ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Hallintoa ja johtoa jälleen sparrataan

On jälleen se aika vuodesta, jolloin julkaisemme analyysit osuustoimintayrityksistä. Samalla yritämme ennakoida niiden toimintaympäristön muutoksia seuraavaksi puoleksitoista vuodeksi. Kuinka suomalainen osuustoiminta tänään voi?

Ensimmäisen kerran teimme nämä analyysit kesällä 1995, jolloin ne tehtiin pääosiltaan vuoden 1994 tiedoilla. Eli seurantamme aikajänne on tällä hetkellä noin yhdeksän vuotta.

Tämä klassikoksi muodostunut Vuosikirja ilmestyy nyt kahdeksannen kerran, jos mukaan ei lasketa vuosina 1901-1945 ilmestyneitä vastaavantyyppisiä Pellervon Vuosikirjoja. Alkuvuosina Hannes Gebhard jyrisi niissä sen ajan tyyliin, että "osuustoimintaliikkeessä on vielä paljon puutteita ja harhapoluista pitäisi varoittaa". Ne olivat usein nykyistä paljon suorasukaisempaa "ohjausta liikkeen puutteiden parantamiseen".

Nykyisin olemme selvästi pehmeämmällä linjalla. Sparraamme ot-yritysten hallintoa ja johtoa. Tätä tyyliä on meillä kehitetty pitkään. Käyttämillämme yritysanalyytikoilla on pitkä ja monipuolinen kokemus myös yritysten kouluttajina ja tutkijoina.

Vuosikirjan kirjoittajilla on vapaus antaa yrityksille niin ruusuja kuin risujakin. Toimittajana olen korostanut sitä, että kirjoittajamme ovat neutraalissa asemassa olevia asiantuntijoita ja että he sellaisina myös säilyvät. Se on oleellista esimerkiksi lehden uskottavuuden ja kiinnostavuuden kannalta, jotka ovat lukijoiden kannalta ensiarvoisia.

Osuustoiminnan koko kirjo mukaan

Mekin aloitimme Pellervon Vuosikirjana, mutta nyt olemme laajentaneet tämän teemanumeron Osuustoiminnan Vuosikirjaksi. Mukaan on siis otettu myös muu kuin pellervolainen osuustoiminta, osuuskaupat ja myös lyhyt katsaus keskinäiseen vakuutustoimintaan.

Jatkossa ottaisimme myös uusosuustoiminnan mielellämme mukaan seurantaan, jos siitä vain olisi saatavilla riittävä tietopohja ja jos voimat riittäisivät sen selvittämiseen. Osuustoiminta -lehdellä yhdessä Pellervon uusosuustoimintaprojektin kanssa on tosin nyt ensimmäisen kerran parhaillaan menossa suppea selvitystyö perustuen uusien osuuskuntien jäsenmäärien, liikevaihtojen ja työllisyysvaikutusten selvittämiseksi. Se perustuu otantaan Pellervon rekisteristä.

Keskustelua viedään eteenpäin

Monet myrskyt kokenut ja yhteen hioutunut analyytikkotiimimme on edelleen koossa. Kaikki ovat jälleen kerran pistäneet parastaan eletyn intiaanikesän keskelläkin. Myös persoonallisia puheenvuoroja käytetään. Ne toivottavasti värittävät ja vievät osuustoimintakeskustelua eteenpäin.

Mutta kun analyysien teko on varsin tarkkaa ja vaativaa hommaa, niin aina on sekin riski olemassa, että kiireessä esimerkiksi joku luku lipsahtaa pieleen. Onneksi noita lipsahduksia ei eletyssä kahdeksassa vuodessa juuri monta ole sattunut, mistä kiitos kaikille tekijöille! Toki mennyt ei koskaan ole tae siitä, etteikö joku voisi mennä pieleen juuri tällä kerralla. Pienen lehden ongelmana ovat tietysti ne hyvin pienet voimavarat, jotka kulloinkin saadaan kokoon Vuosikirjan kaltaisia erikoisnumeroitakin tekemään.

Mahdolliset virheet joka tapauksessa lupaamme tarvittaessa korjata seuraavassa numerossa lokakuussa. Jos nopeammin on tarve korjata, niin nykyisin lehtemme nettisivuille korjaus saadaan yleensä välittömästi, sen osoite on: www.osuustoiminta.coop/ot

Renki ja isäntä

Enemmän keskustelua toivomme. Osuustoimintaliikkeen mennessä eteenpäin kaivataan lisää keskustelua mm. tavoitteista, yhteistoiminnan mahdollisuuksista ja strategioista - omat kokemukset ovat aina arvokkaita.

Minusta kuitenkin hyvä tuloskin on vain väline - eli rengin roolissa. Itsevaltiasta isäntää siitä ei osuustoiminnassa pidä tehdä. Kohdentuvatko esimerkiksi runsaat voitot juuri sinne minne kunkin ot-yrityksen jäsenistön enemmistö todella toivoisi niiden menevän? Kokonaisvaltaisempi tutkimus tästä taitaa olla vielä tekemättä.

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |