ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Ylläreitä

Pörssiyhtiöt julkaisevat talouskatsauksen kolmen kuukauden välein. Monet yritysjohtajat pitävät tahtia liian kovana; isot projektit saattavan lykkääntyä harmittavasti aikarajan yli ja tiedottajien määrää on pakko lisätä.

OKOn toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen suututtaa kollegoitaan ehdottamalla kuukauden katsausväliä! Hän muistuttaa, että raportointivelvollisuus on säädetty sijoittajien suojaksi. Kuukauden raporttiväli vaikeuttaisi tulosten manipulointia ja lisäisi osakemarkkinoiden luotettavuutta.

Osakesäästäjät pitävät nykyistä tiheyttä sopivana. Uusi tekniikka tuo tuoreen katsauksen kuvaruutuun samaan aikaan kaikille. Pienomistajien ei tarvitse jäädä odottamaan painettua versiota viikkotolkulla.

Tammi-maaliskuun numerot on julkaistu ja viestimissä moneen kertaan puitu. Lujilla suomalaisyhtiöt ovat. Jos semmoinen tekijä kuin Nokia irtisanoo toistatuhatta ammattilaista, on tosi kysymyksessä.

Kustannuksia painetaan alas, jotta pahimman yli selvittäisiin. Minkäänlaista ylimääräistä riesaa ei kaivata - ilmisotaa, dollarin putoamista, suuren kauppakumppanin Saksan ahdinkoa.

Mutta oli aika mikä tahansa, aina löytyy pörssilistalta joitakin miellyttäviä yllättäjiä. Ne ovat kullanarvoisia esimerkkejä ja mielialan kohottajia.

* Ihmeiden aika ei ole ohi: pieni suomalaisyritys Nokian Renkaat menestyy ahtailla rengasmarkkinoilla mainiosti. Maapallon talvivyöhyke vaatii autoihin erikoisrenkaat, ja ne osataan Suomessa tehdä.

Nokian Renkaat tekee tanakkaa voittoa. Pörssikurssi on noussut vuodenvaihteen 34 eurosta 42 euroon. Hintaa nostaa myös valtausmahdollisuus: Nokia möi talvella 18,9 prosentin osuutensa Nokian Renkaista.

* Elcoteqin tuloksen paraneminen uuteen kausiennätykseen antaa toivoa koko it-alan nousulle. Yhtiön tarmokas toimitusjohtaja Lasse Kurkilahti tavoittelee tänä vuonna 3 miljardin euron liikevaihtoa (2002 1,84 mrd. euroa).

* Irtisanomiset ja muu kustannusten karsiminen nostaa yhä useammat pienet informaatiotekniikan yhtiöt kuiville. Hyvää kehitystä on alkuvuonna näyttäneet Aldata, Aspocomp, Comptel, Efore, Elektrobit, Endero, Evox Rifa, F-Secure, Incap ja Saunalahti.

Tiedän tarkalleen, että moni aloitteleva osakesäästäjä osti luettelon osakkeita kalliilla eikä enää halua muistella ikäviä. Rohkenen kuitenkin ehdottaa, että harkitsette keskihinnan alentamista korjausostolla!

* Nokia aloitti jälleen vuoden loistavasti, mutta kannattaa panna merkille, että TeliaSonera teki kolmessa kuukaudessa voittoa 293 miljoonaa markkaa. Se on paljon rahaa. Sonera aiheutti päänkivistystä kymmenilletuhansille sijoittajille. Ehkä uusi suuryhtiö antaa heille lähivuosina hyvitystä.

* Iloisiksi yllättäjiksi luettelen myös Alma Median, Fortumin, Jantonin, Kekkilän, Lassila & Tikanojan, OKO:n, Jaakko Pöyryn, Stockmannin ja Tamron.

Kysymys on jo vakaista voittajista ja kovan osingon maksajista.

Mainio Marimekko

Marimekko ja sen pääomistaja Kirsti Paakkanen möivät vuonna 1999 yleisölle 1,34 miljoonaa osaketta hintaan 7,25 euroa kappale.

Viime talvena järjestettiin ilmaisosakeanti ja pilkottiin osake niin, että kappalemäärä kolminkertaistui. Silti osake maksaa pörssissä 6,50 euroa ja omistajille on jaettu kolmessa vuodessa yhteensä 2 euroa osinkoa osaketta kohti.

Menestystarina, jolle tuskin löytyy vertaa. Päälle päätteeksi Kirsi Paakkanen kertoo, että myynti kasvoi talvella peräti 27 prosenttia ja voitto vielä enemmän.

Fiksuimmat lukijat ovat jo hoksanneet, että Marimekon voittokulku asettuu aikaan, jona Hexin yleisindeksi on romahtanut 18 000 pisteestä 5 500:een!

Kunnia Kirsti Paakkaselle ja hänen tiimilleen: kaikki kymmenen johtajaa ovat naisia!

Marimekon 2 200 osakkeenomistajaa ovat tyytyväisiä, mutta mistä lisää onnenkantamoisia?

Kunpa tietäisi. Ehkä joki pieni yhtiö löytää ensi nousukauden avittamana kirkkaan nousuputken.

Aina voi joitain ehdokkaita heittää. Älkää ampuko, jos ei pari seuraavista tärppää: Elcoteq, Elecster, Evox Rifa, F-Secure, Janton, Kesla, Kyro, Leo Longlife, Olvi, Ponsse, Tecnomen ja Vaisala.


Erkki Sinkko

| Sivun alkuun |