uotsivu.gif (3732 bytes)
Kylien ja maaseudun kehittäjät Rovaniemelle
Yhteisötaloudesta haetaan virtaa kyliin

Suomen Kylätoiminta ry:n hallinnoima Kylätalous-hanke kutsuu kaikki kylien ja maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet tahot kansainväliseen seminaariin Rovaniemelle 27.-28.6.2003. Seminaari on osa Equal-hankkeen IF A TREE… (Italy, Finland, Austria TRansnational ExperiencE) kansainvälistä kehittämiskumppanuutta.

Seminaariin ovat tervetulleita kylien maakunnalliset yhteenliittymät, kyläasiamiehet ja muut kyläaktivistit, maaseudun kehittämisyhdistykset eli toimintaryhmät, maakuntien liitot, kunnat, TE-keskukset, maaseutuoppilaitokset, osuuskuntien edustajat.

Seminaarin teema on Maaseudun paikallinen kehittäminen. Perjantain seminaari järjestetään Rovaniemen kaupungintalossa. Läänin tervehdyksen tuo maaherra Hannele Pokka. EU-tason puheenvuoron pitää alueiden komitean jäsen, varatuomari Pauliina Haijanen ja Suomen maaseutupolitiikkaa valottaa maa- ja metsätalousministeriön edustaja. Toimitusjohtaja Ilkka Halava puhuu kylien sosiokulttuurisesta etsikkoajasta ja aluetieteen professori Hannu Katajamäki maaseudun roolista uuden vuosituhannen Suomessa. Maakuntajohtaja Esko Lotvonen kertoo, miten tärkeä osa kylien kehittäminen on maakunnan kehittämistä.

Paikallisväriä tuovat Lapin yliopisto ja sodankyläläinen Lokan Luonnonvara Osuuskunta.

Tapahtuman koko ohjelma on netissä www.maaseutuplus.net/kylatalous/default.asp.

Potkua kylille

Koko maan kattava Kylätalous-hanke kannustaa kylien asukkaita taloudelliseen yhteistoimintaan ja uusien työmahdollisuuksien ja palvelujen luomiseen. Kylätalous on lähitaloutta, joka edistää paikallista hyvinvointia. Välineeksi sopii hyväksi havaittu osuustoiminta.

Hankkeen tarkoituksena on tutkia ja kehittää maaseudulle sopivia yhteisötalouden työmuotoja ja juurruttaa ne osaksi kylätoimintaa. Pyrkimyksenä on löytää paikallisilla, omaehtoisilla ratkaisuilla uusia työmahdollisuuksia, ansiolähteitä ja elinkeinoja. Se onnistuu yhdistämällä ja selkeyttämällä sellaisia tehtäviä, jotka tällä hetkellä jäävät vapaaehtoistyön ja yritystoiminnan välimaastoon. Tällaisia voi löytyä esimerkiksi ympäristönhoidon, kulttuuripalvelujen ja hoivatöiden puolelta.

Kylän yhteiselle talonmiehelle, metsurille tai mökkien huoltajalle riittäisi töitä, kunhan ne kylän puitteissa organisoitaisiin taloudellisesti järkevällä tavalla. Vanhenevan väestön hoivaajille olisi myös kysyntää kunnallisen palvelutarjonnan täydentäjänä. Hyviä malleja ja esimerkkejä löytyy jo eri puolilta Suomea muualle levitettäväksi.

Lisätietoa: projektipäällikkö Hanna-Leena Asunta
hanna-leena.asunta@kylatoiminta.fi

.

| Sivun alkuun |