ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Osuuskuntalaki eduskunnalle syyskuussa

Hallituksen esitys uudeksi osuuskuntalaiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle nyt syyskuussa. Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd) vahvisti aikataulun pitävyyden tavatessaan lakiuudistusta aikaisemmin valmistelleen osuuskuntia edustaneen asiantuntijaryhmän jäseniä.

Oikeusministeri Koskinen myös lupasi, että ministeriö pyrkii osaltaan vaikuttamaan lain ripeään eduskuntakäsittelyyn lain saamiseksi voimaan ensi vuoden alusta.

- Lakiesityksen sisällössä ei pitäisi olla enää kiistanalaisia asioita. Näin ollen sen käsittelyn eduskunnassa uskoisi sujuvan varsin ripeästi, toteaa lakiasiainjohtaja Olavi Leppänen Pellervo-Seurasta. Leppänen kuitenkin pitää jonkinlaisena riskinä aikataululle syysistuntokauden asiaruuhkaa.

Asiantuntijaryhmä on lakihankkeen käynnistämiseksi ja sen aikana tehnyt todellisen suururakan. Sitä kuvaa yli 80 oikeusministeriössä pidettyä kokousta, joissa asia on puitu kaikilta puoliltaan.

Samalle viivalle

Uudella lailla on tarkoitus saattaa osuuskuntia koskeva yhteisölainsäädäntö ajan tasalle, nykyaikaisen yritystoiminnan vaatimusten mukaiseksi. Sillä pyritään helpottamaan osuuskunnan perustamista ja hallintoa sekä edistämään jäsen- ja sijoittajarahoituksen hankintaa. Tavoite edellyttää tahdonvaltaisen sääntelyn lisäämistä pakottavan sääntelyn sijalle.

Osuuskuntalainsäädäntöä on tarkoitus muuttaa osakeyhtiölakia vastaavaksi niin pitkälle kun yhteisömuotojen erot sallivat. Esimerkiksi osuuskunnan hallintoa ja vastuuta koskeva sääntely muutetaan osakeyhtiölakia vastaavaksi.

Osuuskuntien oman pääoman hankinnan edistäminen edellyttää, että osuuskunnat voivat käyttää mahdollisimman pitkälti myös vastaavia rahoitusvälineitä ja rakennejärjestelyjä kuin osakeyhtiöt. Uudet tilinpäätöstietovaatimukset helpottavat tilinpäätösten vertailua ja ottavat huomioon osuuspääoman vaihtuvuuden. Velkojiensuojaa parantaa lisäksi varojenjaon sääntelyn selventäminen ja yhdenmukaistaminen.

Uusi osuuskuntalaki ei kuitenkaan muuta lakia valmistelleiden mukaan osuuskunnan keskeisiä, perinteisiä tuntomerkkejä.

Säästövaikutuksia

Uuden lain pitäisi vähentää osuuskunnan perustamis- ja hallintokustannuksia sekä parantaa sen rahoitusmahdollisuuksia. Yhteisöoikeudellisen sääntelyn yhdenmukaistaminen parantaa osuuskuntien tarvitsemien hallintopalveluiden saatavuutta. Uudistus ei ministeriön mukaan yleensä edellytä osuuskunnan sääntöjen muuttamista.

Edellä mainittu asiantuntijaryhmä oli valmistelemassa uutta lakia ehdotukseksi asti. Se oli laajalla lausuntokierroksella syksyllä 1999. Ehdotuksen valmistelua hallituksen esitykseksi on jatkettu ministeriön virkatyönä. Ehdotukseen on lisätty osuuskunnan purkamista ja rekisteripoistoa koskevat säännökset, siirtymäsäännökset sekä luonnos kaupparekisteriasetuksen muuttamisesta. Hankkeeseen kytkeytyvät osuuspankki- ja arvopaperilainsäädännön muutosehdotukset valmistellaan valtiovarainministeriössä.

Antti Mustonen

Asiakirja on laaja ja se on pilkottu useampaan osaan. Se löytyy oikeusministeriön nettisivuilta: www.om.fi (edeten seuraavasti: vireillä/yhtiöoikeus/osuuskuntalakiuudistus/asiakirjoja internetissä).

| Sivun alkuun |