Kevätöljykasvien syyskylvöstä voisi löytyä uusi viljelytekninen mahdollisuus Suomeen. Kokemuksesta tiedetään, että suurin osa syksyllä peltoon joutuneesta siemenestä itää vasta keväällä.


Puintitappioissa maanpinnalle jäävistä kevätöljykasvien siemenistä taimettuu kokemusten mukaan alle 20 prosenttia syksyn aikana. Loput taimettumatta jääneistä siemenistä itävät vasta seuraavina vuosina riippuen siitä, miten syvälle ne maahan muokataan.

Ilmiöön törmäsi viime keväänä myös Martti Tytykoski Loimaalta. Toukokuun alussa hän kierteli sänkimaita ruiskuttaen niitä glyfosaattilla. Viime vuonna Eos-rypsillä ollut sänkipelto vaikutti kuitenkin niin puhtaalta juolavehnästä ja syysrikoista, ettei isäntä onneksi ruiskuttanut kuin hieman lohkon reunaa.

Toukokuun puolivälissä Tytykoski levitti sängelle kananlantaa. Suunnitelmissa oli kylvää lohkolle kevätvehnää. Viimeisen lantakuorman aikana tullut rankka sadekuuro kuitenkin siirsi lannan multaamista ja kylvötöitä eteenpäin. Tässä vaiheessa traktorin hyttiin näkyi jo sängen seasta uutta rypsikasvustoa. ”Se oli itänyt tasaisesti puimurin pöydältä pudonneista siemenistä.”

 

Peltoon syntyi rypsikasvusto

 

Saviseudulla kevätsateiden edelleen jatkuessa päätti isäntä jättää rypsin kasvamaan. Ajankohta tuntui muutenkin liian myöhäiseltä Picolo-vehnän kylvölle. Tytykosken kokeilunhalua kannusti myös muutama vastaavanlainen myönteinen kokemus vuosien takaa. ”Laskin, että 1 300 kilon rypsisato voittaisi tässä tapauksessa kannattavuudessa kuuden tonnin vehnän.”

Rypsikasvusto oli Tytykosken mielestä kuitenkin paikoitellen liian tiheä. Hän pohti aluksi keinoja harventaa sitä. Sopivaa haraa tai muokkaria ei kuitenkaan lähialueelta löytynyt.

”Glyfosaatin levittäminen kasvuston päälle letkujen kautta olisi voinut olla yksi kasvuston harvennuskeino, mutta koin sen silloin turhan vaivalloiseksi”, Tytykoski puntaroi.

Aikaisin keväällä glyfosaattia saanut pellonreuna oli aluksi melko tyhjä. Mutta siihenkin iti kevään mittaan rypsiä sen verran, että kukinnan jälkeen paikkaa ei juuri muusta pellosta huomannut. Tämä todisti, että rypsit itivät vasta keväällä kasvukauden alettua.

Rehevä kasvusto sai kananlannan lisäksi toukokuussa ammoniumsulfaattia 150 kiloa hehtaarille. Kukinnan alussa Tytykoski levitti rypsille vielä saman verran kalsiumammoniumnitraattia. Typpeä Eos-rypsi sai lakoriskin vuoksi alle sata kiloa hehtaarille.

Kuoriaiset Tytykoski torjui rypsistä kaksi kertaa ja pahkahomeen täyden kukinnan aikaan Juventuksella. Juventus valittiin pahkahomeen torjuntaan, koska se samalla lyhentää rypsin vartta.

Kasvusto on lähes kuukauden edellä kesäkuun alussa kylvettyjä muita rypsimaita. Tytykoski uskoo puivansa jääntisiemenestä syntyneen rypsipellon jo elokuun puolivälissä. Satoa hän odottaa pellosta parin tonnin verran hehtaarilta. ”Möhöjuuririskin vuoksi lohkolla täytyy kuitenkin pitää nyt reilu tauko öljykasvien viljelystä.” – JP



Uusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 8 /2010

  • Tutkimus: Nykyajan ruokakriisissä syötäisiin pizzaa ja hernekeittoa

    Lihantuotanto: Emotila kaipaa edunvalvojaa

    Maatalousnäyttely: Okra puhkaisi 50 000 kävijän rajan

    Lihantuotanto: Sika-ala etsi ja löysi kehityksen eväitä

    Hyvä sato -kilpailu: Kasvinsuojelupanostuksissa mielenkiintoisia eroja

    Öljykasvit: Syysöljykasveista uutta tehoa viljelyyn
    Kolmen kasin sääntö varmistaa talvehtimisen
    Syksyn typpilannoituksella taktikoidaan satopotentiaali
    Jääntisiemenet, etanat ja peurat riesana
    Kaksoiskylvöllä kannattavuutta
    Viljelyvarmuudesta erilaisia kokemuksia

    Nurmiviljely: Kolmen kovan viljelijän vinkit

    Yhteistyö: Rehut tilojen yhteisestä tehtaasta

    Viljakauppa: Heikot satonäkymät vahvistavat hintaa

    Kananmunantuotanto: Kerroslattiakanalan tyytyväiset asukkaat

    Koneurakointi: Urakointi kasvaa maatiloilla 10 prosentin vuosivauhtia
    Sensorin kera tarkkaa jälkeä
    Yrittäjät odottavat energiapuuratkaisuja

    Tuotantopanokset: Tanskassa kaksi yhtiötä hallitsee tuotantopanoskauppaa

    Tuotantorakentaminen: Yksi robotti, kaksi lypsypaikkaa

    Työhyvinvointi: Työkuntoa syytä vaalia

    Parsa: Parsasato on aina yllätys

    Terve Eläin: 16-sivuinen liite
    Siitossonni on valinta karjan tulevaisuuteen

    Toistuvat:
    Uutisia
    Vähätalo
    Verkossa
    Antinpoika
    Väinö Vältti
    Vaaran paikka
    Terveenä työssä
    Nollarajalla

  • Kannen kuvat Vesa Haapala ja Jari Peltonen.

  • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 2.9. ja Kodin Pellervo 19.8.2010.



  • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.