ammlehti.gif (1906 bytes)
siniot1.gif (15198 bytes)

90v.gif (6337 bytes)

 

Pörssi huimaa jo päätä

Päätä huimaa, toteaa pörssikolumnisti Erkki Sinkko palstallaan Osuustoiminta-lehdessä 7-8/99. Hex-indeksi ylsi marraskuun 17. päivänä ensimmäisen kerran 10.000 pisteeseen ja samaa vauhtia meni 11.000 rikki 26.11. Vuosi 1999 alkoi lukemasta 5.564.

Tietysti Nokia siivitti nousun. Yhtiö hypähti pörssiarvoltaan maailman 20 suurimman joukkoon, tarkemmin sanottuna siihen tuhannen miljardin markan ryhmään, johon kuuluvat Deutsche Telecom, IBM ja Coca-Cola. Uskomatonta!

Ulkomaalaiset ostavat edelleen Nokiaa. He omistavat jo yli 80 prosenttia sen osakkeista ja äänistä. Suomalaiset sijoittavat villisti pieniin informaatiotekniikan yhtiöihin ja maksavat niistä hurjia hintoja.

Hyvä esimerkki on Data Fellows, joka torjuu työkseen ohjelmistoihin pyrkiviä viruksia. Yhtiö kokosi tämän vuoden tammi-syyskuussa 90 miljoonaa markkaa liikevaihtoa ja teki lähes 7 miljoonaa markkaa tappiota. Itse asiassa yhtiön johto ounastelee voittoa syntyvän vasta ensi vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Sijoittajat jonottivat Data Fellowsin osakkeita pitkin Aleksia ja Keskuskatua 200 metriä pitkässä jonossa, saivat kukin 25 kappaletta, ostivat lisää pörssistä niin kovaan hintaan että yhtiön pörssiarvo nousi ylimmillään 4.500 miljoonaan markkaan. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Finnair maksaa noin 2,3 miljardia, vaikka omistaa 50 lentokonetta ynnä muuta omaisuutta.

Mutta omaisuudesta ei nyt maksetakaan vaan odotuksista. Toivottavasti Data Fellowsin 35.000 uutta omistajaa eivät pety. Jos pettyvät, yhtiön perustajien on syytä keksiä sellainen ohjelma, jolla voi suojautua piensijoittajien raivolta!

OKO ja Metsä-Serla nousussa

- Myös OKO ja Metsä-Serla ovat nousussa, Erkki Sinkko kirjoittaa ja toteaa, että vihdoinkin OKO saa aikaan jonkinmoista värinän tapaista pörssissä. Hinta nousi marraskuussa kymmeneen euroon, eikä hyvälle kehitykselle ole estettä.

Potkua antoi kelpo tulos tammi-syyskuulta. Liikevoitto nousi 35:sta 80 miljoonaan euroon. Voittoa kertyi yhdeksässä kuukaudessa 7 markkaa 40 penniä osaketta kohti. OKO maksoi viime vuonna osinkoa 2 markkaa 75 penniä, joten 25.000 osakkeenomistajalla on lupa odottaa reilua korotusta.

Pörssiyhtiö OKO maksaa omistajilleen selvästi paremman osingon kuin yksikään osuuspankin talletus- tai sijoitustili tuottaa säästäjälle.

Myös OKO voisi olla nykyistä parempi pörssiyhtiö. Näyttää siltä, että ammattilaisetkaan eivät vielä oikein tiedosta Op-ryhmän rakennetta. OKO häviää yleisön ja jopa asiantuntijoiden silmissä osuuspankkimassaan. Sinkon mielestä OKOn tiedotuksesta vastaavien pitää nyt herätä nostamaan yhtiön profiilia. Juuri nyt, kun Meritasta tulee ruotsalainen pankki, on suorastaan sosiaalinen ja psykologinen tilaus aidolle suomalaiselle pörssipankille.

Metsäteollisuus notkahti alkuvuonna niin syvälle, että Metsä-Serlan tuloksesta ei järin suuria odotettu. Mutta toimitusjohtaja Jorma Vaajoki yllättikin tiedottajat tammi-syyskuun infossa kelpo numeroilla: voitto osaketta kohti 5,53 markkaa. Pudotus 6,36 markasta ei näytä pahalta - semminkin kun voitto nousi jyrkästi vuoden kolmannella neljänneksellä.

Näkymät ovat lupaavat, arvioi Vaajoki. Selluloosan hinnan nouseminen kuuden dollarin paremmalle puolelle lupaa hyvää kannattavuutta Suomen paperiteollisuudelle ensi vuodeksi. Parantamisen varaa Metsä-Serlassakin toki on. Saksasta ja Englannista ostetut tehtaat vaativat kunnon saneerauksen. Sveitsin Biberistin tehdas näyttää hyvää esimerkkiä: paperin tuotanto on nostettu 280 tuhannesta tonnista yli 400 tuhanteen.

Osuustoiminta-lehti 7-8/99 sinkko.jpg (13317 bytes)

 

 

 

 

ERKKI SINKKO

 

| Sivun alkuun |