uotsivu.gif (3732 bytes)


Parhaat osuustoiminnan nettiosoitteet?

Haku sanalla osuuskunta tuottaa Internet-hakukone Googlessa noin 71 100 osumaa ja osuustoiminta 10 400 osumaa.

Co-operative -haulla pääsee klikkailemaan yli 52 miljoonaa sivua. Jos klikkaisi sekunnissa auki yhden sivun, kuluisi aikaa yli puolitoista vuotta. Mutta englanninkielessä on ongelmansa:
Englanninkielinen sana co-operative tarkoittaa sekä osuuskuntaa että osuustoiminnallista, mutta lisäksi se tarkoittaa yhteistoimintaan halukasta eli avuliasta. Yleensä osuuskunta-merkityksessä kirjoitetaan väliviivalla, mutta välillä ilmankin. Näin sekavuutta ei voi välttää. Haut eivät lisäksi näytä osaavan erottaa väliviivaa. Vielä enemmän vastaavaa sekaannusta tulee sanan co-operation kanssa, koska osuustoiminnan lisäksi se tarkoittaa yhteistyötä, eli on siinä merkityksessä paljon yleisempi kuin osuustoiminnan merkityksessä. Molemmissa merkityksissä voidaan kirjoittaa väliviivan kanssa tai ilman, toki väliviivalla yleisemmin osuustoimintaa ja ilman sitä yhteistyötä tarkoittaen. Usein merkitys selviää vain asiayhteydestä.

Näin tutkimuksen
ammattilainen toimii


Tietoa osuustoiminnasta kannattaa siis ruveta etsimään koti- ja ulkomaisista portaaleista tai opetella hienosyisempiä hakuja. Tutkimusjohtaja Raija Volk PTT:stä käyttää yleensä hakusanoja osuustoiminnan tietojen etsintään.

- Käytän suoraan paljon yritysten kotisivuja. Nekin etsin yleensä haulla. Esimerkiksi suomalaisilla ja pohjoismaisilla osuuskunnilla on yleensä hyvät kotisivut. Jos haluan tietoa ruotsalaisista osuuskunnista, laitan yleensä ruotsinkielisen haun - ja saksankielellä saksasta.

- Rajaamalla hakua aiheen suuntaan saa yleensä valtavan kasan aineistoa. Selaamalla hakua näkee pian, sattuiko sen määrittelemään kuten halusi. Jos etsin vaikkapa tieteellisiä artikkeleita, laitan hakuun jonkin tyypillisen sanan ja saan heti muutamia akateemisia lähteitä, joista pääsee eteenpäin.

- Tiedot vanhenevat ja nettisivuja ei aina pidetä kovinkaan hyvin yllä, siksi minusta tiettyjä suosikkiportaaleita tai -osoitteita, joista aina kannattaisi lähteä liikkeelle, ei kannata käyttää. Haku Yahoolla tai Googlella on nykyään nopeaa ja tehokasta, kunhan vain saa rajattua valtavasta määrästä haluamansa.

Työelämän tarpeet
eri kuin tutkimuksen


Osuuskuntia ja tiedon tarpeita on monenlaisia ja monenkokoisia. Hankkija-maatalouden toimitusjohtaja Ensio Hytönen käyttää internetiä 80-90-prosenttisesti yhteistyökumppanien ja kilpailijoiden, eli saman toimialan yritysten sivujen lukemiseen.

- Sieltä näkee, mitä muut touhuavat, kertoo Hytönen, jota kiinnostaa esimerkiksi kilpailijoiden tuloksen ja myynnin kehitys. - Tietoja on helppo päivittää, koska kaikki raportoivat tietyllä systematiikalla.

Hytösellä ei tämän lisäksi ole juuri aikaa istua netin ääressä, eikä hän näe mitään yleistä osuustoimintaan liittyvää tiedontarvetta, mitä verkko voisi tyydyttää. - Pienempien tuotanto-osuuskuntien ja suurten yritysten kuviot ovat hyvin erilaisia.

Koti- ja ulkomaisia lähtöpaikkoja

Pellervo-Seuran www-sivuilta pääsee jo pitkälle. Siellä on monipuolisesti perustietoja ja linkkejä: ajankohtaista tietoa, alan yhteisöjä, palveluja, julkaisuja ja koulutusta. Suomalaisten ot-yritysten sivut avautuvat pääsivulta. - Siellä on paljon tietoa. Jäsenorganisaatioiden informaatio saisi olla enemmän esillä, toivoo Coop Finlandin hallituksen puheenjohtaja ja uudessa Kansan Sivistystyön Liiton, KSL:n opintojohtajan tehtävässä aloittanut Pekka Pättiniemi.
www.pellervo.fi

Kotimaiset pienosuuskunnat:

Uusosuustoiminnan palvelusivusto Wuokko
www.pellervo.fi/wuokko

Osuustoiminnan kehittäjät - Coop Finland ry
www.coopfin.coop

Uusosuuskuntien yritysrekisteristä löytyy tietoa 1 442 osuuskunnasta toimialan, sijainnin tai nimen mukaan tehtävällä haulla:
www.pellervo.fi/wuokko/okunnat

Verkottuvat pienosuuskunnat Netco -projekti
www.palveluosuuskunnat.net/netco

Opetusministeriön tuella luotu Yrittäjän tietopankki tarjoaa perustiedot yrityksen perustamisesta, myös osuuskunnasta yritysmuotona kaikkine perustamistoimineen:
www.imol.fi/tietopankki/index.html
www.imol.fi/tietopankki/perustaminen/index.html

Kauppa- ja teollisuusministeriön koordinoimassa Yritys-Suomi verkkopalvelussa on neuvoja yritystoiminnan eri vaiheisiin - myös osuuskunnan perustamiseen: 
www.yrityssuomi.fi

Osuuskunnankin perustamiseen johtavan lomakkeen saa yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä. Siellä voi asioida patentti- ja rekisterihallinnon sekä verohallinnon kanssa:
www.ytj.fi/


Kansainvälisen Osuustoimintaliitto ICA:n sivuilla on mm. yhteystiedot kaikkiin jäsenjärjestöihin. Suomesta on linkit Pellervo-seuraan ja SOK:n nettisivuille. Suurimmalla osalla jäsenistä on jo omat www-sivut. Vain Afrikassa ja Aasiassa on paikoin aukkoja.
www.coop.org

- CECOP:n (European Confederation of Worker´s Co-operatives, Social Cooperatives and Participative Enterprises) sivuilta löytyy hyödyllisiä tietoja ja linkistöjä, suosittelee Pekka Pättiniemi. Sieltä löytyy linkkejä mm. moniin kansallisiin osuustoiminnan yhteistyöorganisaatioihin.
www.cecop.coop

- Englannin osuustoimintaliikkeen sivuilla on hyviä materiaaleja, kehuu Pättiniemi. Sivusto yhdistää monenlaisia osuustoiminnallisia yrityksiä. Englannin osuustoiminnallisten yritysten liitto:
www.co-opunion.coop/live/welcome.asp

The Co-operative Group, Britannian suurin kuluttajaosuuskunta, jonka sivuilla on paljon tietoa ja linkkejä muuallekin:
www.co-op.co.uk

Cooponline on eräänlainen brittiläisten osuuskuntien yhteinen verkkokauppa. Palvelusta löytyy osuuskuntia yhteystietoineen alueen ja toimialan mukaan.
www.cooponline.coop

Pättiniemi kehuu myös Ruotsin osuustoimintainstituutin verkkopalvelua. - Mielenkiintoista tavaraa, hyviä selvityksiä laajalti ympäri maailmaa. Siellä on saatavilla esimerkiksi tutkimusseuran vuosikirjoja pdf-muodossa.
www.koopi.se

Ruotsalainen osuustoiminnan kehittämisorganisaatio:
www.kooperativutveckling.org/index1.html

Ruotsalainen Land Lantbruk on LRF:n (Lantbrukarnas Riksförbund) lehti ja sen kotisivuilla kohdassa `bondenytta´ löytyy linkkikokoelma myös maatalousosuustoimintaan.
www.lantbruk.com

Viron osuustoimintaliitto, Eesti ühistegeline liit:
www.eca.ee

Puhdasta yritystietoa osuustoiminnallisista jäteistä löytyy mm. seuraavilta sivuilta:

Danish Crown, Tanska:
www.danishcrown.dk

Südfleisch, Saksa
suedfleisch.de/onliner/home/home

Arla Foods, Tanska-Ruotsi
www.arlafoods.com

Sodiaal, Ranska
www.sodiaal.fr


Yhdysvaltain osuustoiminnasta tietoa etsivälle Pättiniemi suosittelee Wisconsinin yliopiston sivuja, University of Wisconsin, Center for Cooperatives.
www.wisc.edu/uwcc

North American Students of Cooperation
www.nasco.coop 

National Council of Farmer Cooperatives
www.ncfc.org

Pankkitoimintaa:

Credit Union National Association and Affiliates, USA 
www.cuna.org

Volksbank Hannover, Saksa 
www.vbhan.de

Vakuutusala:

National Mutual Insurance Federation of Agricultural Cooperatives, Japan
www.zenkyoren.or.jp

Cuna Mutual Insurance Society, USA
www.cunamutual.com/cmg/home

The Argentine Association of Co-operatives and Mutual Insurers, Argentiina 
www.bawtime.com/aacms

Metsätalous:

Norges Skogeierforbund 
www.skog.no

Sustainable Woods Cooperative, USA
my.execpc.com/~tmbrgrn


Internet-osuuskuntia maailmalla

Maailmalla on jonkin verran internet-palveluja tarjoavia osuuskunta. Mikael Böök suomalaisesta Internet-osuuskunta Katto-menystä mainitsee englantilaisen Poptelin, josta on lähtöisin the Phone Co-op. Se tarjoaa erilaisia teknisiä internet-palveluja.
www.phonecoop.coop/internet

Poptel perustettiin jo vuonna 1986. Sillä on toiminnassaan sosiaalisia päämääriä.
www.poptel.coop/poptel

Poptel Techlogy on oma osuuskuntansa, joka suunnittelee yhteisöille ja organisaatioille erilaisia verkkoratkaisuja.
www.popteltechnology.coop

- USA:ssa on useita vastaavia osuuskuntia, esimerkiksi Magnolia Road Internet Co-op, kertoo Böök.
magnoliaroad.net

Ranskassa vastaava osuuskunta on nimeltään Ouvaton:
www.ouvaton.coop

Markku Juusola

| Sivun alkuun |