Ruoka puhuttaa kansalaisia. Karppaaminen, lähiruoka ja luomu sekä ruuan terveysvaikutukset ovat lähes päivittäin esillä eri tiedotusvälineissä. Ruuasta puhuminen on siinä mielessä hyvä asia, että ihmiset kiinnittävät huomiota siihen, mitä he suuhunsa laittavat. Aaltoliike heijastuu kauppojen hyllyille.

Ennen joulua loppui voi kaupoista ja sitä hamstrattiin kuin pula-aikana. Pääsiäisen alla varoiteltiin kananmunien loppumisesta. Pääsiäinen kun on perinteinen kananmunien sesonkiaika, jolloin niiden kulutus voi kasvaa hetkellisesti jopa kolmanneksella normaaliin kysyntään verrattuna.

Munapula johtuu häkkikanalakiellosta. EU on kieltänyt munivien kanojen pidon varustelemattomissa häkeissä, ja suomalaiset munantuottajat ovat kuuliaisina siirtyneet käyttämään tilavampia virikehäkkejä – toisin kuin ne 13 muuta Euroopan maata, jotka jatkavat tuotantoaan kielletyissä häkkikanaloissa. Muutos tuli maksamaan kotimaiselle munantuotannolle noin 60 miljoonaa euroa.

Tämän vuoden alusta lukien maassamme on enää 350 kanalaa, joiden päätuotantoala on kananmuna. Kolmasosa kanaloista sulki ovensa ennen muutosta. Uutta tuotantomuotoa ei niin vaan polkaista täydellä teholla käyntiin, joten ensimmäisten kuukausien aikana kanalat eivät ole pystyneet toimittamaan munia pakkaamoille kysyntää vastaavasti. Munapula on silloin ymmärrettävissä.

Munapulaa lietsoo myös kasvava kysyntä. Kananmunia tuotetaan Suomessa noin 60 miljoonaa kiloa vuodessa ja kulutus on noin 54 miljoonaa kiloa eli kymmenisen kiloa henkeä kohti vuodessa. Luomutuotannon osuus on tätä nykyä neljä prosenttia ja sen osuus kasvaa hiljakseen.

Kananmunan maine terveellisenä ravintona on iskostunut niin hyvin kuluttajiin, että munien kysyntä on kasvanut 3–4 prosenttia viime vuosina. Tämä tietää kovasti töitä Suomen noin kolmelle miljoonalle kanalle. Kasvanut kysyntä on vaikuttanut suotuisasti myös tuottajahintoihin. Tuotanto on kuitenkin niin säädeltyä, ettei uusia yrittäjiä alalle ole tulossa helpon rahan toivossa. Tuotannossa on siirrytty yhä tiukempaan sopimustuotantoon, eikä kanalan pitoa voi aloittaa ilman kiinteitä sopimuksia pakkaamon kanssa. Tuontiakaan ei tarvitse pelätä, sillä raakoja kananmunia ei voi tuoda muualta salmonellavaaran takia.

Uudet tutkimustulokset kananmunan ravintoarvoista ovat olleet alalle mieleen, sillä kananmunaa ei enää syyllistetä väestön korkeasta kolesterolista. Kananmuna on täysin lisäaineeton peruselintarvike, joka on pakattu kätevään kuoreen.


Uusin lehti

SISÄLLYS  4/2012

    Pääkirjoitus
    Ajankohtaista

  • MAIDONTUOTANTO

  • Vankka navetta syntyi tuleva laajennus mielessä
    Pienestä parsipihatosta yhden ihmisen työpaikka
    Herd Navigator automatisoi maidon analysoinnin
    Anttilan tilalla vuoden kokemus Herd Navigatorista

  • NAUDANLIHANTUOTANTO

  • Mitä geenitestit kertovat?
    Rahtikustannukset rasittavat Lapissa

  • ELÄINTERVEYS

  • Ulosteissa piilee tautiriski

  • KONEET JA LAITTEET

  • Sijoituslevitystä ja separointia
    Liete maahan urakkavauhdilla

  • JATKOJALOSTUS

  • Entisestä opetusteurastamosta tuli Koivikon Lähiliha

  • SIKATALOUS

  • Komponenttiruokinnalla huipputuloksiin

  • RUUANVALMISTUS

  • Tarkan markan herkkuja sisäelimistä

  • KANANMUNANTUOTANTO

  • Eläinten hyvinvointitukeen parannuksia

  • ERIKOISLIHAN TUOTANTO

  • Villisiat viihtyvät Koivikkonotkossa

  • Kannen kuva: Paula Myöhänen • Seuraava Eläin-liite ilmestyy 3.5.2012.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.