ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Ot-yritysten keskinäinen kilpailu on arkipäivää
Markkinaosuudet vahvistuvat lähes kautta linjan

Olemme seuranneet osuustoiminnan yhteistä markkinaosuutta vuodesta 2000 lähtien. Osuustoiminnan markkinaosuus on vahvistunut kaikilla rintamilla: tuottaja-, kuluttaja- ja palveluosuustoiminnassa.

Eniten on vahvistunut tuottajaosuustoiminta. Rivit ovat tiivistyneet - vaikka keskinäisesti terveesti kilpaillen - samalla kun jäsenmäärät ovat maatalouden vaikeuksien ja tilojen lopettamisten vuoksi nopeasti vähentyneet.


1) Lihanhankinnasta tuottajilta 2) Pakatuista munista
3) Osuus pt-kaupasta 4) Vahinkovakuutuksen vakuutusmaksutulosta 5) Osuus markkinahakkuista yksityismetsistä 6) Osuus maidon vastaanotosta 
7) Talletuksista 8) Liikevaihdosta 9) Osuus maatalous-
kaupasta

Selvä vahvistuminen näkyy tänä päivänä myös kuluttajaosuustoiminnassa eli osuuskaupoissa sekä palveluosuustoiminnassa eli pankki- ja vakuutusalalla.

Kilpailu teki hyvää liha-alalle

Eniten osuustoiminnan ote on tiivistynyt liha-alalla, jossa hankintaosuus on noussut peräti seitsemän prosenttiyksikköä 78 prosenttiin. Ei kilpailu pahaa osuustoiminnallisille lihataloille ole tehnyt, vaikka sitä aikanaan Suomen EU-jäsenyyden alla kovasti pelättiinkin.

Atria ja HK Ruokatalo ovat pärjänneet erinomaisesti viime vuosina myös Suomen lähialueilla. Järvi-Suomen Portti puolestaan on nyt keskellä niitä vaikeuksia, joista tässä Vuosikirjassa olemme useita vuosia varoittaneet. Liikkeenjohdon jatkuva ylioptimismi johti Portissa tänä keväänä johdon vaihtumiseen ja toiminnan uudelleen tarkasteluun.

Osuustoiminnallisilla munapakkaamoilla on liki yhtä hurja nousu, 6 prosenttiyksikköä. Mukana näkyy nyt myös A-munan oston vaikutus Munakunnalle. Yritysten pärjäämiseen alalla vaikuttavat etenkin kananmunien tuotantomäärät, jotka eivät saisi riistäytyä jälleen raskaaksi ylituotannoksi.

Valio vahvistui uudelleen

Osuusmeijereiden yhteinen markkinaosuus kerätystä maidosta on noussut jo 97 prosenttiin. Valio-ryhmä on selvä markkinajohtaja, vaikka sen asema välillä hiukan heikkeni, mutta nousi uudelleen Maito-Pirkan ja Kainuun Osuusmeijerin palattua Valio-ryhmään. Nyt myös ruotsinkielinen Milka, jolla on ollut sekä oma tuotanto että markkinointi, on koputtelemassa Valion ovia.

Muutamat Valion kanssa kilpailevat osuusmeijerit ovat säilyttäneet kunnioitettavan paikallisen tai alueellisen asemansa. Merkittävä osa siitä on liittoutunut markkinoinnissa Ingmanin kanssa.

Kotieläinjalostus on säilynyt poikkeuksellisena toimialana. Markkina on pidetty 100-prosenttisesti. Jatkossa se tullee sianjalostuksessa kuitenkin kotieläinjalostusryhmän osalta pienentymään, kun yhteistä säveltä suurimpien lihatalojen Atrian ja HK Ruokatalon kanssa ei löytynyt.

Kukaan ei ole menettänyt

Selviä voittajia ovat myös S-ryhmä ja Tapiola-ryhmä. Molemmilla markkinaosuudet ovat vahvistuneet 2,2 prosenttiyksikköä. Sekin on käytännössä valtavasti lisää uutta bisnestä niille. Huomionarvoista on etenkin S-ryhmän osuuskauppojen jäsenmäärän nopea kasvu.

Osuuspankkiryhmä ja Paikallisosuuspankit ovat molemmat vahvistaneet asemiaan 0,4 prosenttiyksikköä talletuksilla mitattuna. Pellervo-Seuraan kuuluvassa osuustoiminnassa jäsenmäärältään aivan ylivertainen on Op-ryhmä.

Erikoinen tilanne on sikäli, että kukaan osuustoiminnassa ei ole menettänyt markkinaosuuksiaan. Paikallaan polkevat Lähivakuutus-ryhmä ja Hankkija-Maatalous Oy, joiden markkinaosuudet ovat säilyneet prikulleen samoina.

Tarkan pelin paikka kolmella

Hätäkelloja ei nyt tässä Vuosikirjassa tarvinnut soittaa minkään yksittäisen ot-yrityksen kohdalla. Milkan, Portin ja Metsäliiton kohdalla olemme puhuneet varoittavia sanoja jo useamman vuoden aikana, Milkan kohdalla selvästi pisimpään.

Metsäliitto on kooltaan ja merkitykseltään ylivoimainen. Se myös toimii Suomen kansantalouden kannalta edelleen hyvin keskeisellä sektorilla. Johto on taatusti tilanteen tasalla ja uskon, että homma jälleen kerran hantteerataan kunnialla. Jos markkinat viimein parantuisivat, Metsäliitto nousisi jälleen nopeasti ja komeasti.

Metsäliitto on nostanut neljässä vuodessa osuuttaan markkinahakkuista yksityismetsistä yhdellä prosenttiyksiköllä, 35 %:iin. Yritys on pystynyt kehittämään puulle paljon uusia markkinoita ja käyttöä. Se operoi kansainvälisesti hyvin pääomaintensiivisellä alalla, jolla pienillä puskureilla ei pitkään pärjää. Velkaantuminen on saatava pian kuriin.

Kansanedustajat heräsivät liian myöhään

Metsäliiton jäsenistön kukkarosta tuota kaivattua puhdasta tuohta löytyisi lisääkin, mutta nyt jopa kansanedustajat ovat aiheuttaneet kosolti lisää harmia yritykselle. Eduskunta nimittäin päätti kesäkuussa osuuspääomien muita pääomia matemaattisesti laskien 60-kertaa tiukemmasta verokohtelusta.

Tällainen estäisi tarpeellisen kehityksen niin Metsäliitossa kuin monessa muussakin suurimmassa ot-yrityksessä.

Tosin kansanedustajat hyväksyivät myös ponnen, jolla asia luvattiin pikaisesti selvittää alkavan syksyn aikana. Asiasta kirjoitetaan tarkemmin tässä lehdessä toisaalla sivuilla 3 ja 10 - 11. Kysymys asiassa ei ole pelkästään "Lex Metsäliitosta", vaan se koskettaa ihan kaikkia osuustoiminnan haaroja.

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |