ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Kansainvälisen osuustoimintaliiton tilasto vahvistaa:
SUOMI MAAILMAN VAHVIN OSUUSTOIMINTAMAA

Osuustoiminnan taloudellinen merkitys on Suomessa suurempi kuin missään muussa maassa maailmassa. Tämä käy ilmi Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n julkaisemasta tuoreesta tilastosta, joka sisältää 300 maailman suurinta osuustoimintayritystä liikevaihdon mukaisessa järjestyksessä.

Suomesta tälle Global 300 -listalle on päässyt peräti yhdeksän osuustoiminnallista ja keskinäistä yritystä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli 16 % Suomen bruttokansantuotteesta.

Tämä on suurempi osuus kuin yhdessäkään toisessa maassa. Seuraavaksi suurimmat osuustoimintamaat tällä mittarilla ovat Uusi-Seelanti (13,9 %) ja Sveitsi (11,0 %). Myös muut pohjoismaat sijoittuvat listan kärkipäähän.

On kuitenkin hyvä muistaa, että osuustoimintayritysten todelliset osuudet bruttokansantuotteesta ovat selvästi pienemmät, koska todellisten osuuksien laskemiseen tarvittaisiin tietoa pikemminkin jalostusarvosta kuin liikevaihdosta. Sitä tietoa ICA ei ainakaan nyt ensimmäisellä kerralla ole kerännyt.

Suomelle tuplasti kultaa

Vaihtoehtoisena mittarina voidaan pitää listalle päässeiden osuustoiminnallisten yritysten lukumäärää kunkin maan väestömäärää kohden. Myös tällä mittarilla osuustoiminta Suomessa on laajempaa kuin missään toisessa maassa.

Suomesta pääsee tälle listalle 1,72 osuuskuntaa miljoonaa asukasta kohti. Seuraaviksi sijoittuvat Uusi-Seelanti (1,48), Norja (1,30), Alankomaat (1,16) ja Sveitsi (0,95).

Eniten osuuskuntia listalle on päässyt Yhdysvalloista, josta edustettuna on 62 osuuskuntaa. Tämä vastaa noin 0,21 osuuskuntaa miljoonaa asukasta kohden. Seuraaviksi eniten yrityksiä listalla on Ranskasta (45) ja Saksasta (33).

Sen sijaan esimerkiksi Kaukoidän valtiot menestyivät yllättävän huonosti. Japanista pääsi listalle 18 osuuskuntaa (0,14 miljoonaa asukasta kohden) ja Etelä-Koreasta vain kaksi (0,04). Toisaalta maailman kaksi suurinta osuustoiminnallista yritystä tulivat Japanista ja listan viides Etelä-Koreasta.

Osuustoiminta keskittyy neljälle toimialalle

Tilastosta näkyy myös selvästi se, että suurimmat osuustoiminnalliset yritykset keskittyvät tietyille toimialoille, joita ovat maatalous ja elintarviketeollisuus, pankki- ja rahoitustoiminta, vakuutustoiminta sekä tukku- ja vähittäiskauppa.

Nämä neljä toimialaa yhteensä edustavat yli 90 % listattujen suurimpien yritysten lukumäärästä ja liikevaihdosta. Terveydenhuollon osuuskunnat olivat myös hyvin edustettuina erityisesti Alankomaissa ja Yhdysvalloissa.

Suomesta on listalla edustettuina yrityksiä kaikilta näiltä neljältä pääasialliselta toimialalta. Suurin listalla oleva suomalainen yritys on Osuuskunta Metsäliitto, joka on kolmanneksi suurin maa- ja metsätalouden tuottajaosuuskunta maailmassa ja suurin Euroopassa. Se sijoittuu listalla sijalle 17.

Metsäliitoa suuremmat tuottajaosuuskunnat ovat Zen-Noh Japanista, joka on myös listan suurin osuuskunta, ja NACF Koreasta - ne molemmat edustavat elintarviketeollisuutta.

Swedish Meats on listalla sijalla 174, kun taas sen ostanut HK Ruokatalo on sijalla 226. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto 2004 oli 2.164 milj. dollaria, millä olisi tullut 102. sija. Tuleva HKScan, mikäli ruotsalaiset kaupan hyväksyvät Atrian kilpailevasta vastatarjouksesta huolimatta, siis noussee hieman osuusmeijereiden omistamaa Valio Oy:tä suuremmaksi.

SOK kaupan kahdeksanneksi

Suurimpien osuuskuntien joukossa on myös useita osuuskauppoja, sekä osuustoiminnallisia tukku- että vähittäiskauppoja. Suurin osuuskauppa on sveitsiläinen Migros, joka on listalla seitsemäntenä. Heti sen jälkeen tulevat brittiläinen The Co-operative Group ja saksalainen Edeka.

Hieman Metsäliiton edelle listalla sijoittuu pohjoismaiden suurin osuuskunta Coop Norden, joka on 15. suurin kaikista osuuskunnista ja viidenneksi suurin osuuskauppa. SOK on listalla 38. ja kahdeksanneksi suurin kaupan alan osuuskunta.

Suurimmat osuuspankit Euroopassa

Maailman suurimmat osuuspankit löytyvät Euroopasta. Ranskalainen Credit Agricole sijoittuu osuuskuntien listalla kolmanneksi. Seuraavina ovat hollantilainen Rabobank (11.) ja italialainen Unipol (12.).

Seitsemästä suurimmasta pankista peräti neljä on ranskalaisia. OP-ryhmä on 126.:s ja sijoittuu pankeista sijalle 15.

Vakuutusalan osuustoiminnallisia ja keskinäisiä yrityksiä listan kärkipäässä on useita, suurimpina Japanin Zenkyoren (listalla 2.), Yhdysvaltain Nationwide (listalla 4.), ja Ranskan Groupama (6.). Tapiola on listalla 63. ja vakuutusyhtiönä se sijoittuisi sijalle 15. Se on tosin luokiteltu ajantasaisesti rahoitusalan monitoimiyritykseksi.

ICA laati tämän tilaston ensimmäistä kertaa. Sen tarkoituksena on selvittää ja tehdä tunnetuksi osuustoiminnallisten yritysten taloudellista merkitystä. Sitä päivitetään jatkossa säännöllisesti.

Panu Kalmi
panu.kalmi@hse.fi

Kirjoittaja on Helsingin kauppakorkeakoulun dosentti. Hänen tutkimusaiheitaan ovat mm. henkilöstöjohtamisen tuottavuusvaikutukset sekä osuuskunnat. Panu Kalmi on parhaillaan vierailevana tutkijana Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa.

SUURIMMAT OT-YRITYKSET MAAILMASSA JA SUOMESSA VUONNA 2004
Sija Liikevaihto
(milj. USD)
Nimi ja maa Pääasiallinen toimiala
1. 53.898 Zen-Noh, Japani Elintarvike
2. 46.680 Zenkyoren, Japani Vakuutus
3. 32.914 Credit Agricole, Ranska Pankki
4. 23.711 Nationwide, USA Vakuutus
5. 22.669 NACF, Korea Elintarvike
17. 11.636 Osk. Metsäliitto Metsäteollisuus
38. 5.746 SOK Kauppa
63. 3.531 Tapiola Vakuutus
104. 2.141 Valio Elintarvike
126. 1.723 OP-ryhmä Pankki
128. 1.711 Tradeka Kauppa
180. 1.372 HOK-Elanto Kauppa
184. 1.128 Atria Elintarvike
226. 921 HK Ruokatalo Elintarvike
  Lähde: Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA, Global 300

| Sivun alkuun |