Vipuneuvoja on sähköisen tuenhakijan apulainen, joka kertoo yhteenvetotietoja hakemuksesta. Se osaa huomauttaa jopa siitä, jos jokin tukimuoto on jäänyt hakematta. Vipuneuvoja-osiossa kannattaakin poiketa viimeistään siinä vaiheessa, kun lomakkeet on täytetty. Viime vuonna Vipuneuvojaan ei päässyt enää tukihaun jälkeen, mutta tänä vuonna suunnitelmissa on ottaa se käyttöön ympärivuotisesti. Sisällöstä on nimittäin hyötyä muulloinkin kuin tukihaun yhteydessä.

Raportit antavat
yhteenvetotietoa

Hallinnassa olevien tilatukioikeuksien määrän voi myös tarkistaa Vipuneuvojasta. Jos määrä ei täsmää omaan käsitykseen, kannattaa tarkistaa, onko kaikkien vuokrapeltojen tukioikeuksien hallinta itsellä. Jos sopimus on ollut katkolla, oikeudet ovat palautuneet sovitusti omistajalle, ja ne pitää siirtää uudelleen.
Vipuneuvojan raporteista saa listan esimerkiksi kaikista kevätvehnälohkoista tai kyseisen kasvin yhteispinta-alan. Tänä vuonna mukaan on otettu myös automaattinen tarkastus kaksivuotisista luonnonhoitopelloista.
”Viime vuonna tuli jonkin verran sanktioita siitä, että kaksivuotinen luonnonhoitopelto kylvettiinkin toisena vuonna esimerkiksi viljalle. Nyt on tarkoitus, että järjestelmä varoittaa tällaisesta virheestä huomauttamalla monivuotisten nurmipeltojen ja niittykasvien kahden vuoden säilyttämisvelvollisuudesta. Järjestelmä ei välttämättä ole absoluuttinen, joten asiaa kannattaa seurata itsekin”, Ilkka Kommeri kertoo.
Jos on unohtanut, mihin ympäristötuen toimenpiteisiin on tullut sitoutuneeksi ja mitä niiden perusteella pitäisi toimia, Vipuneuvoja osaa listata ne ja kertoa myös sen, mitä niiden perusteella pitää tehdä.

Tukilaskenta vertaa
haettuja ja oikeutettuja tukia

Vipuneuvojan tukilaskentaosiossa on kaksi välilehteä. Ensimmäisellä kerrotaan euromääräisesti kaikki haetut tuet lukuun ottamatta kotieläintukia ja ympäristötuen erityistukia. Ympäristötuen määrä esitetään kasvilajiryhmittäin ja toimenpiteittäin. Toisella välilehdellä kerrotaan, mihin tukiin viljelijä olisi ollut hakemustietojen perusteella oikeutettu.
”Vipuneuvoja voi havaita esimerkiksi, että viljelijä olisi oikeutettu hakemaan öljy- ja valkuaiskasvipalkkiota tai tärkkelysperunan tukea, mutta ei ole rastittanut niitä tukihakemukseen. Muutama tällainen tilanne tuli Vipuneuvojan ansiosta esiin viime vuonna.”
Vipuneuvoja-sivuilta löytyy myös arvio tilalle myönnettävien tukien maksuaikataulusta tulevina kuukausina.
”Hakemusvaiheessa tukisummia hyödyllisempiä käyttäjälle ovat erilaiset huomautukset, joita Vipuneuvojan laskentaosio antaa. Se huomauttaa esimerkiksi siitä, jos öljy- ja valkuaiskasvipalkkion 10 prosentin pinta-alavaatimus jää vajaaksi. Tai jos luonnonhoitopeltojen yhteismäärä ylittää 15 prosenttia pinta-alasta.”



Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 4 /2011

  • Lihantuotanto: Farmi Nummela Oy tavoittelee ekologista suuryksikköä

    Tutkimus: Rehuntuotantoon useita malleja

    Viljamarkkinat: Hintaheilahdusta ei näkyvissä

    Hyvä Sato -kilpailu: Viljelysuunnitelmat hahmottumassa

    Verotus: Käännetty alv uudistaa rakentamisen laskut

    Maataloustuet: Sähköisessä tukihaussa voi nyt korjata lohkokarttoja

    Kasvinsuojelu: Kaupassa rajuja muutoksia

    Viljavuus: Maanäytteiden otto koneaikaan

    Lihantuotanto: Oma välikasvattamo säästää kustannuksia

    Kasvinviljely: Vehnään lisää valkuaista
    Viljojen hivenlannoitus kannattaa harvoin

    Vahingot: Lumikuorma murtaa kattorakenteet

    Maidontuotanto: Aluksi kaksi robottia

    Kasvihuoneviljely: Biolämpö lihottaa Närpiön tomaatit

    Metsätalous: Metsäliiton savotassa iskukyky vahvistui

    Terve Eläin: Aperuokinta tukee lehmien terveyttä

    Toistuvat:
    Uutisia
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Helena Anttila-Lindeman ja Vesa Haapala.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 5.5. ja Kodin Pellervo 21.4.2011.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.