Kasvukaudella on kolme ajankohtaa, jolloin nurmelta voi torjua rikkakasveja. Ensimmäinen niistä on jo ohitettu tältä kesältä, koska se ajoittui voikukan aikaiselle nuppuasteelle. Näin ajoitettu ruiskutus toimii hyvin myös hevonhierakan ja leinikin torjunnassa.

Valitettavan usein viljelijä myöhästyy oikea-aikaisesta kevätruiskutuksesta. Ajoitus on hankala. Ruiskutusikkuna on vain muutaman päivän mittainen, ja usein samaan aikaan tehdään vielä kevätkylvöjäkin”, Bernerin Lasse Matikainen kertoo. Kun nurmi helottaa voikukista keltaisena, mitään ei ole enää tehtävissä ensimmäisen nurmisadon puhtauden hyväksi.
Kun rikat torjutaan keväällä, saadaan puhtaasta kasvustosta ja sadonlisästä hyötyä mahdollisimman monessa korjuussa vielä saman kesän aikana. Ensimmäisessä korjuussa torjunnan jälkeen sadonlisää ei välttämättä vielä ole, jos nurmi ei ole ehtinyt kasvaa rikoilta vapautuneeseen kasvutilaan.
Seuraava mahdollinen rikkojen torjunta-aika on pian ensimmäisen nurmenkorjuun jälkeen. Heinän ja rikkojen on annettava hieman kasvaa niiton jälkeen, jotta rikoissa olisi riittävästi torjunta-ainetta vastaanottavaa lehtipinta-alaa.
Kolmas ajankohta sijoittuu loppukesään tai alkusyksyyn viimeisen niiton jälkeiseen aikaan. Tätä ajoitusta ei ole aikaisemmin juurikaan huomattu käyttää, mutta MTT Ruukin ja Bernerin kokeissa se on osoittautunut hyvin lupaavaksi.
Viime vuonna Bernerin koeruudut Somerolla ruiskutettiin niinkin myöhään kuin 14.9 tai 1.10. Tänä keväänä oli nähtävissä, että torjunta oli toiminut hyvin, erityisesti aikaisemmalla ruiskutusajankohdalla.
Matikainen on tyytyväinen, että uusi toimiva torjunta-aika on löytynyt. ”Syksyllä viljelijöillä on paremmin aikaa nurmien rikkatorjunnalle, ja ruiskutusaikakaan ei ole niin päivän päälle kuin keväällä.”
Syystorjunta toimii hyvin myös niillä kasveilla, jotka karkaavat varhain keväällä kasvuun ja torjunnan ulottumattomiin. Tällaisia ovat voikukka ja peltokanankaali.

Rikkatorjunnalla melkein
neljännes lisää satoa

MTT:n Pelto tuottamaan -hankkeessa tutkittiin rikkakasvien torjunnan vaikutusta nurmisadon määrään ja laatuun. Tutkimuksessa päädyttiin siihen itsestäänselvyyteen, että mitä enemmän nurmessa on rikkoja, sitä suuremman sadonlisän rikkojen torjunnasta saa.
Ruiskutuksilla saatiinkin näyttäviä parannuksia satotasoihin. Kun nurmessa oli 17 prosenttia rikkakasveja, saatiin niiden torjunnalla aikaan 23 prosentin sadonlisä. Tuolloin hehtaarin rehuyksikkösato nousi 5 580:stä 6 900:aan.
Rikkakasvien torjuntaa voi suositella kaiken ikäisille nurmille. Nuorilla nurmilla rikkatorjunta hyödyttää parhaassa tapauksessa vuosia eteenpäin. Nurmien vanhetessa rikkakasvit yleensä lisääntyvät, mutta tilanteen herrana pysyy, jos ei päästä rikkatilannetta riistäytymään käsistä.
Vanhoilla nurmilla voi rikantorjunnan ansiosta mahdollisesti lykätä uudistamista, varsinkin jos tekee paikkauskylvöjä. Kun nurmikasvit täyttävät maan tehokkaasti, rikkakasveille ei jää elintilaa.
Rikkojen ruiskuttaminen viljapellosta on helpompaa ja edullisempaa kuin nurmesta, mutta kaikilla tiloilla ei ole mahdollista pitää viljaa viljelykierrossa mukana. Kyntämättä viljely, nurmen suorakylvö sekä nurmien keski-iän nousu lisäävät riskiä rikkojen lisääntymiselle.



Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 6 /2011

  • Maidontuotanto: Lypsyasema vaihtui automaattilypsyyn

    Tutkimus: Ruuan arvo syntyy Suomessa

    Hyvä Sato -kilpailu: Kaikki lohkot kylvettyinä

    Nurmituotanto: Rikkakasveille kyytiä

    Kasvinviljely: Syysrapsi innostui kasvamaan jo hangen alla
    Kasvinviljely: Huonolla siemenellä ei kannata kylvää
    Sadetus lisää viljelyvarmuutta
    Sateet tuovat viimeiset oraat pintaan
    Syysrapsi innostui kasvamaan jo hangen alla

    Nurmiviljely: Kalustoa nurmen viljelyyn

    Maatilaharjoittelu: Todellista tuntumaa työhön

    Lihantuotanto: Vilja vaihtui emolehmiin

    Lammastalous: E-merkki lampaille ja vuohille

    Viljamarkkinat: Sää pitää viljamarkkinat tiukasti otteessaan

    Lannoitus: Tarkkuutta typen käyttöön

    Uusi-Seelanti: Merino viihtyy vuorilla

    Venäjä: Maataloudessa suuret kuviot

    Työterveys: Parempi vara kuin vaiva

    Päivähoito: Omalle työlle arvoa, lapsille leikkirauha

    Ruusujuuri: Pohjoisen sisukas rohtokasvi

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    NYT-hanke etsii uusia apuvälineitä suomalaiselle lypsykarjataloudelle

    Toistuvat:
    Uutiset
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Vaaran paikka
    Terveenä työssä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Paavo Tuovinen ja Topi Pakarinen.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 4.8.2011 ja Kodin Pellervo 19.6.2011.


  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.