansainvälisestä hintakehityksestä. Vain kauralla meidän tuotannollamme on merkitystä. Siinä olemme suuri toimija kansainvälisestikin.”

Markkinoiden ymmärtäminen vaatii siksi katsomista kotimaan rajojen ulkopuolelle. Viljapörssien, kuten Pariisin Euronext-Matifin, seuraamisen lisäksi tärkeitä ovat Itämeren satamahinnat.

”Hampurin sataman hintatietojen vertailukelpoisuutta voi kritisoida, mutta ne antavat arvokasta tietoa markkinoiden kehityksestä. Tämä on tärkeää varsinkin kun arvioidaan viljan vientimahdollisuuksia.”

Yksi tärkeistä seurattavista asioista on Suomen ja Pariisin pörssin noteerausten välinen hintaero eli basis. Se kertoo markkinoiden toimivuudesta. Myllyvehnän basis on vaihdellut tälläkin satokaudella melkoisesti. Kun basis on pieni, meillä Suomessa on vahva hinta verrattuna pörssin markkinahintaan. Silloin on Korkmanin mielestä hyvä aika myydä, koska kysyntää on.

”Meillä on ollut myös niinkin suuri basis kuin 70 euroa tonnilta. Se on signaali siitä, että kysyntää ei markkinoilla ole. Koko viime syksy oli meillä pienen basiksen aikaa, mutta alkuvuonna basis alkoi levenemään.”

Korkman pitää ainakin yhtenä syynä tähän sitä, että koko vehnäsato korjattiin meillä hyvälaatuisena. Se kelpasi myllyille. Rehuvehnälle on kuitenkin jatkuvasti kysyntää ja hintaero on ollut koko vuoden pieni. Rehuvehnän kysyntä kannatteli myös leipävehnän hintaa.



Uusin lehti

SISÄLLYS  2 /2012

  • PÄÄKIRJOITUS

    KASVINVILJELY: Heinän tuotanto toi uusia haasteita

    HYVÄ SATO KILPAILU: Pellosta poistui enemmän lannoitteita kuin sinne lisättiin

    TUTKIMUS: Haavan juuristo osaa puhdistaa öljymaata

    VEROTUS: Sukupolvenvaihdos on verosuunnittelun aatelia
    Käännetty alv on haaste laskuttajalle

    KASVINVILJELY: Nurmikasvien arvostus kasvaa

    TALOUS: Maatalouskaupan kova tekijä tuli Suomeen

    OSUUSKUNTA: Munakunta tehostaa keräilyä

    MAASEUTUYRITTÄMINEN: Viljelijä laajensi halliyrittäjäksi

    KASVIHUONEVILJELY: Vihannekset versovat led-lamppujen loisteessa

    TALOUS: E-kuitti helpottaisi yrityksen kirjanpitoa

    HEVOSTALOUS: Tommin tallissa riittää vauhtia

    ENERGIA: Teurasjätteistä biokaasua ja lannoitetta

    METSÄ: Sertifiointiin uusi vaihtoehto
    Ponsse kiipesi lamasta nousuun
    Myrskypuu sekoitti puukaupan
    Visa puu kiehtoo ja haastaa
    Puukartellikäräjät käynnistyvät ympäri maata

    TOISTUVAT:
    Uutiset
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveenä työssä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Topi Pakarinen, Antti Saraja ja Helena Anttila-Lindeman.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 1.3. ja Kodin Pellervo 16.2.2012.

  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.