Säännöt, määräykset ja erilaiset ohjeet rajoittavat maatilayrittäjän mahdollisuuksia tuotantonsa kehittämiseen ja etenkin laajentamiseen. Monesti näin onkin, mutta löytyy Suomesta tilaa myös rohkeille ratkaisuille – ainakin suunnitelmille.

Varsinaissuomalainen Nummelan yrittäjäpariskunta on vienyt suunnitelma-asteelle vertaansa vailla olevan lihantuotantohankkeen. Tarkemmin sanottuna heillä on viisi vaihtoehtoa tuotantonsa kehittämiseen; niistä suurinta yrittäjät itse kutsuvat ekologiseksi suuryksiköksi.

Tässä Maatilan Pellervossa Nummelat kertovat, miten heidän suunnitelmansa on jalostuneet nykyisiin mittoihin. Yhtenä mahdollisuutena on edelleen pitää tuotanto nykyisellään; joka sekään ei ole pienuudella pilattu. Vaikka yrittäjät lopulta päätyisivät jatkamaan entisellään, he ovat tuoneet kokonaan uudenlaisen ajattelutavan maatalousyrittämiseen. Hankkeet ovat myös perusteltuja sekä kannattavuuden että ympäristön kannalta, ja markkinoita etsitään kotimaan lisäksi viennistä.

Hankkeen valtaisan kokoluokan lisäksi uutta ajattelua on avoimuus. Vaatii rohkeutta asettaa suunnitelmansa kaiken kansan ruodittavaksi. ”Kyyti on kovaa, mutta niin ollaan mekin”, he toteavat. Ja aikovat pysyä mukana.

Näille yrittäjille suuret suunnitelmat ja laajat kuviot näyttävät istuvan hyvin. Kaikille ne eivät sovellu ja tuskin ovat mahdollisiakaan kaikkialla Suomessa. Onneksi, koska jokaisen yrittäjän tulee voida rakentaa itsensä näköinen yritys omista lähtökohdistaan. Pääasia on, että tuotanto on kannattavaa ja yrittäjä itse viihtyy työssään. Ihannetilanteessa joukkoon mahtuu sekä suuria että pieniä yksiköitä.



Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 4 /2011

  • Lihantuotanto: Farmi Nummela Oy tavoittelee ekologista suuryksikköä

    Tutkimus: Rehuntuotantoon useita malleja

    Viljamarkkinat: Hintaheilahdusta ei näkyvissä

    Hyvä Sato -kilpailu: Viljelysuunnitelmat hahmottumassa

    Verotus: Käännetty alv uudistaa rakentamisen laskut

    Maataloustuet: Sähköisessä tukihaussa voi nyt korjata lohkokarttoja

    Kasvinsuojelu: Kaupassa rajuja muutoksia

    Viljavuus: Maanäytteiden otto koneaikaan

    Lihantuotanto: Oma välikasvattamo säästää kustannuksia

    Kasvinviljely: Vehnään lisää valkuaista
    Viljojen hivenlannoitus kannattaa harvoin

    Vahingot: Lumikuorma murtaa kattorakenteet

    Maidontuotanto: Aluksi kaksi robottia

    Kasvihuoneviljely: Biolämpö lihottaa Närpiön tomaatit

    Metsätalous: Metsäliiton savotassa iskukyky vahvistui

    Terve Eläin: Aperuokinta tukee lehmien terveyttä

    Toistuvat:
    Uutisia
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Helena Anttila-Lindeman ja Vesa Haapala.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 5.5. ja Kodin Pellervo 21.4.2011.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.