ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

hedvigin.gif (12387 bytes)

Nuoret ovat tietoisia globalisaation eri puolista

Olimme syyskuussa käynnistämässä ensimmäistä laajaa tutkimusta, jossa käsiteltiin suomalaisten nuorten mielipiteitä globalisaatiosta. Tutkimus tehtiin Opetusministeriön nuorisoyksikölle, jonka toimeksiannosta Suomen Gallup Oy haastatteli yli 1200 nuorta.

Samaan aikaan globalisaatiosta tuli lähes jokapäiväinen uutistermi. Terroristien isku New Yorkissa tappoi tuhansia ihmisiä. Globalisaation tuoma kulttuurien törmäysmahdollisuus maapallolla tuli konkreettisesti esiin.

Mitä sitten globalisaatiosta, maailman kaupan vapauttamisesta ja mielenosoituksista ajattelee 15-29 vuotias nuori ihminen? Hän näkee ilmiön molemmat puolet, ristiriitaisetkin. Muutamia prosenttilukuja esimerkiksi nuorten suhtautumisesta:

- 74 % sanoo, että valta on keskittynyt liiaksi kansainvälisille suuryrityksille eikä kansalaisen ääni pääse kuuluville.

- 58 % pitää rahavallan vastustamista ymmärrettävänä ja oikeutettuna.

Nuoria portailla
Kuva: Helena Tuomaala / Kuvaliiteri
- 56 % kannattaa kansainvälisten pääomaliikkeiden ja rahavirtojen verottamista.

Ja samanaikaisesti nuori näkee myös asian toisen puolen:

- 63 % uskoo, että maailmankaupan vapauttaminen on hyvä tapa kohentaa myös köyhien maiden oloja.

- 55 % pitää kohtuuttomana väitteitä, että kansainväliset suuryritykset eivät tunne vastuuta ihmisten työpaikoista tai hyvinvoinnista.

Nuoret hyväksyvät globalisaatiota vastustavat mielenosoitukset niin kauan kuin ne eivät johda väkivaltaisuuksiin.

Työttömät luottavat mielenosoittajiin

Onko globalisaatio sitten tietyn nuorten ryhmän juttu? Ei oikeastaan. Periaatteessa maailmankaupan vapauttamisesta ollaan varsin yksimielisiä. Joitakin erojakin suhtautumisessa globalisaatioon löytyy:

- Nuoret miehet suhtautuvat globalisaatioon naisia innokkaammin.

Nuoret naiset suhtautuvat itse globalisaatioon epäilevämmin, mutta luottavat kansainvälisiin päättäjiin hivenen enemmän. Kuten päättäjille, he jakavat ymmärtämystä myös globalisaatiota vastustaville mielenosoittajille.

- Kriittisin ryhmä löytyy työttömien keskuudesta. Työtön nuori luottaa mielenosoittajiin enemmän kuin kansainvälisiin päättäjiin.

- Kokoomuksen ja Keskustan kannattajat ovat globalisaatiosta muita innostuneempia. Epäilevimmät ovat Vihreiden ja Vasemmistoliiton sekä puoluekannaltaan vakiintumattomien joukossa.

Nuorten valtaosa tukee tuttuja päättäjiä

Tukevatko nuoret päättäjiä vai kansalaisliikkeitä? On monen tasoisia päättäjiä ja monenlaisia kansalaisliikkeitä. Mitattiinkin, miten ne voivat saada tukea ja ymmärtämystä nuorilta. Valtaosa nuorista tukee oman maan ja kotikunnan päättäjiä. Ymmärtämystä saavat kansalaisliikkeistä kehitysmaaliike ja luonnonsuojelua ajavat organisaatiot ja ryhmät:

- 79 % nuorista tukee maamme hallitusta.

- 78 % tukee asuinkuntansa päättäjiä.

- 75 % ajattelee myönteisesti kehitysmaaliikkeestä.

- 75 % näkee luonnonsuojelua ajavat sympaattisina.

- 64 % saattaisi tukea eläinten oikeuksia ajavia.

- 61 % suhtautuu ymmärtämyksellä huippukokouksien päättäjiin.

- 53 % tekee samoin kansainvälisten talousjärjestöjen kohdalla.

- 43 % tukisi maailmankaupan vapauttamista puolustavia ryhmittymiä.

- 30 % voisi tukea huippukokousten mielenosoittajia.

Nuoret naiset ja tytöt suhtautuvat nuoria miehiä ja poikia myönteisemmin luonnonsuojelua, eläinten oikeuksia, kehitysmaiden asioita ajaviin, ydinvoimaa vastustaviin ja feministisiin liikkeisiin. Ja nuoret miehet ja pojat antavat enemmän tukea vaikkapa globalisaation ja maailman kaupan vapauttamista ajaville, länsimaisille talousjärjestöille.

Löytyykö sitten eroja sen mukaan, missä nuoret asuvat? Ei kovin kaksisia. Mutta näyttää pohjoisen nuori vähän enemmän epäilevän globalisaation siunauksellisuutta.


Leila Lotti
toimitusjohtaja
Suomen Gallup Oy

| Sivun alkuun | Hedvig-sivuille |