uotsivu.gif (3732 bytes)

Hyvä neuvonta synnyttää osuuskuntia

Kun on asiantuntevaa neuvontaa, syntyy myös osuuskuntia. Näin totesi Niina Immonen osuustoimintayrittäjyyden koulutuspäivässä Espoossa elokuun lopulla. Hyvältä vaikuttaakin, sillä koulutuspäivässä oli noin 80 osanottajaa.

Immonen on osuuskuntaneuvoja Tampereen Seudun Osuustoimintakeskuksessa ja tähtää väitöskirjaan yhteisötaloudesta. Viime vuonna perustetuista osuuskunnista polkaistiin käyntiin tällä alueella 17 prosenttia, vaikka väestöstä siellä on noin 6 prosenttia. Yli 85 prosenttia niistä painottuu asiantuntijuuteen. Osuuskunnat maksavat palkkaa 500 ihmiselle, liikevaihtoa kertyy noin 10 miljoonan euroa.

Tämän vuoden tammi-helmikuussa valtakunnallinen saldo on Pellervo-Seuran mukaan noin 50 rekisteröityä uusosuuskuntaa.

Niina Immonen Pellervo-Instituutissa
Neuvoja on työajoista riippumatta asiakkaansa käytettävissä etenkin yrityksen perustamisvaiheessa, kertoi Niina Immonen. Kuva Markku Nummi

Immosella oli esitellä koko liuta menestystarinoita sekä ihka tuoreita yrityksiä. Maan ensimmäisen osuuskuntamuotoisen parturi-kampaamon ZigZagin perustajat panivat kukin 50 000 markkaa pääomaa osuuskuntaan, hyvin menee, ja nyt noin kolmen vuoden jälkeen osuuskunta pystyisi tarvittaessa maksamaan eroavalle jäsenelle hänen osuuspääomansa takaisin. Näkövammaisten Tamrinki on saanut isoja yhteistyökumppaneita tuottaessaan näkövammaisten palveluja. Ravitsemusterapeuttien VitaMiinoissa on jäseniä eri paikkakunnilta.

Tuorein tapaus on elokuun 2002 alussa perustettu Rakennus Teisko osk. Hallituksen puheenjohtaja Kari Miettinen kertoo suoraan rakennustyömaalta, että kaikki kahdeksan jäsentä on jo työllistynyt, kysyntää riittää, ja pari uutta jäsentä on tulossa mukaan.

Yritysneuvoja Jukka Pötry Lahden yrityskeskuksesta sanoi osuuskunnassa olevan mahdollista yhdistää sopivasti perinteistä yrittäjyyttä sekä perinteistä palkkatyötä.

Jarmo Hänninen Idekoopista kertasi, miten osuuskunta perustetaan. Nimessä on mainittava osuuskunta, osuus- tai osk, ruotsiksi andelslag, andels- tai anl. Myös aputoiminimiä voi olla tietyjä toimintoja varten. Nimivaihtoehtoja voi ilmoittaa kolme.

Ari Tirkkonen Kuusamosta on matkailuyrittäjä. Osuuskunnassa on muita jäseniä, joilla on vetokoiria ja hevosia. Rukan pohjoispuolella olevat asukkaat voivat hyötyä yrityksestä myymällä erilaisia palveluja tai käsitöitä matkailun käyttöön. Saatetaan tarvita sauanlämmittäjää, avannon avaajaa tai autokuski kun jonakin päivänä paikalle pölähtää lentokoneellinen eksoottista väkeä.

Tirkkonen päivitteli kokemaansa julkisen rahoituksen nihkeyttä osuuskuntaa kohtaan, vaikka juridisia esteitä ei ole. Kun hänelle sanottiin yrityksen olevan haavoittuva, jos jokin yksikkö putoaakin pois pelistä, hän totesi, että niin tapaa olla yrittämisessä, oli yritysmuoto mikä hyvänsä.

Osuustoiminnan neuvonta on tulossa osaksi Seutu-YPP:n palvelua. Seudullisia yrityspalveluja tulee mahdollisesti 50 pisteeseen pienissä ja keskisuurissa seutukunnissa vuoteen 2007 mennessä.

Markku Nummi

 

| Sivun alkuun |