ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Odotukset viriävät pörssissä

Osakesäästäjät odottavat joulua hyvillä mielin. Kurssien kehitystä kuvaava Hex-indeksi on noussut syksyn aikana 6000 pisteestä 8000:n pintaan. Kaukana silti ollaan viime vuoden huipusta 18000 pisteestä.

Nousu jatkunee. Syyskuun 11. päivän katastrofista on selvitty hyvin, ja kostotoimet purevat hyvin Afganistanissa. Taloutta on vauhditettu rajuin koronalennuksin ensin Yhdysvalloissa ja sitten Euroopassa.

Varovaisiakin mielipiteitä näkee ja kuulee. Ja totta; isot pörssiyhtiöt ikään kuin kilpailevat, mikä tekee eniten tappiota tänä vuonna.

Tammi-syyskuulta löytyy kaameita esimerkkejä: Euroopan suurin kännykkäoperaattori Vodafone tempaisi tappiota 80 miljardia markkaa ja englantilainen telelaitefirma 47 miljardia.

Yllättäen myös Saksan ylpeys Siemens ilkesi näyttää vuoden kolmannella neljänneksellä kuusi ja puoli miljardia markkaa tappiota.

Suomessa internettioperaattori Jippii Group löi pöytään luvut, joita ei hevin ylitetä: tammi-syyskuussa 290 miljoonaa markkaa tappiota 405 miljoonan markan liikevaihdosta. Jippii pitäisi välittömästi siirtää pörssin tarkkailulistalle.

Miten ihmeessä pörssit ovat kumminkin vahvassa vedossa, vaikka monet yritykset tekevät raskasta tappiota, ihmettelevät monet osakkeenomistajat ja sellaiseksi aikovat.

Yhdysvalloista, kaikenkarvaisten talousteorioiden luvatusta maasta, löytyy sopiva lohdutuksen sana tähänkin pulmaan: pörssi alkaa yleensä nousta neljä tai viisi kuukautta ennen kuin talouden laskusuhdanne kolahtaa pohjaan.

Vakaasti laskusuhdanteessakin

Informaatiotekniikka ei mene hyvin, mutta yleensä Helsingin pörssin suomalaisyhtiö tekevät kelpo voittoa.

Olen seuraavaan valinnut kiitoksen ja huomion arvoisia tuloksentekijöitä. Tarkat luvut saa yhtiöiden kotisivuilta.

Capman. Pääomasijoittaja möi ison määrän Sammon osakkeita oikeaan aikaan. Myyntivoittoa kertyi 107 miljoonaa markkaa. Eli muhkeita osinkoja on lupa odottaa.

Finnlines. Teimme yhdeksässä kuukaudessa paremman tuloksen kuin koko viime vuonna, ja kuitenkin osakkeen kurssi on vain tasearvossa, ihmetteli merenkulkuneuvos Antti Lagerroos yhtiökokouksessa marraskuussa.

Osakkeenomistajat antoivat Finnlinesille luvan ostaa omia osakkeita pörssistä - kun halvalla saa.

Rakentajain Konevuokraamo. Mitä tämä merkitsee, ajattelin kun sain kutsun infoon Helsingin kalleimpaan hotelliin Kämpiin. Asia selvisi paikan päällä: RK tekee tänä vuonna hurjan hyvän tuloksen. Tammi-syyskuun voitto lisääntyi 51 prosenttia - eikä viime vuosikaan ollut huono.

Toimitusjohtaja Reijo Saarenoja kertoi, etteivät he pelkää rakentamisen lamaakaan, jollei siitä tule pitkä. Nimittäin vallankaan lamassa eivät rakentajat osta itselleen omia koneita. Suhdanteita tasaa myös RK:n voimakas panostus siirrettävien rakennusten tuotantoon ja vuokraukseen.

KCI Konecranes. Yhtiö, joka ei näillä palstoilla ole näkynyt, tekee nostureita päätehtaassaan Hyvinkäällä ja pienemmissä yksiköissä ympäri maailmaa.

Konecranes osaa panna sijoitetun pääoman tuottamaan yli 20 prosenttia. Loistava saavutus metalliteollisuudessa.

UPM-Kymmene. Yhtymän kestävä tuloskunto on yllättänyt ainakin minut täysin. Yleinen käsitys on, että puunjalostajat tarpovat enemmän tai vähemmän lamassa.

Eivät tarvo. Järkevät seisokit ovat pitäneet hinnat ryhdissä, ja kun UPM:n tehtaat ovat loistokunnossa, tämän vuoden tulos ei paljon notkahda.

UPM-Kymmene tunnetaan hyvänä osingonmaksajana, eikä varmaan poikkeusta tehdä ensi keväänäkään.

Vuorineuvos Juha Niemelä ja koko yhtiön henkilöstö ansaitsevat aplodit erinomaisesta työstä. Tietämäni mukaan väki omistaa sangen yleisesti työpaikkafirmansa osakkeita. Sopii ottaa mallia!

Instrumentarium aiheutti vuonna 1998 osakkeenomistajille sydämentykytystä ostamalla amerikkalaisen Ohmedan, jonka liikevaihto oli Instrun luokkaa.

Haltuunotto kesti kolme kovaa vuotta ja harmaannutti toimitusjohtaja Olli Riikkalan tukan. Tämän vuoden tuloslaskelman ja taseen numerot takaavat, että Instrumentarium palaa osakesäästäjien suosikkiryhmään.

Nokian ylivoimaisuus tuloksentekijänä tunnetaan. Kiinnittäisin huomiota tämän vuoden rajuun tuotekehitykseen. Uutuuksia tulee markkinoille kuin liukuhihnalta: viimeksi digikamerakännykkä, joka esiteltiin Barcelonassa marraskuussa.

En voi kuvitella, että joku voisi kutsua itseään osakesäästäjäksi omistamatta Nokiaa.

Amer on menestynyt hyvin tenniskentillä. On kiva panna merkille, kuinka suosittu Wilsonin maila on turnauksissa. Semminkin naiset näkyvät tarttuvan hanakasti Wilsoniin.

Myös suksipuolella menee hyvin (Atomic), mutta mihin ovat kadonneet Wilsonin mailat huippugolfista? Bernhard Langerkin on vaihtanut merkkiä.

Jotkut terveysintoilijat moittivat Ameria kaksinaamaisuudesta: toisaalta yhtiö valmistaa välineitä terveelliseen elämäntapaan, toisaalta tupakkaa, jonka haitat ovat kiistattomat.

Tuskin Amer tupakasta luopuu. Hyrylän tehdas, Suomen ainoa lajiaan, kannattaa hyvin. Jos se lopettaa, ei kansa suinkaan tupakantuskaan kuole.

Amer tekee tänä vuonna kelpo tuloksen. Yhdeksässä kuussa on koossa jo 2,40 euroa osaketta kohti. Viime vuodelta maksettiin osinkoa yksi euro, joten lisätili odottanee.

Marimekko pitää vanhat suosikkimallit kunniassa ja luo koko ajan uutta. Juhlavuosi aiheutti ylimääräisiä kuluja, mutta voittoa näkyy kertyvän tyydyttävästi.

Kirsti Paakkasen lisäksi koko operatiivinen johto on naisten käsissä. Ja hyvin menee.

Kuva: Tapani Lepistö
Erkki Sinkko

| Sivun alkuun |