ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Venäjälle riskiä ottamaan

Äskeisellä Moskovan-matkallani huomioni kiinnittyi kahteen asiaan: tuhansiin köyhiin ja muutamiin rikkaisiin. Sama pätee rakennuksiin: silmänkantamattomiin huonokuntoisia betonikolosseja ja muutamia kauniita kunnostettuja.

Liikenteen katkun keskellä silmiini osuivat Ikean ja Stockmannin uudet myymälät. Ikea on perheomisteinen ja Stockmann pörssilistattu yhtiö. Ikea on investoinut Venäjälle kahteen suureen rakennusprojektiin, joihin myös Stockmann avaa tavaratalonsa. Olisivatko samanlaiset investoinnit liian riskaabeleja pörssiyhtiölle?

Johdon optiot ja institutionaaliset sijoittajat eivät välttämättä aina rohkaise tällaiseen riskinottoon. Riskit, joiden vaikutus yhtiön osakkeen hintaan ilmenevät seuraavan 12 kuukauden aikana, ovat juuri tällaisia riskejä - olkoonkin, että niiden vaikutus yhtiöön pidemmällä aikavälillä olisi positiivinen. Isoilla markkinoilla jalansijan saaminen vie vuosia.

Erilaisuutta tarvitaan
kehityksen turvaksi

Onneksi liiketoimintaa voi harjoittaa monilla eri tavoilla. Todelliseen kehitykseen tarvitaan erilaisuutta myös liiketoiminnan harjoittamisessa. Ikea otti ensimmäisenä askeleen, ja Stockmann tulee heidän suojissaan.

Rakennusyhtiöt, kuten YIT ja sen ruotsalaiset kilpailijat, NCC ja Skanska, toimivat myös Venäjällä. Kuten Ikea, myös ne toimivat venäläisten tavoilla.

Lähinnä vain talojen kuoret, toisin sanoen katot, seinät, lattiat, ikkunat, piiput ja sähköistys asennetaan rakennusvaiheessa. Asunnonostajien on maksettava käteisellä, koska asuntoluototus ei Venäjällä toimi. Kaapistot, lattiapinnat, keittiöt, kylpyhuoneet ja muu sisustus seuraavat perässä Ikean ja Stockmannin kautta. Mukana olevien yhtiöiden symbioosi on kiinnostava.

Vientituella Suomen
yritykset itään

Useimpien mielestä bisneksen tekeminen Venäjällä sisältää riskejä. Näin mitä todennäköisimmin onkin, mutta joskus näillekin markkinoille on mentävä.

Kilpailijat muista maista saattavat ehtiä ensin, jos emme ota tilaisuudesta vaarin. Sanon "me", koska yhteisiä ponnistuksia valtion vientitukien avulla tarvitaan, jotta myös pienet ja keskisuuret yritykset pääsevät mukaan.

Venäjä on valtava ja nopeasti kasvava markkina-alue. Suomalaisten yritysten on saatava jalansijansa myös siellä. Kun puhutaan riskeistä, helposti unohdetaan, millaista oli sata vuotta sitten myös Yhdysvalloissa, kun Nelson Rockefeller ja JP Morgan rakensivat öljy- ja pankki-imperiumejaan. He käyttivät raakaa voimaa ja pelasivat kovaa peliä. Tilanne ei eroa tämän päivän Venäjästä.

Suomalaiset yritykset tarvitsevat tukea päästäkseen osallisiksi sijoituksista infrastruktuuriin, alkutuotantoon, teollisuuteen ja muihin hankkeisiin. Saksa, Ruotsi, Yhdysvallat ja monet muut maat tukevat voimakkaasti yritystensä toimintaa Venäjällä. Suomen täytyy panostaa enemmän, onhan meillä pitkä yhteinen raja nopeasti parantuvine rata- ja maantieyhteyksineen.

Nicholas Anderson

| Sivun alkuun |