Melkein viisi vuotta työn alla ollut malli ajolinjojen optimoinnista peltokuvioilla on loppusilausta vailla Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Maailmalla ei tiettävästi ole vielä yhtään kaupallista tuotetta ajolinjat hakevasta tietokonesovelluksesta. Lehtori Risto Silvennoinen Tampereen teknillisen yliopiston matematiikan laitokselta toteaa, että yrityksiä on ollut.
TTS tilasi yliopistolta mallinnuksen syksyllä 2006. Silvennoisen mukaan homma alkoi edetä kunnolla, kun saatiin sähköiset lohkotiedot Mavilta talvella 2009.
Silvennoinen on treenannut sovellusta 1300 lohkolla hankkeeseen osallistuneiden jatko- ja perusopiskelijoiden kanssa. Aiheesta tulee artikkeleita tieteellisiin julkaisuihin.
”Lohkoista noin kolme prosenttia oli sellaisia, joiden kanssa algoritmi (laskutoimitusten sarja) joutui vaikeuksiin”, Silvennoinen kertoo.

Säästöjä tavoitellaan

TTS:n tavoite oli löytää ajolinjat, jotka säästävät työaikaa, kustannuksia ja ajomatkaa. Silvennoinen muistuttaa, että tällainen sovellus on tarpeen etenkin, kun miehittämättömät koneet yleistyvät. TTY:läisten tehtävä rajoittui pelkän matemaattisen mallin hakemiseen, työajan tai kustannusten laskentaan he eivät kajonneet.
TTS:sta mm. maataloustyön ja energiatehokkuuden asiantuntija Eerikki Kaila sanoo ajolinjahankkeen lähtökohtana olleen erityisesti urakoijien tarpeen: he työskentelevät vierailla pelloilla. Omien peltojensa ajokuviot viljelijöillä on hallussa, elleivät sitten halua selvitellä ajorutiineitaan – ja tuleehan heillekin uusia vuokra- ja ostolohkoja. Ennen markkinoille pääsyä sovellus vaatii lisäohjelmointia ja testauksia käytännössä, joten ainakaan tulevalle satokaudelle se ei ehdi.
Kuljettaja ajaa ohjelman tavallisella pc:llä. TTY:ssä käytettiin viimeksi Windows 7-käyttöjärjestelmää. Reittien laskemiseen käytettiin TTY:ssä MathLab-sovellusta, josta tulee tarvittavat ”palikat” myös viljelijäsovellukseen. Sovellus saattaa toimia tehokkaassa ajotietokoneessakin.
”Ohjelma käy läpi noin tuhat vaihtoehtoista ajoreittiä lohkolla”, Silvennoinen kertoo. Se näyttää parhaaksi katsomansa ajomallin, mutta ehdottaa muitakin. Kuski voi valita mieleisensä.
Ohjelma hakee mallin digitaalisesta lohkokartasta. Ajotietokone tietää pellolla gps-paikannuksen perusteella oman sijaintinsa.

Omia valintoja voi tehdä

Sovellukseen voi syöttää lohkon ominaisuuksia tai muita arvoja, jotka halutaan otettavan huomioon. Ne voivat olla tietoja korkeuseroista, teistä, kaltevuudesta, maaperästä, esteistä. Sovellus osaa ottaa huomioon kaikki tarvittavat käännökset ja mm. työkoneen säiliön täytön tai tyhjennyksen tietyssä paikassa kesken ajon.
Valita voi myös, sallitaanko ajo jo kertaalleen ajetun kohdan päällä. Tällä on merkitystä esimerkiksi silloin, kun käytetään torjunta-aineita.
Ohjelma pitää ajaa erikseen eri työkoneiden käyttöä varten: ne ovat eri kokoisia ja edellyttävät erilaisia ajotapoja.



Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 5 /2011

  • Maidontuotanto: Aapis Maito sai tuotannon raiteilleen

    Tutkimus: Sosiaalisesti taidokas tuottaja osaa verkostoitua ja oppia

    Hyvä Sato: Viljat jäämässä vähemmistöön Hyvä Sato -kilpailussa

    Nurmiviljely: Rikkakasvit eivät aina ole haitaksi

    Lannoitus: Kaliumreservit käyttöön

    Öljykasvit: Kiialan syysrapsi lähti hyvään kasvuun

    Viljamarkkinat: Kesäkaudella viljamarkkinat heiluvat sään tahdissa
    Viljamarkkinat: Fazer Mylly joutui myös maksamaan hintaheilahteluista

    Lukijamatka: Alpit avautuvat

    Peltoviljely: Uusi tekniikka maatilan johtamisen avuksi

    Emolehmätuotanto: Johtoajatuksena helpot emot

    Sikatalous: Sikojen hyvinvointihanke kokosi lähes 1 500 tuottajaa

    Eläinterveys: Lehmän käytös kertoo elinympäristön kunnon

    Maatalousopinnot: Opiskelijoilta uusia tuulia tiloille

    Vuohituotanto: Kuttulasta kajahtaa

    Maidontuotanto: Kustannusarvio piti hyvin kutinsa

    Kasvinviljely: Fosforin käyttöön tehoa maasienellä

    Työhyvinvointi: Masto-hankkeesta tukea jaksamiseen

    Biokaasun tuotanto: Biokaasua myös säilörehusta

    Erikoistuotanto: Hirvelän talkkuna paahtuu puu-uunissa

    Terve Eläin: Ape on kaikille naudoille hyvä ruokintamenetelmä

    Toistuvat:
    Uutisia
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Terveenä työssä
    Vaaran paikka
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Silja Vuori ja Silvi Kaarakainen.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 1.6. ja Kodin Pellervo 19.5.2011.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.