Juuston kulutus kasvaa Suomessa tasaista tahtia. Syömme vuosittain lähes 20 kiloa juustoa henkeä kohti. Määrä kasvaa hiljakseen, koska kuluttajat ovat sisäistäneet juuston merkityksen niin hyvänä ravintona kuin myös mainiona kalsiumin lähteenä osteoporoosin eli luukadon torjunnassa.

Kuluttajat eivät kuitenkaan ajattele suomalaista lehmää vaeltaessaan juustohyllyjen välissä. Makukaan ei välttämättä ratkaise, kun ostopäätös kohdistuu vierasmaalaiseen juustoon. Päätös syntyy yleensä hinnasta tai silkasta kokeilunhalusta. Tuontijuustojen osuus Suomen juustomarkkinoilla onkin noussut jo 43 prosenttiin, varsinkin edamia tuodaan paljon. Vaikka tuontijuustot ovat vallanneet jo ison osan kauppojen juustovalikoimista, niin vastaavasti suomalaisen juuston hyvä maine on kiirinyt maailmalle kasvattaen alan vientiä.

Hyvä juusto syntyy hyvästä maidosta. Jokainen valmistettu juustokilo näkyy maitomarkkinoilla. Suomessa tuotetuista reilusta kahdesta miljardista maitolitrasta noin puolet käytetään juustojen valmistukseen. Yhden juustokilon valmistamiseen kuluu noin 11 litraa maitoa. Tasainen tai mieluummin kasvava kysyntä pitää maidon hinnan vakaana. Tämä on hyvä muistaa, kun annostelee rehua tai taputtelee lehmää lypsyllä käydessä.

Maito- ja juustomarkkinoilla voi tapahtua nopeastikin isoja muutoksia, jotka voivat heijastua maidon tuottajahintoihin myös Suomessa. Uudessa-Seelannissa maidontuotanto valtaa alaa perinteiseltä lammastaloudelta ja Irlannissa maitomäärää ollaan puolitoistakertaistamassa nopeaan tahtiin – näin siitäkin huolimatta, että jo nyt yhdeksän litraa kymmenestä menee vientiin. Raakamaitoa noista maista ei meille tuoda, mutta juustoksi jalostettuna se on nopeasti kaupan kynnyksellä.

Luomumaidon kysyntä on kasvanut nopeammin kuin tuotanto, joka on kohonnut jo viidettä vuotta peräkkäin reilusti yli 31 miljoonaan litraan. Luomujuustojen osuus kulutuksesta on luonnollisesti kasvanut, mutta varsinaisena veturina ovat olleet nestemäiset maitotuotteet.

Luomuun siirtymiselle ei kuitenkaan näyttäisi olevan lähitulevaisuudessa nostetta, sillä luomumaidon tuottajien mukaan he eivät saa solmittua tällä hetkellä meijereiden kanssa sopimuksia. Meijerit eivät enää luota siihen, että tuotteille olisi kysyntää. Tilanne kuulostaa ristiriitaiselta, mutta vastaus voi löytyä niinkin läheltä kuin Ruotsin ja Tanskan markkinoilta. Siellä luomumaidon hintaa on laskettu ylituotannon takia.


Uusin lehti

SISÄLLYS  5/2012


    Pääkirjoitus
    Ajankohtaista

  • MAIDONTUOTANTO

  • Hyttiharjuun tehtiin navetta eläinten ehdoilla
    Sadan lehmän navetta alle miljoonalla eurolla
    Robottipihatto palaneen parsinavetan tilalle
    Maalämmöllä maitotilan energiankulutus kuriin
    Alapallarin tilalla parsinavetan laajennus käynnissä
    Seleeni on tärkeä antioksidantti
    Lehmillä on parhaat olot riittävän suurella tilalla


  • JATKOJALOSTUS

  • Puolet maidosta käytetään juustoihin
    Pienjuustolassa kädet täynnä työtä
    Trendit leimaavat maidontuotannon lähitulevaisuutta

  • NAUDANLIHANTUOTANTO

  • Väkirehulisä paransi pihvisonnien lihakkuutta
    Sonnitutkijan haasteet kiteytyvät rasvaan
    Sonni äänestää jaloillaan ritiläpalkkikasvattamossa
    Feedlot kasvattaa härät, sonnit ja hiehot

  • SIKATALOUS

  • Komponenttiruokinnan kehittämishanke pilottina
    Porsaan mahahaavan esiintymistä ja liemiruokintaa tutkittu
    Korkeapaineella possuille hyvä olo
    Raadonkeräilystä tuli rutiinia
    Riittääkö seleeni?

  • LAMMASTALOUS

  • Lallin Lammas on alansa suurin
    Lampaanlihaa myyntiin uudella tavalla kananmunatuotanto
    Keltasiipi teurastaa luomukanat
    Kanafarmista maatalousalan monitoimiyritys

  • KANANMUNANTUOTANTO

  • Keltasiipi teurastaa luomukanat
    Kanafarmista maatalousalan monitoimiyritys


  • Kannen kuva: Tuomo Kautonen • Seuraava Eläin-liite ilmestyy 2.8.2012.

  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.