ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Juuret löytyvät syvältä
Oriveden taloudesta reilu viidennes on osuustoimintaa

Osuustoiminta on Oriveden kaupunkikuvassa voimakkaasti mukana. Osana ihmisten arkipäivää. Kun kaikkien yritysten yhteenlaskettu myynti asettuu miljardin markan tasoon, niin osuustoiminnallisten yritysten osuus tästä on yli 20 %.

Luku on suuri. Seuraavassa kurkistetaan, mitä löytyy sen takaa. Taustalla on ajatus: vastaavia paikkoja Suomessa on paljon. Eikä Orivesi ole mikään kummajainen.

Orivesi on 8.900 asukkaan kaupunki Itä-Pirkanmaalla. Vähän verkkaisesti askeltava ja lievästä asukaskadosta kärsivä. Viimeisin takaisku on puolustusvoimien varikon lopettamispäätös. Kymmeniä työpaikkoja menetetään. Ne ovat vaikeasti korvattavia ja niin yhä useampi alkaa käydä 40 kilometrin päässä Tampereella töissä. Sinänsä Orivesi on tasavallassa aika tunnettu. Tarmo Koiviston piirtämän Mämmilän raitista ei erehdy.

Osuustoiminta on monessa mukana

Osuustoiminta-lehteä kiinnostivat ne, joilla on toimipaikka kaupungissa. Niiden vetäjiä jututettiin eikä tiedettä tehty. Pirkanmaan Osuuskauppa, Hankkija-Maatalous, Oriveden Seudun Osuuspankki, Pirkanmaan Lähivakuutusyhdistys, Metsäliitto, Osuuskunta Työjuhdat - näissä käytiin.

Valintatalo löi alta vuoden pönkän oveen, sillä ei kulkenut. Tradekaa jäi edustamaan asemanseudulle yksinäinen Siwa, joka on mukana luvuissa. Samoin on Keskinäinen Pohjantähti.

Lähestymiskulma on tahallinen teko. Jättäähän se ulkopuolelle Tapiolan, HK-Ruokatalon ja monet muut, joilla on merkittävää vääntöä Oriveden miljöössä. Maito-Pirkka on otettu tästä poppoosta mukaan edustajanaan maidontuottaja. Vastaamassa kysymykseen, miksi osuustoiminta on yhteistyökumppanina.

S-market ruuhkauttaa keskustan

"Marketin viimeisin laajennus valmistui kaksi kuukautta sitten. Rahaa paloi 4 milliä. Nyt peliväline on kunnossa". Näin marketpomo Markku Kärki. Jotkut isännät moittivat, että mitä uutta kauppaa heti laajentamaan. "Jäävät voitot paikkakunnan hyödyksi." Puheet loppuivat siihen.

Kauppaa käydään 65 mmk:lla vuodessa ja markkinaosuus ylittää 50 %. Syitä menestykseen on monia. Osaava ja vuosikausia yhdessä työskennellyt henkilökunta yhdistettynä pitkään perinteeseen. Siinä keskeisin. Eikä sovi unohtaa 2.000 asiakasomistajaa - bonusta jaetaan miljoona. Monikohan yritys kunnassa pystyy samaan voitonjakoon? Yhteiskunnallisen vastuun kantaminen edellyttää yritykseltä kunnossa olevaa taloutta.

Lähivakuutuksen Matti Mantere vakuuttaa 15 % kotitalouksista ja 25 % maataloudesta. Vakuutusmaksutulon markkinaosuus on 10 %. Korvauksia maksettiin reilusti toista milliä. Mukana luvuissa ei ole muiden piikkiin tehdyt vakuutukset - mm. liikennevakuutukset Lähivakuutus-yhtiöön. "Menestyksen takana on asiakkaiden ajansäästö ja palvelun lähellä oleva saatavuus. Eikä unohdeta yksilöllistä vakuutustarpeen kattamista."

Kaikkien vakuutuksenottajien sammuttimet tarkastetaan ilmaiseksi kerran vuodessa. Palovaroittimia jaetaan ja ala-asteella valistetaan liikenneturvallisuudesta. Viimeisin operaatio liittyy pimeässä näkymiseen. Vastuunkantoa ihmisistä?

Pohjola ja Sampo ovat Orivedellä vahvoja, Tapiola kolmantena. Pohjantähden ja Lähivakuutuksen ottelu on tasan. Missä mahdettaisiin olla, jos vakuutuksenottajien omistamien keskinäisten yritysten luvut pystyttäisiin laskemaan yhteen?

Rautaa ja maataloutta

Koko valikoiman markkinaosuus on lähes 50 % - pelkän maatalouspuolen ylikin. "Menestys alkoi 1992, kun Pirkanmaan Osuuskauppa ja Hankkija-Maatalous yhdistivät voimavaransa", Agrimarketin ykkösmies Olavi Putkiranta pohdiskelee. Kevyt organisaatio tuo edullisuuden toimituksiin - tavara tulee suoraan tehtaalta. Eikä hyviä edustuksia sovi vähätellä. Ketjuorganisaatio toimii ja päätösvaltaa riittää myös Orivedelle.

Agrimarket myy 75 mmk:lla vuodessa. Normaalin S-ryhmän bonuksen ohella pyörii maatalouden oma bonus: 200.000 markkaa vuositasolla asiakkaiden kukkaroon.

Ilmoitustaululla on mielenkiintoinen pikku juliste. Siinä kerrotaan, mistä kukin henkilökunnasta vastaa myymälän toiminnassa. Ammattitaitoon luotetaan. Se on osa työntekijöihin kohdistuvaa sosiaalista vastuuta. Samassa sarjassa kuin työterveydenhoito tai koulutus. Ja työpaikan turvaa viikko vuodessa koulun penkillä.

Orivedellä on vaihtunut viime aikoina sekä K-rautakauppias että K-maatalouskaupan pitäjä. Mikä mahtaa olla syynä? Joka tapauksessa Agrin on asiakaskunta ottanut omakseen.

Puuta maailmalle

"Metsänomistajia on jäseninä 467, pyöreät 60 % omistajakunnasta. Hakkuumäärä vuosittain vaihtelee 100-120.000 kuution välillä." Alueen ostomaestrot Ari Kortemaa ja Jukka Tulonen tuntevat asiakaskuntansa. Markkina-asema selittyy hyvin pitkäaikaisella yhteistyöllä. Vankalle pohjalle on helppo rakentaa luottamuksen arvoista toimintaa. Mausteina mukana bonukset ja mahdollisuudet hyvin tuottaviin jäsensijoituksiin. "Metsäliitto ostaa kaikkia puulajeja ympäri vuoden."

Myyjä löytää luotettavan ostajan, joka pystyy vastaamaan tuotto-odotuksiin. Yhteiskuntavastuu realisoituu. Asiakkaille tilitettävä markkasumma 20 miljoonaa on merkittävä. Eikä urakoitsijat ja metsurit ilmaiseksi puuta metsästä toimita - lähes kymppimilli lisää alueen rahavirtoihin.

Metsäliiton yhteiskuntavastuu kulminoituu enemmän kuin kenelläkään Orivedellä luonnonvarojen kestävään käyttöön. Yhteistyössä kaikkien metsäalan toimijoiden kanssa.

Vastuu asuntotuotannosta

"Osuuspankki oli vahvasti mukana oman alueensa kehittämisessä. Pankki rahoitti viime vuonna 22 kerrostalo- ja 11 rivitalohuoneiston rakentamisen." Pankintirehtööri Pertti Pyykkö lisää, että viimeisen viiden vuoden aikana kokonaisluku pyörii 100 huoneiston tasolla uudistuotannossa. Ja tältä osin vastuu on saatu kantaa lähes yksin.

Aivan kokonaan omalta alueelta - Orivesi ja Juupajoki - kerätyt varat eivät ole riittäneet. Muutama kymppimilli on täytynyt tuoda ulkoa, jotta oman alueen kehittämiseen myönnetyt 100 mmk:n uudet luotot on pystytty rahoittamaan.

Nordea johtaa Oriveden pankkikilpaa. Orivedellä 3.000 pitää pääpankkinaan osuuspankkia ja omistajia on 1.500. Markkinaosuus talletuksissa on kolmannes ja antolainauksessa hieman suurempi.

Menestyksen avaimet ovat osaamisessa, hintakilpailukyvyssä ja paikallisuudessa. Mitähän mahtaa olla merkitystä siinä kontaktipinnassa, jonka Murron Pentti ja 41 muuta luottamushenkilöä muodostavat pankin ja yhteiskunnan välille? Ei vallan vähän.

Osuuspankki on monessa muussakin aktiviteetissa mukana kuin taloudellisen hyvinvoinnin rakentamisessa. Oriveden Ponnistuksen naiset pelaavat lentopalloa mestaruussarjassa ja Eläkeläiset pistivät jalalla koreasti tangomarkkinoilla.

Uutta osuustoimintaa

Heikki Lehto ja muutamat muut perustivat pari vuotta sitten osuuskunnan nimeltä Työjuhdat. Sateenvarjon, jonka alla työttömät voisivat toimia. Ilman uhkaa, että korvaukset menetettäisiin. Laillisesti laskut kirjoittaen. Vahvuutena joustavuus ja valmius pieniin keikkoihin. Korjausrakentamista, kotipalvelua, sairaanhoitoa - mukana jopa arkkitehtuuria, ympäristösuunnittelua ja atk-palveluja.

Kysyntää löytyy lähinnä yksityisistä talouksista. 17 ihmistä on toiminnassa mukana, osa heistä lähikunnista. Liikevaihtoa kertyy 500.000 markkaa tänä vuonna.

Oriveden työttömyysaste on 15 %, mikä merkitsee karkeasti 500 työtöntä. Ei Osuuskunta Työjuhdat voi kantaa vastuuta kokonaistyöttömyydestä, rooli on 2 %:n luokkaa Orivedellä. Yhden ihmisen tasolla kyse on kuitenkin 100 %:sta.

Tuottajan näkökulma

Orivedellä toimii tänään 227 aktiivimaatilaa. Heitä edustaa Pekka Somero, maidontuottaja 125.000 vuotuisen litransa kanssa. Päätuotantosuunta elättää, lihanmyynnistä heruu parikymppiä vuodessa. Maito-Pirkka hakee maidon. "Oma talo on osa minua." Jämäkkä lausuma kysyttäessä: Miksi?

Maito-Pirkka vastaa monesta asiasta. Keskeisimpänä on varmuus siitä, että tavara haetaan tänään ja huomenna. Mukana ovat myös tuottajapalvelut. Vuokratankki huoltoineen, keinosiemennysmaksut ja lypsykoneen testaukset puhumattakaan kaikesta toiminnasta, jolla laatu varmistetaan yhteistyössä. Ilman koulutusta, jonka meijeri järjestää, olisi tänään vaikea tulla toimeen. Ohjelmassa on lähiaikoina pitempi laatukoulutuskurssi - 13 päivää - jolla on myöskin vaikutusta maidon tilityshintaan.

"Hinta sinänsä ei ole ratkaiseva. Eikä myöskään tuottajamyynti rehujen yms. osalta", Somero pohdiskelee. "En tarvitse mitään tavarataloa." Vaikka toisaalta karja myydään Saarioiselle. Sahalahden tehtaiden alennuskortti on rautaa.

Orivedellä on Pekka Someron lisäksi 53 muuta maidontuottajaa, joiden suhteen osuustoiminnalla on vastuunsa kannettavanaan. Ja kuvaan mukaan Maito-Pirkan lisäksi tulee Sisämaan Jalostus. Eipä unohdeta sitä kuvasta, vaikkei yhteistyötä meijerin kanssa olekaan.

"Tuntuu jotenkin pahalta, että S-market Orivedellä omana kauppana myy vain Ingmanin maitoa." Siitäkin huolimatta, että jalosteiden pääosa tulee Valioryhmästä.

Yhteensä yli 4.500 jäsentä

Oheiseen taulukkoon on koottu karkealla tasolla yhteenvetotietoa. Mikä on kokonaisuus? Mitä roolia se näyttelee Oriveden pienessä kaupungissa? Ja roolia täytyy olla, koska mukana osuustoiminnassa asiakasomistajuuden kautta on arviolta bruttomääräisesti 4.500 ihmistä niissä yrityksissä, joilla on paikkakunnalla kiinteä toimipaikka.

Kokonaismäärää ei uskalla edes arvata, jos mukaan otettaisiin koko osuustoiminta. Lukuja kasvattavat myös 400 - 500 Oriveden ulkopuolella työssäkäyvää. Emme yrittäneet selvittää, missä kaikessa he ovat omistajina mukana.

Osuustoiminnan merkitys punnittavana

Osuustoiminta Orivedellä 
(= ot-yritykset, joilla on toimipaikka)

Oriveden talous yhteensä
Myynti yhteensä
Markkinaosuus
200 mmk
20 %
Myynti 1.000 mmk
Henkilökuntaa 
Työpaikkoja 
Osuus työpaikoista 
72
105
4 %
Työpaikkoja 2.800
Koulutuspäivät:    
henkilökunta/vuosi  250-300  
Terveydenhuolto   henkilökunnalle 100 %:sti järjestetty  
Asiakasomistajia  4.500 Väkiluku 8.886 henkeä
Voitonjako asiakasomistajille 2 mmk  

Arvio maksetuista  veroista
Osuus käyttökustannuksista

4 mmk
3 %
Kaupungin käyttökustannukset
yht. 150 mmk

Luvut ovat osittain arvioita/suuntaa antavia.

Huomiota ympäristöön ja henkilöstöön

Yrityksen yhteiskunnallisen vastuun kolme pilaria ovat: taloudellinen vastuu, ympäristövastuu ja sosiaalinen vastuu. Näin on myös Orivedellä. Miten haasteisiin vastataan kokonaisuuden osalta?

Taloudellisessa vastuussa asiat ovat paremmassa kuin hyvässä kunnossa. Kaikkien kannattavuus oli vuonna 2000 tasolla, joka takasi toiminnan jatkuvuuden. Yhteistyöhön osuustoiminnallisten yritysten kanssa saattoi luottaa pitkällä tähtäimellä. Samoin hintakilpailukyky lyhyellä tähtäimellä löytyy, vaikka sillä ei kisattaisikaan.

Eikä unohdeta voitonjakoa eri suunnista omistajille. Lähestyy parin millin rajaa. Kuka muu pystyy samaan? Oriveden Seudun Osuuspankki saattaa muuten ehkä olla kaupungin suurin veronmaksaja.

Ympäristövastuussa tarkastelu jäi suppeaksi. S-ryhmällä on ohjeensa ja pankki on toimialastaan johtuen valmiiksi ympäristöystävällinen. Metsäliitto tietää vastuunsa. Jätteet hoidetaan eikä ilma saastu. S-market antaa parasta parkkitilaansa ilmaiseksi pahvitölkkien keräyslaatikoille, jotka joku muu tyhjentää, jos muistaa.

Sosiaalinen vastuu kannetaan henkilökunnan suunnassa. Ehkä vastaukseksi riittää, että työssä on pysytty pitkään. Vaikka palkat eivät päätä huimaa, niin motivaatiota näyttää riittävän. Se kertoo jaetuista tehtävistä vastuineen, koulutuksen saatavuudesta ja kunnossa olevasta terveydenhuollosta.

Osuustoiminnalla on iso rooli Orivedellä. Ja se näyttää myöskin yhteiskunnan suunnassa vastaavan huutoonsa.

Jorma Savolainen  

PS.

Meinasi S-ryhmän huoltamo unohtua. Riku-Pekka Lehtonen tekee kauppaa 15-20 mmk:lla. Ja sillä ei ole väliä, kumpaa menee enemmän, kahvia vai bensaa. Tärkeää on, että saadaan sinkutkin kunnollisen bonuksen piiriin. Bensa on kallista tavaraa.

| Sivun alkuun |