Pellervon taloustutkimuksen tuoreen ennusteen mukaan viljojen hinnat ovat maailman markkinoilla kääntymässä laskuun. Varsinkin soijan hinta laskee tuotannon kasvaessa. Yleisen taloustilanteen kasvu voi synnyttää maailmanmarkkinoille kysyntäpiikin, joka vetäisi etenkin liha- ja maitotuotteiden hinnat nopeaan nousuun.

 

Meillä Suomessa viljan nykyinen hintataso antaa uutta puhtia viljelyalan kasvattamiseen, erityisesti se kannustaa rehuviljan tuotantoon. PTT arvioi, että viljojen hinnat kääntyvät syksyllä laskuun, koska tuotanto kasvaa ja rehujen kysyntä vähenee.
Kotieläintuotannon näkymät ovat kauttaaltaan kohtuulliset.

 

Sianlihan tuotannon lasku hidastuu ja samaan aikaan panosten hintojen nousu on maltillista. Ennusteen mukaan tuottajahinnat pysyvät tänä vuonna selvästi viime vuotta korkeampina. Maidon hinta pysynee nykyisellään, vaikka kansainvälinen kysyntä laantuu.

 

Siipikarjanlihan hinta sen sijaan pysyy korkealla, kiitos jatkuvasti kasvavalle kysynnälle. Kokonaisuutena maataloustuotannon kannattavuus säilyy vähintään viimevuotisena.

 

Entä ne huonot uutiset? Pellervon taloustutkimuksen ennuste elintarvikkeiden hinnoista ei ole kovin lohdullista luettavaa, vaikka suurimmat hinnannousut ajoittuivat alkuvuoteen arvonlisäveron korotuksen yhteydessä.

 

Arvion mukaan elintarvikkeiden hinnat nousevat tänä vuonna 4,7 prosenttia. Maitotuotteiden hintojen nousuksi ennakoidaan 5,8 prosenttia. Yksi syypää siihen on Kilpailuviraston vaatimus maidon tukkuhinnan nostamisesta. Viljatuotteiden ja leipien hinnat nousevat ennusteen mukaan 3,9 prosenttia. Eniten kuitenkin kohoavat lihojen hinnat, keskimäärin jopa 7,3 prosenttia.

 

Hintojen nousu varjopuolena on kulutuksen kääntyminen halvempaan ruokaan. Kuluttajat katsovat entistä tarkemmin tuotteen hintalappua.

 

Esimerkiksi sianlihan kulutus tulee laskemaan, koska kysyntä kohdistuu halvempaan broilerinlihaan.

 

Tuottajien tulee itse näyttää omalla esimerkillään, mitä he valitsevat kaupan hyllystä. Ovatko tuotteet kotimaisia vai ulkomailta tuotuja?

 

Monet suosivat lähiruokaa ja sanovat, että näin he toivovat muidenkin kuluttajien tekevän. Hyvistä perusraaka-aineista saa todella maittavia ja ravitsevia ruokia, joilla nälkä lähtee ja työt sujuvat.

 

Täytyy muistaa, että Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ruokaa ja raaka-aineita elintarviketeollisuudelle ja kauppaan. Siitä pitää olla ylpeitä. Elintarviketeollisuus työllistää laajassa ketjussa noin 32 500 ihmistä ja koko ruokaketju alkutuotannosta kauppaan noin 300 000 ihmistä. Määrä on 12 prosenttia koko työllisestä työvoimasta.

 

Vesa Jääskeläinen

 

Uusin lehti

SISÄLLYS  4/2013

    Pääkirjoitus
    Ajankohtaista

  • MAIDONTUOTANTO
  • Yhtiöittämisellä vapaa-aikaa ja vastuunjakoa

    Yhtiöittämisellä vapaa-aikaa ja vastuunjakoa

    Ruusu on kohta 100-tonnari

    Hallitulla rakennekehityksellä maidontuotanto nousuun

    Parsinavetoista länkikytkyeet vähenemässä

    Laajentavien tilojen kannattaa laiduntaa

    Monipuolisuus valttina USA:ssakin

  • TUTKIMUS
  • Vasikkakuolleisuudesta syntyy merkittäviä tappioita

  • NAUDANLIHANTUOTANTO

  • Vasikkakuolleisuudesta merkittävät tappiot

  • JATKOJALOSTUS

  • Sastamalan Teurastamo teurastaa naudat rahtina

    Lihakas Oy on perinteinen ja tehokas lihatukku

  • LAMMASTALOUS
  • Lammastila pärjää pian omilla rehuilla

  • SIKATALOUS

  • Maatilayhtymä oli veljeksille oikea ratkaisu

  • POROTALOUS
  • Porojen teurasmäärät romahtivat yli 10 000 eläimellä

  • KANANMUNATUOTANTO
  • Kymenlaakson ainoa kanala tuottaa onnellisten kanojen munia

  • Kannen kuva: Tuomo Kautonen

    Seuraava Eläin-liite ilmestyy 2.5.2013.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.